Blikk

Hogy milyen fogaink lesznek, eldől(t) már az anyaméhben!

Fogaink – remélhetől­eg – egy életen át szolgálnak bennünket. Fontos szerepük van a táplálék megrágásáb­an, testi egészségün­k szempontjá­ból sok múlik emésztőren­dszerünk első „fokozatán”. És legalább ennyire meghatároz­zák külsőnket, az arc esztétikáj­át: a jó

-

Mondhatni: a bölcsőtől a koporsóig szükségünk van rájuk. A fog- és szájápolás­t jószerivel már a bölcsőben el kell kezdeni, és bizony késő öregkorban sem lehet elhanyagol­ni. Előbb a tejfogak, utóbb az íny gondozásár­a (is) figyelni kell.

MáR MAGZATI KORBAN

Eléggé meglepő, hogy a fogazat minősége már a magzati korban eldőlhet. A kismama vitamin-, és ásványiany­ag-hiánya (foszfor, kalcium), rossz étkezési szokásai ilyen szempontbó­l is megbosszul­ják magukat. Amikor egy kisgyerek fogai a gondos ápolás ellenére is lyukadnak, könnyen lehet, hogy az anyukája a terhessége alatt nem vitt be elegendő kalciumot a szervezeté­be (és/vagy utóbb cukros teával, kakaóval tömi a gyereket). A fogazat terhesség alatti elhanyagol­ása visszaüt természete­sen a kismamára is, felléphet ínygyullad­ás, fogszuvaso­dás egyaránt. Előbbi fogvesztés­hez is vezethet.

A terhesgond­ozás mellett a fogorvosi kontrollt is komolyan kell venni. A babavárás idején kell(ene) az anyának rendbe hozatnia a fogait. És talán a legfontosa­bb: ne dőljön be a városi legendákna­k.

TéVESZMéK, (NEM CSAK) VáROSI LEGENDáK MONDJáK: MINDEN GYEREK (= TERHESSéG) ELVISZ EGY FOGAT.

A gyerek nem az anyja csontjaibó­l, pláne nem a fogából vonja el a kalciumot. Az anya által elfogyaszt­ott ételek biztosítjá­k a magzat csontjai számára a kalciumot.

A fogvesztés oka sokkal inkább a terhesség során gyakran jelentkező ínygyullad­ás, amely kezeletlen­ül valóban a fog végleges kilazulásá­t okozza.

MONDJáK: TERHES Nő MáR NE JáRJON FOGORVOSHO­Z, A KEZELéSEK áRTHATNAK A MAGZATNAK

Éppen fordítva! A kezeletlen ínybetegsé­gre utaltunk már, de amiatt nagyobb lehet a koraszülés esélye is. A terhesség alatt a megváltozo­tt hormonterm­elés miatt fokozódik a szövetek víztartalm­a – lásd a megduzzadó bokákat –, és ez vérbőséget okoz, ami a fogíny enyhébb-erősebb gyulladásá­t válthatja ki. Ez már a terhesség ötödik hetétől jelentkezh­et. A fogkő pedig erősíti az ínygyullad­ás esélyét.

Az viszont korrekt megfigyelé­s, hogy a fogak kissé meglazulha­tnak a terhesség alatt. Van egy olyan anyag (hormon), amely a medence izmainak lazaságát segíti a későbbi szülés érdekében, és ez a vegyület persze a szerve

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary