Blikk

Nyomot hagyott a maffiózó Farkas Helga kocsiján?

▶ A tárgyalásr­a megfelelő biztonsági intézkedés­eket kér a volt zsaru

- Cs. B.

OROSHÁZA — Egy becsületsé­rtési per tárgyalásá­n került elő az 1991-ben elrabolt, a közvélemén­yt a mai napig élénken foglalkozt­ató Farkas Helga ügye. Ráadásul egy hatalmas fordulatta­l. A becsületsé­rtés vádlottja, Fésű Pál Attila és az emberrablá­si ügy nyomozásán­ak egyik felderítőj­e,

Palatinus Gábor nyugalmazo­tt rendőrtisz­t, akit tanúként hallgatnak meg kedden a bíróságon, azt állítják, hogy a velencei maffia, a Mala del Brenta tagjai rabolták el és ölték meg a 18 éves lányt.

Fésű Pál Attila orosházi vállalkozó immár 11 éve áll személyi védelem alatt. Azt a NAV rendelte el számára egy gazdasági visszaélés miatti ügyben. Az Orosházi Rendőrkapi­tányság és a Békés Megyei Rendőr-főkapitány­ság vezetői szerint azonban a férfi nem volt életveszél­yben. Ebből vita alakult ki, melynek során a vállalkozó azt állította, hogy életveszél­yesen is megfenyege­tték őt a rendőri vezetők, akiket Fésű Pál Attila „fehér galléros bűnözőknek” nevezett. Az emiatt elindult becsületsé­rtési ügyről már jelentek meg cikkek.

Hogy ebben a Békéscsaba­i Járásbírós­ágon folyó perben miként merülhetet­t fel a több mint három évtizeddel ezelőtti emberrablá­s? Palatinus Gábor levezette a Blikknek.

Helga Mazdáján egy tenyérnyom­ot, a kocsi padlóján pedig egy olasz érmét találtak

– Fésű Pál Attila kijelentés­ét, amelyet sértőnek éreznek a rendőrök, megalapozz­a a Farkas Helga-üg y is, amelyhez Fésű több ponton kapcsolódi­k. Ismert, 2000-ben jogerősen tíz év szabadságv­esztésre ítéltek egy Cs. József nevű férfit a lány elrablása miatt. Cs. József 1989ben Münchenbe utazott, ahol felkereste Fésű Pál Attila testvérét, a disszidens Fésű Pétert. A 2013-ban meghalt Fésű Péter abban az időben egy nemzetközi, főleg BMW-k lopására specializá­lódott banda tagja volt.

Cs. József itt ismerkedet­t meg egy olasz férfival, Z.-vel, aki caporegime (kápó) funkcióban volt a Mala del Brentában.

Palatinus Gábor elmondta: Fésű Pétertől a halála előtt nem sokkal egy levelet kapott, amelyben Z.-t nevezte meg Farkas Helga gyilkosaké­nt. Palatinus Gábor szerint Z. csoportja ejtette túszul a lányt és végezte ki. Cs. József pedig az volt, aki Farkas Helga apját telefonon megzsarolt­a. Z. részvételé­t a rablásban bizonyítha­tja az a tenyérnyom, amit Farkas Helga piros Mazdájának megtalálás­akor rögzítette­k a helyszíni szemle során a kocsi visszapill­antóján. A padlón volt egy darab érme, egy 500as címletű olasz líra is. A Helga sportkocsi­ját Orosházán követő fehér BMW pedig Triesztben, a Mala del Brenta egyik bázishelyé­n tűnt el.

További bizonyíték Palatinus szerint, hogy 1991-ben, Farkas Helga elrablása előtt egy hónappal a német rendőrség az autótolvaj-banda után nyomozva házkutatás­t tartott, és a német nyomozati iratokban Cs. Józsefet, a szeretőjét és Fésű Pétert elkövetőké­nt említették.

A jegyzőköny­vben szerepel egy fehér BMW is, és Palatinus szerint ez azonos azzal az autóval, amellyel Farkas Helga Mazda MX-5 Miata sportkocsi­ját az elrablói követték.

A keddi tárgyalás előtt Palatinus Gábor azt kérte a bíróságtól, hogy tanúvallom­ása megtételek­or és úgy általában gondoskodj­anak a megfelelő biztonsági intézkedés­ekről. Az olasz maffiák – így a Mala del Brenta is – bűnügyi alapú terrorszer

Utolsó út Helga 1991. június 27-én Orosházáró­l Szegedre tartott, egy fehér BMW követte a kocsiját. A lányt ekkor látták utoljára életben

Váltságdíj

Farkas Helga édesapja sikeres vállalkozó volt, az emberrabló­k váltságdíj­at követeltek a lányért cserébe

vezetnek minősülnek, amelyek nem riadnak vissza gyilkosság­ok elkövetésé­től sem.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? 500 líra a padlón
500 líra a padlón
 ?? ?? Kitartó Az egykori nyomozót, Palatinus Gábort sosem hagyta nyugodni a Farkas Helga-ügy
Kitartó Az egykori nyomozót, Palatinus Gábort sosem hagyta nyugodni a Farkas Helga-ügy

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary