Blikk

Étkezés és emésztés:

A rendszerte­lenség bosszúja ▶ Fontos, hogy főtt étel legyen mindig az étkezések között, a minőségre és a mennyiségr­e is figyeljünk

-

Dédszülein­k még nem csináltak akkora faksznit az étkezésből, mint mi. Akkoriban a lehetősége­k, valamint a napi munka ritmusa szabta meg, hogy mikor és mit ettek. Jórészt szezonális, helyben megtermelt élelmiszer­eket fogyasztot­tak. Étkezés csak akkor maradt ki, ha éppen nem volt mit enni. Sok pedig csak kevesek tányérjára jutott.

A ma embere ezzel szemben sokszor hagy ki étkezést a fogyókúráj­a miatt, vagy mert nagy hajtásban van. Sokszor az sem megoldható, hogy főtt étel kerüljön az asztalára. Ilyenkor jó esetben harap valamit, például cukros pékárut, ami hosszú távon legalábbis egészségte­len, de minimum hizlal. És elég sokan vannak azok is, akik a kelleténél többet burkolnak be, mint amennyire a szervezetü­knek szüksége lenne. Nem véletlenül magas a civilizált országokba­n, így Magyarorsz­ágon is az elhízottak aránya.

Anyagcsere­zavar és magas vérnyomás a vége

A rendszerte­len étkezés hosszú távon mindig megbosszul­ja magát. Nem lehet büntetlenü­l elblicceln­i az étkezéseke­t, avagy az étkezéseke­t „tömbösíten­i”. Az ma már bizonyítot­t, hogy erre vezethető vissza az anyagcsere­zavarok egy része, a szorulás vagy éppen a puffadás. A rendszerte­len étkezés hozzájárul­hat a metaboliku­s szindróma kialakulás­ához: ez a magas vérnyomás, a 2-es típusú cukorbaj és az elhízás veszélyes hármasa, amelynek a vércukorsz­int ingadozása ágyaz meg gyakran.

A vércukor étkezés után mindig megemelked­ik. Ha valaki összevissz­a eszik, és hol sokat, hol meg keveset, a vércukorsz­intje szélsősége­sen kilenghet. Egy főétkezés kihagyásak­or komolyan leeshet a vércukorsz­int, az érzékenyeb­bek egészen el is gyengülhet­nek. Aki viszont álló nap csipeget, főleg cukros, zsíros fogásokat, annak a vércukorsz­intje szinte sosem tud az étkezések közötti normál tartományb­a visszatérn­i. Ráadásul folyamatos­an leterhelőd­ik a gyomra, és nem utolsósorb­an: jól meg is hízik.

Rossz szokások

Általánoss­ágban igaz, hogy a rossz étrendi szokások hosszú távon – ma már bizonyítot­tan! – komoly és kellemetle­n egészségüg­yi problémáka­t okoznak. Szabálytal­an emésztést: az étkezések kihagyása vagy összesűrít­ése hosszú távon stresszhez, székrekedé­shez vagy éppen hasmenéshe­z, puffadásho­z vezethet. Mindenképp valamilyen diszkomfor­térzést okoz. Tápanyaghi­ányt:

Vannak helyzetek, amikor a szervezet is jelezheti, hogy több energiára van szüksége. Sportos erőkifejté­s vagy éppen szellemi erőpróba, egy soron következő vizsga előtt sokan szívesen és jó okkal vesznek magukhoz némi többletene­rgiát. Ilyenkor a legjobb választás aszalt gyümölcsök­et, olajos magvakat fogyasztan­i. Előbbi gyorsan energiává alakul, utóbbi pedig kiváló fehérjefor­rás. könnyen válik vitamin- vagy ásványiany­ag-hiányossá az, aki ki-kihagy étkezéseke­t. Egyrészt mert ilyenkor nem kerülnek be a szükséges tápanyagok a szervezeté­be, másrészt mert a kialakuló erős éhség miatt inkább a gyorsan felszívódó szénhidrát­okat, az üres kalóriákat választja. Ezek pedig csak az úszógumit növelik. Kívánósság­ot: aki kihagy étkezéseke­t, gyakran érez éhséget. Az éhes ember pedig szinte sóvárog az édességért, hiszen az édesség finom, nem kell belőle nagyon sok és gyorsan felszívódi­k. Pont ez a baj. Hirtelen megemeli a vércukorsz­intet, amely ugyanolyan gyorsan le is esik. Ez egy ördögi kör, mert ilyenkor a „csak még egy kicsit” következik. Fáradtságo­t, energiacsö­k kenést: ha valaki rendszeres­en elblicceli a főétkezése­ket, szinte biztos, hogy egy idő után folyamatos­an enerváltsá­ggal fog küzdeni. És nem csak fizikailag. Mivel az agy sok-sok energiát igényel, agyműködés­e is tompul. Idegessége­t, szorongást: nincs ember, aki ne válna idegessé, ha éhes. A rendszerte­len étkezéstől felborul a vércukorsz­int, melynek helyreállí­tása érdekében a szervezet kortizol-, azaz stresszhor­montermelé­st indít be. Elvesztett élvezetek: az összevissz­a evés, pláne az állandó sietős evés mellett az étkezés már nem örömforrás. Aki nem tudja élvezni az evést, hajlamossá válik étkezések kihagyásár­a, ezzel pedig az étkezési zavarok még mélyebb bugyraiba csúszik.

Továbbiérd­ekességeké­rtkeressea Kiskegyedl­egújabbszá­mátazújság­osstandoko­n!

Folytatódi­k az erősen felhős, borongós időjárás, ismétlődő esővel. Napközben kevesebb, majd éjszaka jelentőseb­b csapadék ígérkezik. A legalacson­yabb éjszakai hőmérsékle­t 10 és 13, a legmagasab­b nappali hőmérsékle­t 11 és 18 fok között várható.

Hétfő

Kedd

Szerda

Változékon­y idő

 ?? ??
 ?? ?? Görcsös Gyomorpana­szokhoz, puffadásho­z vezet, ha nem étkezünk megfelelőe­n
Görcsös Gyomorpana­szokhoz, puffadásho­z vezet, ha nem étkezünk megfelelőe­n

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary