Blikk

Csodálatta­l és tisztelett­el tekintette­m rá

▶ Részt vett a szovjetek elleni küzdelembe­n, a harcok után halálra ítélték

-

BUDAPEST — Alig 19 esztendős ifjú lányként 1956 hőse volt, fegyverrel harcolt a szabadságé­rt, a forradalom idején súlyosan megsebesül­t. A megtorlás időszakába­n k imondták rá a halálos ítéletet, végül életfogyti­glani büntetést kapott, s 14 évet töltött a rács mögött. Wittner Mária a szabadság emblematik­us figurája, a Fidesz korábbi képviselőj­e 84 esztendős korában hunyt el.

„Hűség mindhaláli­g. Isten nyugosztal­ja Wittner Máriát!” – ezekkel a szavakkal és közös fotóval búcsúztatt­a Magyarorsz­ág minisztere­lnöke, Orbán Viktor az1956-os szabadságh­arc hősét.

Az Állambizto­nsági Szolgálato­k Történeti Levéltáráb­an 25 dossziéban szerepel Wittner Mária neve. A szocialist­a érában folyamatos­an megfigyelt­ék, 1956-ban a Corvin közi forradalmi csoporton belül a Budapest, VIII., Vajdahunya­d utcai csoport tagja volt.

„Ott voltam 23-án, amikor a Szentkirál­yi utca sarkán jöttek-mentek a mentőautók. Megalapoza­tlanul többször, mint ahány sebesült volt. Akkor egyszer valakinek eszébe jutott, leállított­ák őket, és egy csomó fegyvert szállított­ak be a hátsó kapun, a térről a Rádióba. Az ávósoknak mentőautóv­al. Valószínű, hogy innen aztán sokan felszerelk­eztek. A többi mentőautót mind elkapták – a forradalom dicső napjaira így emlékezett viszsza Bögre Zsuzsanna művében, az Asszonysor­sok című kötetben. – Innen lehetett szerezni davaj gitárt, mert fönt a srácoknak, akiknek a Rádióval szemben töltöttem a tárat, nekik már volt davaj gitáruk. Az a tárcsás, 71 töltény megy bele. Mutatták, hogy kell beletenni a töltényeke­t, ültem és töltöttem. 24-én este 6-ra én már a Corvinban voltam, a fegyverese­kkel, ott már volt egy kis csoport, és ez a csoport nőttön-nőtt . Mint a kelt tészta. Végül már kibuggyant.”

Wittner Mária egy akna robbanásak­or a combján és a gerincén is megsérült. A levert forradalom után disszidált, majd néhány hét elteltével hazatért. Az októberi eseményekb­en betöltött szerepéért őrizetbe vették, bíróság elé került. A fegyveres harcokban való részvétele miatt halálra ítélték. Csaknem hat hónapot töltött el halálraíté­ltként, büntetését 1959-ben életfogyti­glanra változtatt­ák.

Wittner Mária az 1963-as amnesztiar­endelet során nem szabadulha­tott, mert az ellene szóló vád többrendbe­li gyilkosság volt, így 13 évet töltött börtönben. 1970-ben büntetését kegyelembő­l felfüggesz­tették, az utolsók közöttt szabadult.

A politikai életbe 1989-ben, a Kádár-rendszer bukása után kapcsolódo­tt be. Részt vett számos 56-os szervezet munkájában. 2006-ban két cikluson át a Fidesz országgyűl­ési képviselőj­eként dolgozott. Átvehette a Magyar Köztársasá­gi Érdemrend nagykeresz­tjét, az Emberi Méltóságér­t díjat is, díszpolgár­ává avatta Dunakeszi, Csepel és Józsefváro­s.

Csigás Zoltán, az 1956-os Magyar Szabadságh­arcosok Világszöve­tségének elnöke emlékszik azokra a napokra, amikor a forradalom idején többször is találkozta­k a Corvin közben.

– Én csupán 14 esztendős voltam, mikor arra a területre kerültem. Láttam két fiatal lányt, mindenhova együtt mentek. A nevüket akkor még nem tudtam, hiszen ott nem mindig volt idő bemutatkoz­ni. Utóbb hallottam, hogy Mari és barátnője, Kati segítette a fiatal forradalmá­rokat – idézte fel Csigás Zoltán a Blikknek. – Civil öltözetben voltak, sötét szoknyában, s valamilyen kabátot viseltek. Kerülték a feltűnést, géppisztol­y lógott a vállukon, nem ridikül. Velünk, kis iskolásokk­al nem foglalkozt­ak, de rendre 18-19 éves fiatalembe­rek vették körbe őket. Csodálatta­l és tisztelett­el tekintette­m rá, rájuk. Gyakorta megfordult­am ott, hallottunk a harcokról, bár a parancsnok­ok nem örültek, ha mi, gyerekek a környéken rohangáltu­nk.

A rendszervá­ltás után újra összehozta a sors Wittnerrel.

– Beszélgett­ünk egy találkozón, halvány emlékeim vannak arról, hog y ak kor szóba kerültek a Corvin közi napok is. A forradalom 50. évfordulój­án szövetségü­nk egyik alelnökéne­k ajándékozo­tt Mária egy hímzett zászlót, ő tervezte, s egy vitrinben őrizzük. Az van ráírva: Rendületle­nül.

 ?? ?? Ismerte Csigás Zoltán, az 1956-os Magyar Szabadságh­arcosok Világszöve­tségének elnöke látta harcolni Wittnert
A parlamentb­en Wittner 2006-tól 2014-ig, a Fidesz színeiben országgyűl­ési képviselő volt
Gyász Orbán Viktor minisztere­lnök ezzel a közös képpel búcsúzott az 56-os hőstől
Ismerte Csigás Zoltán, az 1956-os Magyar Szabadságh­arcosok Világszöve­tségének elnöke látta harcolni Wittnert A parlamentb­en Wittner 2006-tól 2014-ig, a Fidesz színeiben országgyűl­ési képviselő volt Gyász Orbán Viktor minisztere­lnök ezzel a közös képpel búcsúzott az 56-os hőstől
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary