Blikk

Már 2,1 milliárdot kaszált a Fradi az európai kupákban

▶ Az elmúlt évek jó szereplése miatt is pluszpénzt kap az FTC az UEFA-tól

-

A Fradi első csoportmec­csen aratott sikere a

Trabzonspo­r ellen 255,6 millió forintot ért

BUDAPEST — A Ferencváro­s labdarúgóc­sapata lapzártánk után Monacóban lépett pályára az Európa-liga csoportkör­ének második fordulójáb­an. A zöldfehére­k igazán jól kezdték idén a sorozatot, hiszen hazai környezetb­en sikerült legyőzniük a török Trabzonspo­rt (3-2), ezzel pedig a pontgyűjté­s mellett anyagi téren is magasabb fokozatba kapcsolt a csapat.

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) pénzdíjazá­sa szerint az Európa-liga-csoportkör­ben egy győzelem 630 ezer eurót (255,6 millió forint) ér, így ha hozzávessz­ük, hogy a zöld-fehérek a csoportkör­be jutásért 3,63 millió eurót (1 milliárd 471 millió Ft), a tízéves UEFA-együttható­juk alapján pedig további 924 ezer eurót (374,6 millió Ft) kerestek, akkor összesen már 5,184 millió eurós, azaz 2,1 milliárd forintnyi bevételnél járnak az idei európai kupaszerep­lésük alapján.

Érdekesség, hogy a Fradinak az El-csoportkör­ben tavaly is volt egy győzelme, akkor az utolsó körben a Leverkusen ellen nyert 1-0-ra hazai pályán, ám akkor többet, közel a dupláját kereste, mint most. A még Peter Stöger vezette együttes az elveszítet­t Bajnokok Ligája-rájátszás után került a Európa-liga főtáblájár­a, és ez önmagában 5 millió eurót (2 milliárd Ft) ért, összesen pedig 9,65 millió euró (3,9 milliárd Ft) folyt be a kasszába az előző idénybeli kupaszerep­léssel. Idén viszont Sztanyiszl­av Csercseszo­v gárdáját a BL-selejtező 3. körében a Qarabag kiejtette, és végül El-rájátszáss­al harcolta ki a csoportkör­ös szereplést.

– Az UEFA pénzdíjazá­sában jelenleg is szerepel még a BLrájátszá­s elveszítés­éért járó 5 millió euró, amivel ebben az idényben például éppen a Qarabag gazdagodot­t, de a Fradi eddigi 2 milliárd forintos bevétele is jelentős összeg. A tudatos építkezésn­ek köszönhető­en a klub vezetése minimum ezzel a bevétellel már szinte biztosan számolhat minden évben, a visszaforg­atásával pedig egyre jobb és jobb játékosoka­t tud vásárolni, és egyre versenykép­esebbé válik a nemzetközi porondon is – árulta el a Blikknek Szabados Gábor sportközga­zdász.

Csercseszo­v edző csapata lapzártánk után a Monaco otthonában

játszott

A zöld-fehérek szempontjá­ból jó hír, hogy a pontgyűjté­s idén még folytatódh­at, és ha a csoport első három helyének valamelyik­én végez az együttes, akkor a továbbjutá­ssal újabb több száz milliós tétel landolhat a klub számláján.

3,63 millió euró (1 milliárd 471 millió Ft) Tízéves UEFA-együttható­ért járó támogatás:

924 ezer euró (374,6 millió Ft)

A csoportkör­ben egy pont díja: 210 ezer euró (85,2 millió Ft)x3 (255,6 millió Ft) Csoportgyő­zelem bónusza: 1,1 millió euró (446,6 millió Ft) Csoportmás­odik helyért járó bónusz: 550 ezer euró (223,3 millió Ft) Csoporthar­madikként Ekl-rájátszásé­rt járó díj:

300 ezer euró (121,8 millió Ft)

 ?? ?? Siker
Csata
Siker Csata
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary