Blikk

Utólag fogták fel, hogy őket is elgázolhat­ta volna a vonat

► Csaba és Ádám 9 éve szolgál együtt, egy szemvillan­ásból megértik egymást

- V. A.

BUDAPEST — Ha másfél perccel hamarabb érkezik Ferihegy felől a tehervonat, akkor 1270 tonnány i vasat képező erő és tömeg ment volna keresztül a menekülő autótolvaj sínekre zuhanó autóján. A sofőr nem használta a biztonsági övet, a feje tetejére állt autó tetőkárpit­ján feküdt félájultan a baleset okozta sokktól. A két rendőr, aki kihúzta a vonat elé zuhant roncsból, a Blikknek adott exkluzív interjút a két halálos percről.

A sofőrt múlt vasárnap 21 óra körül akarták igazoltatn­i, ám a rendőri jelzés ellenére nem állt meg, hanem nagy gázzal elhajtott. Azóta kiderült, erre minden oka megvolt a gépkocsit vezető fiatal férfinak: nemcsak hogy eltiltotta a hatóság a gépjárműve­zetéstől, az autó is tisztázatl­an körülménye­k között került hozzá. Azt még nem tudni, el akarta-e lopni a kocsit, vagy csak önkényesen, engedély nélkül elvitte. Egy biztos, a tulajdonos­nak fogalma sem volt arról, hogy ismerőse éjszakai száguldásb­a kezd a verdájával.

– A Budapesti Rendőr-főkapitány­ság üg yelete adott ki egy közleményt, hogy egy autó Kőbánya felől menekülve áthajtott a vasúti sínek tilos jelzésén, ezért a szabálysér­tő sofőrt követő kollégák elvesztett­ék szem elől, mert ők nem kockáztatt­ak, megálltak a pi

A rendőrök még ki tudták húzni a sérültet, aztán

megérkezet­t a vonat rosnál – emlékezett vissza a Blikknek Torzsás Csaba törzsőrmes­ter, a BRFK XVIII. kerületi Rendőrkapi­tányságána­k járőrparan­csnoka. – Kisakkoztu­k, merre jöhet, hiszen a sínek túloldala már a mi területünk volt, ismerjük Pestlőrinc minden utcasarkát, tudtuk, hogy egy vasúti felüljáró felé kell mennie.

A lőrinci rendőrök azonban nem találták a felüljárón a kocsit, csak annak nyomait. A félkör alakú, íves feljáróra túl nagy sebességge­l hajtott fel a menekülő, átrepült a korláton, tetejére fordulva, pont a sínek közepére esett.

– Egymásra néztünk döbbenten, mert tudtuk, itt ilyenkor éjszaka is nagyon intenzív a vasúti forgalom – vette át a szót Fülöp Ádám őrmester. – Rádióztunk a központnak, szóljanak a vasúttársa­ság ügyeleténe­k, azonnal állítsák le itt a forgalmat!

A két rendőr bevallja: hajtotta őket az adrenalin, hogy mindenképp­en ki kell szedni a roncsból a sofőrt. Ráadásul észrevetté­k, hogy a kocsi motortere felől füst száll fel, amiből arra következte­ttek, akár robbanás is bekövetkez­het.

– Szinte láttam magam előtt, ahog y berobban a járgány, azonnal dönteni, cselekedni kellett – folytatta a járőrvezet­ő. – Ádámmal 9 éve együtt húztuk fel a zsaruk mundérját, egy szemvillan­tás is elég volt, hogy tudjuk, mit tegyünk. Az autó bal oldali hátsó ajtaját tudtuk csak kifeszíten­i, vagy egy percig rángattuk, de ott, akkor ez óráknak tűnt. Amikor sikerült bejutni az utastérbe, megfogtuk a tetőn heverő férfit, közös erővel kihúztuk, lerohantun­k vele a sínekről a vasúti töltés aljába. Ott már kommunikál­t, mondta, hogy kicsoda, hogy fáj a bokája, lábra sem tud állni. Ennek ellenére a 25 éves N. Norbert kapott egy bilincset, nehogy hirtelen meggyógyul­jon és elfusson.

A két rendőr még ki sem piÉletvesz­élyben

Fülöp Ádám (balra) és Torzsás Csaba a saját életüket kockáztatv­a cselekedte­k

heghette magát, amikor jött a vonat. Úgy volt, ahogy azt maguk előtt látták: a teherszere­lvény mozdonya nem tudott megállni, bedarálta a sínen landolt kocsit.

– Belegondol­ni is rossz, mi van, ha mentés közben jön a vonat. Nem hagytuk volna ott a sérültet, az utolsó pillanatig küzdöttünk volna, hogy kiszabadít­suk. Utólag fogtuk fel, minket is elgázolhat­ott volna a vonat – elemezte a balesetet Fülöp őrmester.

A Blikk információ­i szerint az eset után bűnügyi őrizetbe vett ámokfutó is rádöbbent arra: ha a két zsaru nem ilyen bátor, akkor a vonat kerekei alatt ért volna véget az élete. Az ellene indított eljárások eredmények­épp akár két éve is lehet arra, hogy ezen csendben, zárt helyen, magában elgondolko­djon, s szabadulvá­n akár meg is köszönhess­e a második esélyt egyenruhás őrangyalai­nak.

 ?? ?? Hajszálon múlt
Hajszálon múlt

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary