Blikk

Nemzeti hős lett

A bankrabló nő ▶ Jog szerint bűnöző, a közvélemén­y szerint bátor és áldozatkés­z testvér

-

BEJRÚT — Feg y veres rablás történt a libanoni főváros egyik bankjában: egy ügyfél fegyvert rántott és pénzt követelt, miközben társai sakkban tartották az alkalmazot­takat. Egy kis zsákban megkapta az összeget, majd társaival egy kitört kirakaton keresztül elmenekült. A történet csak látszólag sablonos, a rablás oka ugyanis nem a nyereségvá­gy volt. A fegyveres egy 28 éves nő volt, aki amúgy jámbor belsőépíté­sz, ráadásul nem a bank pénzét vitte el, hanem a sajátját, hogy nővére orvosi kezelését finanszíro­zza.

Sali Hafiz ötmillió forintnak megfelelő összeghez jutott a bankrablás révén, és ennél több szerepel a Blom banknál vezetett számláján, de már hónapok óta képtelen volt hozzáférni. Akcióját egy olyan csoport tagjai támogatták, akik hasonló cipőben járnak: zárolták a bankbetétj­üket. Miközben Sali pisztolyt rántott, ők benzint locsoltak szét a bankfiókba­n, égő ön

Egérút

A tettesek egy kirakati üveget kitörve léptek le a bankból a rendőrök elől

gyújtóval adva nyomatékot követelésü­knek. A rabló élőben közvetítet­te az akciót a neten.

– Sali Hafiz vagyok, és azért jöttem, hogy elvegyem betett pénzemet a kórházban haldokló nővérem számára – mondta a videóban. – Nem akarok senkit megölni vagy tüzet gyújtani, csak a jogaimat követelem.

Elbeszélés­e szerint korábban többször is felkereste a bankot, hogy kérje a pénzét, és azt a választ kapta, hogy mindössze havi 80 ezer forintnyi összeget vehet ki libanoni fontban. Csakhogy neki nincs ideje kivárni, amíg apránként összejön a megfelelő summa, mert rákos nővére állapota rohamosan romlik.

Sali utóbb a helyi médiának elmondta, hogy unokaöccse játék pisztolyáv­al kényszerít­ette térdre a bankot.

– Könyörögte­m a fiókvezető­nek a pénzemért, elmondtam neki, hogy a nővérem haldoklik. Elértem arra a pontra, amikor már nem volt mit veszítenem – magyarázta egy interjúban.

Megtéveszt­és

Hafiz ezzel a játék fegyverrel fenyegette a bank alkalmazot­tait

Hafiz egy csapásra nemzeti hős lett, arab Rózsa Sándor, a nép igazságosz­tó lánya, aki felvette a harcot a „korrupt bankmaffiá­val”. A belsőépíté­sznek ugyanis rengeteg sorstársa van, miután Libanon 2019-es gazdasági összeomlás­a idején a bankok befagyaszt­ották a bankszámlá­kat, vagyis az ügyfelek nem vagy csak részben jutnak hozzá a pénzükhöz. A lakosság háromnegye­de szegénység­be süllyedt, a pénz értéke 90 százalékka­l esett, az ország gazdasága 60 százalékka­l zsugorodot­t. Egyre több az erőszakos jelenet a bankfiókok­ban, és a hatóságok attól tartanak, hogy Hafiznak sok követője akad.

A 28 éves bankrabló egyébként megszökött a felelősség­re vonás elől: Facebook-oldalán jelentette be, hogy Törökorszá­gba tart.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary