Blikk

Gondolkozz­on érző emberként”

A mentőakció Angéla testvérét halálba lökte a helikopter rotorszele

- L.E.

Zuhanás

Oroszi Zsolt 25 métert zuhant, egy hónapig feküdt kómában, az orvosok nem tudták megmenteni a fiatalembe­r életét

BUDAPEST — Nem tartja bűnösnek magát a vértesszől­ősi halálos kimenetelű siklóernyő­s-balesethez riasztott helikopter pilótája – derült ki a megrázó ügy tegnapi előkészítő ülésén. P. A. János őrnagy annyira biztos a maga igazában, hogy nem fogadta el az ügyészség felfüggesz­tett szabadságv­esztésre tett ajánlatát, így hosszú tárgyaláss­orozat veszi kezdetét.

A nagy siklóernyő­s tapaszt a lat t a l bí ró Orosz i Zsolt 2020. július 5-én Vértesszől­ősnél fennakadt egy fán. A férfi nem esett kétségbe, a magaslatró­l még jókedvűen üzent telefonján testvéréne­k, közben pedig várta a segítséget. Mentése azonban tragédiába fulladt, a hozzá érkező honvédségi MI–8-as helikopter rotorja által keltett erős légörvény letörte az ágakat, ő pedig 25 méter magasból a mélybe zuhant. Egy hónapig kómában feküdt a Honvédkórh­ázban, augusztus 10-én hunyt el.

A Fővárosi Törvényszé­kre tegnap talpig feketébe öltözve eljött az áldozat, Oroszi Zsolt testvére, Angéla is, aki nagyon szerette volna a mentést és a helikopter­t is vezető őrnagyot személyese­n látni.

– Úgy éreztem, fontos számomra, hogy a vádlott szemébe nézzek – kezdte lapunknak megtörten a tárgyalás végén Oroszi Angéla. – Igazság szerint ő kerülte a tekintetem­et, látszott, hogy zavarban van. Azt szeretném, ha csak egy pillanatra felejtse el, hogy katona, gondolkozz­on érző emberként. Akkor talán megértené, hogy mit élünk át a szüleimmel a mai napig Zsolt elvesztése miatt. Laikusként

P. A. János őrnagy vezette a helikopter­t. A katonatisz­t nem ismeri el a felelősség­ét

úgy gondolom, ha parancsot teljesítet­t, akkor is meg kellett volna tagadnia, hiszen tapasztalt pilótaként biztos tudta, hogy veszélyes, amit csinál – folytatta sírva a gyászoló testvér.

Angéla és Zsolt nagyon közel állt egymáshoz, napi szinten tartották a kapcsolato­t. Az ominózus napon Angéla tudta, hogy Zsolt siklóernyő­zni megy. Angélában sosem kavarogtak rossz érzések, hiszen Zsolt gyakorlott ernyős, emellett ipari alpinista volt, simán megoldotta a nehezebb helyzeteke­t is.

– Ha lett volna nála egy kötél, biztos vagyok benne, hogy simán, egyedül lejön a fáról. Mivel azonban semmiféle eszköz nem állt a rendelkezé­sére, segítséget kellett kérnie. Az oktatója már úton is volt felé, a honvédség azonban hamarabb odaért. A fa tetejéről még jókedvűen jelentkeze­tt be, egy zárt csoportban írt ne

Mentőakció

A honvédségi helikopter menteni indult, de borzalmas tragédiába torkollott az akció

künk üzenetet, sen k iben fel sem merült, hogy komoly veszélyben lenne. Aztán kaptam egy hívást, hogy nagy a baj, menjünk a kórházba elbúcsúzni tőle. Idős szüleimnek ezt nem is mertem így elmondani, csak annyit közöltem, hogy Zsoltit operálják és meglátogat­hatjuk. Az egy hónapnyi kóma alatt is mindennap bent voltam nála, könyörögte­m, hogy adjon valami jelet. A halála előtti nap érdekes álmom volt, ezért azt kértem tőle, hogy amennyiben hall, mozgassa meg a lábát. Ezt megtette, én pedig boldogan jöttem el, hogy érti, amit mondok neki, tehát jobban van. Sajnos akkor búcsúzott el tőlem – sírta el magát Angéla, aki a mai napig úgy érzi, hogy testvére lelke vele maradt.

A gyászoló testvér az édesanyjáv­al azt tervezi, hogy elmegy a hegyhez, ahol Zsolt fennakadt a fán. Angéla látta a felvételt, amely rögzítette, ahogy testvére a földre zuhan. A borzalmas képsorokat sírás nélkül képtelen végignézni. Ennek ellenére nem kívánja, hogy az őrnagy börtönbe kerüljön, hiszen az nem hozza vissza imádott testvérét.

Majd két hónappal Zsolt halálát követően Pintér Sándor belügymini­szter az Országgyűl­és honvédelmi és rendészeti bizottságá­nak ülésén elismerte, hogy hiba történt a mentés során. Többek között azt mondta: „A túlzó segítség a halálhoz vezetett.”

Az ügyészség több mint egy évvel Zsolt halála után, 2021 októberébe­n megvádolta a helikopter pilótáját, légi közlekedés halált okozó gondatlan veszélyezt­etéssel.

Információ­ink szerint P. A. János a rendőrsége­n sem tett vallomást. Az ügy tárgyalása novemberbe­n folytatódi­k.

Gyász

Angéla az öccsét gyászolja. Az asszony mindennap meglátogat­ta a kórházban Zsoltot a haláláig

 ?? ??
 ?? ?? Nem ismeri el
Nem ismeri el
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary