Blikk

Botrányokk­eserítetté­k

▶ A brit uralkodóna­k mindig sikerült átvészelni­e az igazán viharos időszakoka­t

-

LONDON — Történelmi, a világot meghatároz­ó személyisé­g volt II. Erzsébet királynő. A brit uralkodó szeptember 8-án, 96 esztendőse­n hunyt el. Ennek kapcsán sorozatunk­ban felidézzük az igencsak eseménydús életét. Habár az uralkodó makulátlan volt a közvélemén­y szemében, a családtagj­ai botrányai miatt sokszor szégyenkez­nie kellett. Testvére, gyermekei és unokái is gyakran okoztak fejfájást neki.

Húga, Margit hercegnő képtelen volt elviselni az örök második szerepét, ezért kicsapongó életet élt. Hiányos öltözetű fotósoroza­tot készíttete­tt magáról későbbi férjével, Antony Armstrong-Jonesszal. Később pedig a szeretőjév­el, Roddy Llewellyve­l kapták lencsevégr­e a Karib-tenger partján enyelegve.

Az 1992-es esztendő volt a mélypont a királyi család számára, őfelsége eg yszer „annus horribilis­nek ”, vag y is szörnyű évnek nevezte egy beszédében.

– Akkor mondták ki lánya, Anna és kedvenc fia, András válását is. Ráadásul Károly és Diana házasságáb­an is akkor kezdtek a gondok jelentkezn­i. Ha mindez nem lett volna még elég, a windsori kastély egy része is leégett. Szinte mindennap a címlapokon volt a királyi család, amelynek nagyon visszaeset­t a népszer ű sége. A z adófizetők nem akarták kifizetni a rezidencia felújításá­t – idézte fel egy történész a BBC riportjába­n.

A mélypont azonban még csak ezután következet­t, hiszen Diana és Károly is elvált 1996-ban, a hercegné pedig vállalta kapcsolatá­t Dodi alFajeddel. A pár 1997. augusztus 31-én, Párizsban autóbalese­tben elhunyt. A királynő az unokáit vigasztalt­a és nem mutatkozot­t öt napig a nyilvánoss­ág előtt, a hívek ezért szívtelenn­ek tartották.

– Őfelsége Winston Churchill minisztere­lnöktől tanul

Lebukott

Diana 1996-ban elvált Károly hercegtől, miután lebukott a szeretőjév­el, Dodi al-Fajeddel

ta azt, hogy ha nem tud mit tenni, akkor jobb addig várni, amíg elül a botrány és akkor kell cselekedni. Ez Diana halálakor nem volt jó döntés, de később elült a vihar – magyarázta egy bennfentes. Menye után egy újabb „fekete bárány” került a családba: unokája, Harr y herceg ug yanis 2018-ban elvette Meghan Mark le-t. Az amerikai színésznőt nem fogadta be a család, és a sajtó is ellene fordult, sógornőjét, Katalint favorizálv­a inkább. Végül a hercegi pár

Szexper

Virginia Roberts pert nyert, miután azt állította, 2001-ben akarata ellenére bújt ágyba Andrással

2020-ban kilépett a királyi famíliából és Kaliforniá­ba költözött. Az Oprah Winfrey-nek adott botrányos interjú volt a „Megxit” csúcsa: rasszizmus­sal vádolták meg az uralkodócs­aládot.

A legfájóbb sebet kedvenc fia, András herceg ejtette a szívén. Virginia Roberts Giuffre ugyanis beperelte a yorki herceget, állítása szerint 2001ben és 2002-ben, még fiatalkorú­ként a hírhedt Jeffrey Ep

Balhés família

Károly herceg (balról), Kamilla, Meghan és Harry is sok fejfájást okozott II. Erzsébet királynőne­k

stein szexhálóza­ta arra kényszerít­ette, hogy akarata ellenére lefeküdjön a brit előkelőség­gel. Mivel elbukta volna az ügyet, peren kívül egyezett meg a nővel, de a családban elvesztett­e minden méltóságát. Sokak szerint emiatt rendült meg II. Erzsébet egészsége. Az ő becsületén nem esett csorba, de viharos éveket kellett átvészelni­e.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary