Blikk

Telenség Szív ? védelem et vagy él

▶ A támogatók szerint hasznos, az ellenzők állítják, depresszió­t okoz

-

BUDAPEST — Életet védő, jogos intézkedés, vagy a nők felesleges lelki gyötrése? Napok óta dúl a harc, hogy melyik is inkább az a csütörtökö­n életbe lépett törvénymód­osítás, amit most írt alá Pintér Sándor egészségüg­yért felelős belügymini­szter, és amelynek értelmében minden várandós nőnek meg kell hallgatnia a magzat sz ívha ngját, mielőtt az abortusz mellett dönt.

Dúró Dóra, a Mi Hazánk elnökhelye­ttese – aki már többször ny újtotta be az ötletet az Országgyűl­ésnek – nag yon örül a módosításn­ak.

Aláírta

– Magyarorsz­ágon még mindig 20 ezer fe letti éven - te az abortu - szok száma, míg például a 38 millió lakosú Lengyelors­zágban ezer. Az egészségüg­yért felelős belügymini­szter, Pintér Sándor írta alá a törvényt

Ez kvázi megszokás a magyar társadalom­ban. Szeretném, ha az édesanyákb­an tudatosíta­nánk, mi is történik a beavatkozá­s során, hiszen sokan úgy mennek el, hogy nem tudják, egy élő, érző emberről van szó – érvelt a Blikknek a képviselő.

A Magyar Orvosi Kamara támogatja az abortusztö­rvény módosításá­t.

„Az élet az etik a i kóde x ü n kben meg foga lma z ot t a k sze - r int a fogantatás­tól kezdődik. Mi mindenképp­en amellett vagyunk, hogy az or vosnak kötelesség­e a terhesség megtartása érdekében érvelni. Ez eddig is gyakÖtletg­azda ran megtörtént, csak nem volt kötelező” – nyilatkozt­a dr. Böszörmény­i- Nagy Géza, a Mag yar Or vosi Kam a r a O rszágos Etik a i Bizot tsága el nö - ke a 24.hunak. A rendelet mellett álló Görgey Zsuzsanna életvédő a Magyar Nemzetnek azt mondta, Texasban évek óta él ez a rendelet, a terhességm­egszakítás­t fontolgató nők 78 százaléka gondolta meg magát a szívdobban­ások hallatán.

A nők joga iér t küzdő Patent Egyesület viszont nem t á mogat ja a törvényt.

Dúró Dóra, a Mi Hazánk elnökhelye­ttese többször is benyújtott­a a módosítást

tent egyesület jogásza, aki szerint inkább olcsóbban kellene adni a gumi óvszert és tanítani a védekezést.

A Babageneti­ka Eg yesület alapítója, Sevcsik M. Anna munkája során rengeteg nőt végigk ísér az útján. A szervezet eg y i k meghatároz­ó tevékenysé­ge, hog y felderítsé­k a magzat állapotát, e n ne k fé nyében a szülők megkaphass­ák a döntéshez szükséges vizsgálato­kat, tájékoztat­ást és testi-lelki támogatást.

– Az anya szívének nagyon fájdalmas lehet meghallgat­ni egy baba szívhangjá­t úgy, hogy utána elbúcsúzta­tja.

Győzködés

Molnár Anikót az orvos a baba szívhangjá­val próbálta meggyőzni – A szigorú szabályok általában n e m c sö kke nti k az abortuszok számát, csupán megnehezít­ik a körülménye­ket, illetve növelik az illegálisa­n végzett be - avatkozáso­k számát.

Tá r sada l mi szinten nem lesz mérhető hatása a szigorítás­nak. Ha egy nő elhatározt­a magát, végig fogja vinni a folyamatot – vélekedett Spronz Júlia, a Pa

Mária úgy véli, ártani fog az új rendelet.

– Ha valaki ilyesmire szánja el magát, biztos megvan az oka. Nem szabadna még jobban rontani a helyzeten – mondta.

De ha már meghallgat­tatják, akkor olyan sokat jelentene, ha a kezükbe adnának egy cetlit arról, hogy hol kaphatnak lelki segítséget ennek a feldolgozá­sában – vélekedett a szakember.

A ValóVilágb­ól és a Nagy Őből ismert Molnár Anikó is az abortuszt választott­a egyszer, és orvosa a baba szívhangjá­val akarta őt döntése megmásítás­ára kényszerít­eni – hiába. A mellbevágó élmény évekig kísértette.

– Ha egy nő nem akar gyermeket, annak oka van. A lelki ráhatás miatt szerintem több

Farkas Marcell szerint szükség lett volna párbeszédr­e.

– A szívdobogá­s meghallgat­ása nyilván manipulálj­a a nőt, erős érzelmi hatást válthat ki.

Steinbach Klaudiának egy hatéves kislánya van, semmiképp nem vetetne el magzatot, de a szívhang meghallgat­tatása szerinte depresszió­t okozhat.

Rajeczki Deniel pszichológ­us hallgatóké­nt úgy látja, nem a jó eszközhöz nyúltak.

– Abortusztö­rvény helyett az lenne a megoldás, ha fejleszten­ék az iskolai szexuális edukációt – vélekedett a férfi.

Aki várja és akarja a babát, annak az első ultrahango­s kép, az első szívdobban­ás csodás élmény; aki viszont el akarja vetetni a magzatot, nem valószínű, hogy kíváncsi rá (illuszt

ráció)

 ?? ?? Jó és rossz
Jó és rossz
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary