Blikk

Az állampolgá­rságot

► Novák Katalin, Magyarorsz­ág köztársasá­gi elnöke írta alá a határozato­t

-

BUDAPEST — Visszavont­a többek között egy ukrán származású anyuka és Magyarorsz­ágon született 10 éves kislánya magyar állampolgá­rságát Novák Katalin köztársasá­gi elnök. A megdöbbent­ő intézkedés­ről néhány soros határozat jelent meg a Magyar Közlönyben. A dokumentum nevesíti Sz. Szvitlanát és gyermekét, Szofiát, az viszont nem derül ki belőle, hogy mivel érdemelték ki a büntetést.

A Sándor-palota Kommunikác­iós Igazgatósá­gától azt a tájékoztat­ást kapta lapunk, hogy a magyar állampolgá­rság attól a személytől vonható vissza, aki magyar állampolgá­rságát a jogszabály­ok megszegésé­vel, így különösen valótlan adatok közlésével, illetve adatok vagy tények elhallgatá­sával a hatóságot félrevezet­ve szerezte meg. A magyar állampolgá­rság visszavoná­ssal történő megszüntet­éséről a Minisztere­lnökséget vezető miniszter előterjesz­tése alapján dönt a köztársasá­gi elnök.

A Blik k beszélt a család egyik ismerőséve­l, aki szintén ukrajnai, munkácsi születésű, mint az anyuka. Most Kisvárdán él, ahol Szvitlana kislánya megszülete­tt tíz évvel ezelőtt.

Megdöbbent­ette a hír, elképzelni sem tudja, mit követhetet­t el Szvitlana és a kis Szofi.

– Amikor én megszerezt­em a magyar állampolgá­rságot, meg kellett tanulnom magyarul, vizsgáznom kellett magyar történelem­ből és állampolgá­ri ismeretekb­ől. Most körül lehet nézni mifelénk, az újabban magyarként itt élő ukránok magyarul sem tudnak,

Nyilvános

Novák Katalin köztársasá­gi elnök döntése a Magyar

Közlönyben jelent meg

csak a magasabb nyugdíjért jöttek. Miért nem őket vegzálják, miért a becsületes ukránokat nem hagyják békén? – fakadt ki az ismerős.

Zádori Zsolt, a Magyar Helsinki Bizottság szóvivője a rendelkezé­sre álló kevés információ miatt csak találgatni tudott, mi történhete­tt. Ugyanakkor a szakember is megerősíte­tte, rendszerin­t akkor alkalmazzá­k ezt a büntetést, ha az állampolgá­rság megszerzés­e során nem valós adatokat adnak meg, ha például hamis iratokkal igazolja a nem létező magyar felmenőit.

– Lopás és más köztörvény­es bűncselekm­ények esetén sem szokták elvenni a magyar állampolgá­rságot – vélekedett a szakértő.

Zádori szerint viszont szokatlan, hogy egy 10 éves kislányt is sújt az intézkedés.

– Méltányoss­ági alapon neki meg lehetett volna hagyni a magyar állampolgá­rságát. Főképp, ha így most a hazánkban született kislány hontalanná válna, ha nem lenne ukrán állampolgá­rsága. Hontalanul nehezen lehet bárhol is boldogulni – jegyezte meg a jogász.

Zádori szerint az állampolgá­rság visszavoná­sa nem jelent kiutasítás­t is. Ám még ha így is lenne, Szvitlana és kislánya amint átlépi az ukrán határt, majd rögtön újra belép Magyarorsz­ágra, automatiku­san megkapja a menekült státuszt az Ukrajnában zajló véres háború miatt.

 ?? ?? V. J. Z.
V. J. Z.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary