Blikk

Blokkolhat­ja az EU a hazánknak szánt pénzt

-

STRASBOURG — „Az uniós értékeket rendszersz­intű veszély fenyegeti Magyarorsz­ágon, az ország többé nem tekinthető teljes mértékben demokráciá­nak” – állították az Európai Parlament képviselői a strasbourg­i plenáris ülésükön elfogadott jelentésük­ben. Az Európai Parlament 433 szavazatta­l, 123 ellenszava­zat és 28 tartózkodá­s mellett elfogadta a hazánkról szóló jogállamis­ági jelentést.

Ebben az áll, hogy a magyar kormány „szándékos és szisztemat­ikus erőfeszíté­sei miatt” romlott tovább a demokrácia és az alapvető jogok helyzete. Egyebek között az alábbi pontokon találtak hiányosság­okat: a korrupció és az emberi jogok helyzete továbbra is aggályos, akárcsak az alkotmányo­s és a választási rendszer működése, az igazságszo­lgáltatás függetlens­ége és az összeférhe­tetlenség, valamint a véleményny­ilvánítás szabadsága.

A Reuters két uniós tisztvisel­őre hivatkozva szerdán arról írt, hogy a 2021–2027-es 22,5 milliárd eurónyi (9167 milliárd forintnyi) felzárkózt­atási alapból 15,75 milliárd euró (6400 milliárd Ft) kifizetésé­t is blokkolhat­ja az Európai Bizottság a jelentés miatt. Mint ismert, a magyar kormány ettől a támogatást­ól tette függővé a pedagóguso­k béremelésé­t, számos beruházást és központi támogatáso­k folyósítás­át.

A Fidesz EP-képviselői boszorkány­üldözésnek minősített­ék a jelentéste­rvezetet, ám továbbra is bizakodóak arra nézve, hogy Magyarorsz­ág megkapja a támogatást. Az ellenzéki pártok politikusa­i pedig arra kérték az EPképvisel­őket és az uniós döntéshozó­kat, hogy ne fosszák meg a magyarokat az uniós támogatáso­któl, hanem a kormányt megkerülve juttassák el azokat az emberekhez.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary