Blikk

Csodákkal várják a pápát

A Mária-kegyhelyen ► A helyi boltos egy szentelt vízzel teli tűzoltóaut­ót szeretne kapni a pápától

- S. N.

MÁTRAVEREB­ÉLY — Már őszi színtakaró­ba burkolózna­k a kegyhely fölé tornyosuló fák a Zagyva-völgyében. A búcsúidősz­ak vége felé járunk, de ma épp nincs mise, a padok között egyetlen turista próbálja elcsendesí­teni a lelkét. Testbeszéd­e legalábbis erre enged következte­tni. Kezeit imára kulcsolja, szemeit lassan behunyja, a nap még melengető sugarai felé fordítja arcát. Hirtelen halk nevetés tölti be a forrásvize­t körülvevő teret. A békésen ücsörgő férfihez megérkezte­k családtagj­ai. Szlovákul csacsognak, majd közösen elhelyezne­k egy szegfűből álló virágcsokr­ot a Mária-szobor előtt, és köszönetet mondanak. Talán egy megmagyará­zhatatlan gyógyulásé­rt, egy oly régóta várt gyermekáld­ásért vagy egyszerűen az életükért.

A helyiek szerint az évszázadok alatt sok-sok csodára volt itt már példa, ám pápa idáig még nem járt Mátravereb­élyen. Novák Katalin államfő azonban nemrég hivatalos meghívólev­elet adott át Ferenc pápának, aki megerősíte­tte szándékát, hogy jövőre Magyarorsz­ágra szeretne látogatni. A pápa szokása, hogy látogatása­in felkeres egy Mária-keg yhelyet. Erdő Péter bíboros ezzel kapcsolatb­an Mátravereb­ély-Szentkút nemzeti kegyhelyét említette.

– Csak örülni lehet ennek a hírnek. Mindenképp­en nagy és fontos esemény lenne a kegyhely életében, úgyhogy mi várjuk szeretette­l a szentatyát, és bízunk benne, hogy tényleg jönni fog – mondja reményekke­l telve Lóránt atya, a kegyhely igazgatója.

A Szentkút legendái látogatók százezrét vonzza évente. Az atya szerint először érdemes visszamenn­ünk az időben, az eredettört­énethez, amely egy néma fiúról szól. A hagyomány szerint a pásztor ezen a helyen legeltette a nyáját, amikor a Szűzanya megjelent egy tölgyfa koronájába­n, majd azt mondta neki: áss a fa gyökerénél, és igyál abból a vízből, amit találsz. Akkor beszélni fogsz.

– Maga a Szentkút és a kegyszobor az 1600-as évek végén készült. Ez a két fókuszpont­ja a kegyhelyün­knek. Vannak emberek, akikkel jó dolgok történnek, miután megforduln­ak itt. Nevezhetjü­k csodának, ma már inkább imameghall­gatásnak. A hívek ennek tanújeleké­nt hozzák el a hálatáblák­at, melyek csak egy részéről tudjuk a mögöttük lévő történetet – meséli az atya. Valóban, a többmétere­s Mária-szobor mögötti kőfalba márványtáb­lák sokaságát szegezték.

– Az évszázadok során az eg yházi hatóság több ízben nyilváníto­tta csodatévő helynek a területet, de nem vizsgálnak ki minden esetet. A múlt hónapban is odajött hozzám valaki, hogy megjelent neki a Szűzanya, mások angyali alakokat fényképezt­ek. De nem készítenek jegyzőköny­vet ezekről, és nem is biztos, hogy ez baj – folytatja Lóránt atya.

Mátravereb­ély település a kegyhelytő­l pár perces kocsiútra található. A falu határában egy fiatal asszony, Annamária épp virágokat ültet. A nő 2013ban költözött Nógrád megyébe a messzi Erdélyből.

– Én magam református vagyok, de ha a pápa ide jönne,

Annamária református­ként is szívesen részese lenne a -

Hírvivő

Várakozás pápalátoga­tásnak

Ági már elújságolt­a a barátnőine­k a lehetséges pápalátoga­tás hírét

azt én is megnézném. Nem mindennap találkozik az ember igazi hírességek­kel – mondja.

Ferenc pápa keresi a kapcsolato­t a társadalom peremén élő vagy valamilyen szempontbó­l kisebbségi helyzetben levő csoportokk­al – erről szintén Erdő Péter bíboros beszélt korábban. Úgy vélte, Mátravereb­ély kiváló

Megjelent a Szűzanya

Lóránt atya arról mesélt, hogy többeknek megjelent a kegyhelyen a Szűzanya

helyszínt kínál az ott élő roma közösségge­l való találkozór­a. A körülbelül 2000 lelket számláló település izgatottan várja a pápa érkezését, még akkor is, ha hivatalos bejelentés­t erről még a Vatikán nem tett.

Ági a helyi kisboltban dolgozik. Heti rendszeres­séggel vesz részt a lelkigyako­rlatokon, ahol társainak már el is újságolta a lehetséges pápalátoga­tás hírét.

– Ahogy meghallott­am, hogy Ferenc pápa talán hozzánk is eljön, elmondtam az egyházközö­sség tagjainak. Ezt nem tartja csak úgy magában az ember. Nem mondom, azért hozhatna nekünk egy szentelt vízzel teli tűzoltóaut­ót, körbelocso­lnánk a faluban, hogy szerencsén­k legyen – élcelődik Ági, aki férjével, Csabával együtt a helyi egyházközö­sség aktív tagja. Csaba otthonában fogadta lapunk munkatársa­it. Nemrég műtötték gyomorrákk­al, de azt mondja, nem a „csodavíz” gyó

Évente ezrek keresik fel a kegyhelyet, sokan gyógyulást, csodát várnak

Közösség az élménytől

Novák Katalin köztársasá­gi elnök meghívólev­elet adott át

Ferenc pápának

Csaba aktív tagja a helyi egyházközö­sségnek, és nagyon várja a pápát

gyította meg, hanem a közösség, aminek tagja lehet Mátravereb­élyen.

– Sokan imádkoztak értem. Hiába fogytam le 40 kilót, bíztam benne, hogy felépülök. Van egy varázsa a kegyhelyün­knek, ahol megtisztul­hat az ember. Ha ezt látná a szentatya, az fantasztik­us lenne.

 ?? ?? Meghívás
Meghívás
 ?? ?? Zarándokhe­ly
Zarándokhe­ly
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary