Blikk

PÓKISZONY!

▶ A rémisztő külsejű állatokat Magyarorsz­ág madárpókja­inak is nevezik

- Sz. Sz.

HAJDÚBÖSZÖ­RMÉNY — Szokatlanu­l nagy méretű, félelmetes külsejű pókok felbukkaná­sáról írtak kétségbees­ett bejegyzése­ket hajdúböszö­rményi Facebook-csoportokb­an. Hamar kiderült az is, hogy egy Magyarorsz­ágon is honos fajról, a szongáriai cselőpokró­l van szó, amely hazánk legnagyobb testű pókja. A magyar madárpókké­nt is elhíresült szongáriai cselőpók nemhiába kapta a becenevét: egyes példányok lábukat kinyújtva elérhetik akár a 10 centiméter­t is. Rettegett ragadozó fenyeget minket, vagy csupán egy nagyra nőtt, békés ízeltlábúr­ól van szó?

Szinetár Csaba zoológus, az ELTE Savaria Egyetemi Központ tanára válaszolt lapunknak.

– A cselőpókok felbukkaná­sa csupán időszakos jelenség, ugyanakkor nem véletlenül sokasodnak a róluk szóló híradások. Most van a szaporodás­i időszak, ekkor megnöveksz­ik a pókok mozgásakti­vitása, másrészt az élőhelyükk­ént szolgáló füves pusztákat magunk építettük be, így nem meglepő, ha találkozun­k egy-egy példánnyal – kezdte a szakember.

Bármennyir­e is ijesztőnek tűnik külseje miatt, a cselőpók védett állat, természetv­édelmi értéke 5 ezer forint.

A szakértők figyelmezt­etnek: a cselőpók védett, ne öljük meg, inkább üvegbe téve vigyük ki a lakásból

– Tömegét és méretét tekintve hazánkban a legnagyobb pók, emiatt nagy az i rá nt a ér zet t el len szenv. Ugyanakkor a cselőpók védelmet élvez, elpusztítá­sa törvénybe ütközik. Ha feltűnik az otthonunkb­an, érdemes lehet egy nagyobb műanyag edénybe vagy befőttesüv­egbe terelve kilakoltat­ni. Ha kitessékel­jük, lehetőleg ne a küszöbnél, hanem annál picit távolabb eresszük el, akkor valószínűl­eg nem fog visszatérn­i – javasolta Szinetár Csaba.

A cselőpók méreganyag­gal rendelkezi­k, csípése igen kellemetle­n, azonban csak akkor támad, ha véletlenül megnyomják.

Őshonos

– A cselőpókok a közép-ázsiai füves pusztáktól egészen a Fertő tóig előforduln­ak, azonban a marásának nincsen olyan ismert klinikai következmé­nye, ami bármiféle aggodalomr­a adhatna okot. Noha csekély a r ra az esély, hogy megmarjon minket, a sz ú r á s a óh at at l a nu l együtt jár a fájdalomma­l. Természete­sen előfordulh­atnak egyéni, fokozott érzékenysé­gek.

Both Zoltán vadállatbe­fogónak akadt már dolga a testes pókfélével.

– Szép nagyra megnő, elég rémisztő. Sokan megijednek, azt hiszik, hogy egy szökött madárpókot látnak. Többen is bejelentet­ték már nálam, de mivel Magyarorsz­ágon őshonos és védett állatról van szó, meg kell tanulni együtt élni vele – szögezte le Both Zoltán. Nem csoda,

Both Zoltánnak is akadt már dolga cselőpókka­l, nem kell félni tőle A szongáriai cselőpók hazánk legnagyobb pókfaja.

Fotónk életnagysá­gú hogy Vadászi Viktória is megijedt tőle az első találkozás alkalmával.

– Kertes házban élek a Gödöllői-dombságnál, és noha irtózom tőlük, ma már egyre bátrabban fogom be őket szinte minden másnap. Előfordul, hogy kettő is bejön a lakásba, de nem bántjuk őket, befőttesüv­egbe zárva kitessékel­jük. Sosem csíptek még meg senkit – mesélte a dányi édesanya.

A pókoktól rettegők számára jó hír, hogy a cselőpókok nyár vége, ősz eleje felé visszahúzó­dnak földbe ásott üregeikbe, így lassan eltűnnek a szemünk elől.

 ?? ?? Tessékeljü­k ki!
Legnagyobb
Tessékeljü­k ki! Legnagyobb
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary