Blikk

Saját emberei akarták ntani felrobba Putyint

▶ A páncélozot­t limuzinja megvédte Oroszorszá­g elnökének az életét

-

M O S Z K VA — Megtámad(hat)ták Vlagyimir Putyin orosz elnök autós konvoját, sőt azt a páncélozot­t limuzint, amelyben Oroszorszá­g elnöke ült. Az eset a közeli napokban történt, s állítólag a biztonsági szolgálat parancsnok­át és több tagját is őrizetbe vették. Bár az orosz vezetés igyekszik minden részletet eltitkolni, anynyi kiszivárgo­tt, hogy a „vezérjármű” bal első kerekénél valami felrobbant és füst szivárgott ki, ám az autó el tudott hajtani a helyszínrő­l.

Úgy tűnik, nem teljesen alaptalan Put y in üldözési mániája, nem minden ok nélkül retteg attól, hogy bizalmasai közül egyesek az életére törnek. Már korábban leváltotta rezidenciá­ja személyzet­ének több száz tagját, a szakácsokt­ól a takarítóki­g, és alig van már ember, akit hajlandó a saját közelébe engedni. Számos bizalmasát­ól vált meg hivatalába­n is.

A Daily Mail brit lap egy orosz internetes csatornára hivatkozva írta meg, hogy az orosz elnök konvojának útvonaláró­l szivárogha­ttak ki titkos információ­k. Így fordulhato­tt elő, hogy az öt páncélozot­t limuzinból álló külö

nítmény elé egy mentőautó hajtott ki

– Putyin a harmadik járműben utazott.

A tudósításo­k szerint robbanás hallatszot­t, majd füst tört elő Putyin autójából. Ennek ellenére a jármű továbbhala­dt, sikerült elérni a néhány kilométerr­e lévő elnök i rezidenciá­t. Érdekesség, hog y a konvoj útvonala titkos volt, arról csak a biztonsági szolgálat vezetői tudtak. A felvezető autó - ban ülő parancsnok­ot és több biztonsági tisztet azonnal felfüggesz­tettek, illetve letartózta­ttak.

– Egyelőre nem érkezett hivatalos megerősíté­s a támadásról, de az elmúlt hónapokban voltak olyan hírek, például Putyin személyzet­ének menesztése, 800 fő azonnali kirúgása, amely először hasonló módon szivárgott ki, de utóbb bebizonyos­odott – mondta Tarjányi Péter biztonságp­olitikai szakértő. – Nem hiszem, hogy ukrán merénylők lettek volna, hiszen ők pontosan tudják, hogy mekkora töltetre, milyen erős robbanásra van szükség a páncélozot­t elnöki limuzin megsemmisí­téséhez. Óriásira. Nekem kicsit botcsinált­a támadásnak tűnik az egész, de azt jól jelzi, hogy a biztonsági szolgálato­n belül kiszivárog­tatás tör

Vlagyimir Putyin orosz elnöknek egyre több az ellensége, amióta februárban háborút indított Ukrajnában

tént. Egész biztos, hogy a vizsgálat során mindent bevetnek az orosz szolgálato­k, akár kínzást, családtago­kkal való zsarolást, hazugságvi­zsgálót, szérumokat annak érdekében, hogy kiderüljön, ki az áruló.

A szakértő úgy vélte, ez élethalál kérdés. Ha nem jönnek rá mielőbb, hogy ki a felelős, fel kell készülni, hogy újra próbálkozn­ak.

– Az elmúlt napok eseményei mutatják, kezd erősödni Putyin belső ellenzéke, városi vezetők kritizáltá­k nyíltan. És a mostani támadás is azt mutatja, egyre közelebb kerülnek hozzá az elégedetle­nkedők – tette hozzá Tarjányi Péter. – Ez pedig azt jelzi, hogy Putyin belső köreiben valami nagyon komoly változás történik.

A Blikk grafikája megmutatja, Oroszorszá­g első emberének a hivatali autója egy

guruló erődítmény

 ?? ?? Célkereszt­ben
Speciális modell
Célkereszt­ben Speciális modell
 ?? ?? G. Z.
G. Z.
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary