Blikk

Benedeknek is hálásak az Eb-érmes vízilabdáz­ók

▶ Az olimpiai bajnok három tanítványa úgy érezte, a legenda is velük volt

-

LAKE PLACID —

Konarik (balról), Vigvári és Molnár (jobbra) tizenévese­n az UVSEben dolgozott együtt

Benedekkel

BUDAPEST — Benedek Tibor keze nyoma továbbra is érezhető a magyar vízilabdas­porton. A 2020. június 18-án, hosszan tartó, súlyos betegségbe­n elhunyt háromszoro­s olimpiai bajnok legenda UVSE-s tanítványa­i közül hárman mára a felnőtt-férfiválog­atott fontos tagjaivá váltak, s Európa-bajnoki ezüstérmet ünnepelhet­tek.

A korábbi klasszis játékos, szövetségi kapitány 2017-ben az újpesti együtte s sz a k ma i ig a zg atója , majd 2018-ban vezetőedző­je lett – a vízilabdáv­al kapcsolato­s tevékenysé­gektől 2020. május 1-jén vonult vissza.

Betegsége ellenére amíg tehette, erőt, energiát nem kímélve foglalkozo­tt az utánpótlás-nevelésre fókuszáló egyesület tehetségei­vel, akik a mai napig hálásak neki mindazért, amit

Múltidéző

Legkiválób­b tanítványa­i közül a ma már a Ferencváro­st erősítő Vigvári Vendel és Molnár Erik, illetve a Vasashoz igazoló Konarik Ákos is első nagy tornáján kapott lehetősége­t Varga Zsolttól Splitben, s ki is vették a részüket a remek szereplésb­ől.

– Természete­sen egy ilyen siker után az ember eszébe jutnak azok a személyek, akik fontos szerepet töltöttek be a pályafutás­ában,

kaptak tőle. így a Mester is, mindhármun­k Bene (balra) és korábban Puskásék is hasonló fehér keresztcsí­kos mezben játszottak fejlődését nagyon sokat segítette – mondta lapunknak a 21 éves Konarik Ákos,

aki a nyáron szerződött Szolnokról Angyalföld­re. – Ő mindent megnyert, amit csak lehetett, a mindennapo­kban mégis edzőként ugyanazzal az alázattal, tisztelett­el dolgozott velünk, fiatalokka­l, mint ahogy korábban játékoskén­t. Sok személyes és szakmai tanácsot adott, de a legfontosa­bb, amit tanultunk tőle, az a hozzáállás és a vízilabda iránti szeretet.

A Ferencváro­st erősítő, szintén 21 éves Vigvári Vendel sokat gondolt korábbi trénerére a torna alatt is.

– Ákossal voltunk szobatársa­k, így többször szóba jött a Mester, de az egész világverse­nyen mintha ott lett volna velünk, éreztük a támogatásá­t

– mesélte a Blikknek a fiatal pólós. – Sok szakember munkájának köszönhető ez a siker, és persze az ő keze is benne van. Mi nagyon fontos két évet töltöttünk vele, ami alatt utánpótlás-játékosokb­ól bekerültün­k a felnőttmez­őnybe. Rengeteg munkát fektetett belénk, taktikaila­g nagyon sokat tanultunk tőle, és elleshettü­k azt az alázatot, szorgalmat, hozzáállás­t, ami szükséges ahhoz, hogy szép pá lya f utást f ut hassunk be. Láthattuk, hogy ő sem volt soha elszállva magától, háromszoro­s olimpiai bajnokként sem.

 ?? ?? Együtt
Együtt
 ?? ?? A 17 éves amerikai műkorcsoly­ázó, Ilia Malinin az első a világon, aki nemzetközi versenyen képes volt megugrani a négyfordul­atos axelt. Az ifjú titán már korábban is megcsinált­a ezt a rendkívül nehéz ugrást, de versenykör­ülmények között eddig még nem láthatta tőle senki. A jelenetet látva a nézők üdvrivalgá­sban törtek ki a lelátón.
„Már egy ideje gondoltam rá, hogy megpróbálo­m versenyen, márciusban vagy áprilisban kezdtem el igazán dolgozni a technikán és próbáltam javítani is rajta... A japán Hanju Juzuru, aki a pekingi olimpián már próbálkozo­tt ezzel, de belehibázo­tt, inspirált, hogy én megugorjam ezt az axelt” – mondta Malinin, aki a kűrjével meg is nyerte a versenyt.
A 17 éves amerikai műkorcsoly­ázó, Ilia Malinin az első a világon, aki nemzetközi versenyen képes volt megugrani a négyfordul­atos axelt. Az ifjú titán már korábban is megcsinált­a ezt a rendkívül nehéz ugrást, de versenykör­ülmények között eddig még nem láthatta tőle senki. A jelenetet látva a nézők üdvrivalgá­sban törtek ki a lelátón. „Már egy ideje gondoltam rá, hogy megpróbálo­m versenyen, márciusban vagy áprilisban kezdtem el igazán dolgozni a technikán és próbáltam javítani is rajta... A japán Hanju Juzuru, aki a pekingi olimpián már próbálkozo­tt ezzel, de belehibázo­tt, inspirált, hogy én megugorjam ezt az axelt” – mondta Malinin, aki a kűrjével meg is nyerte a versenyt.
 ?? ?? L. Cs.
L. Cs.
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary