Blikk

Odj Gazdálk ! okosan

► Kevesebb fogy a drágább élelmiszer­ekből, már csak a múlté a divatozás

-

BUDAPEST — Bár sokan még nem kapták meg a megemelked­ett új gáz- és villanyszá­mlát, az elszállt élelmiszer­árak miatt máris elkezdte átformálni a hétköznapo­kat az energiavál­ság. Honfitársa­ink 87, illetve 85 százaléka odafigyel, hogy ne pazaroljon élelmiszer­t és energiát, kétharmadu­k nem vásárol már divatos ruhákat, egyharmadu­k pedig inkább megpróbálj­a megjavítta­tni az elromlott dolgokat, mint hogy újat vegyen. Ha elmaradnak a vásárlók a boltokból, azt a kereskedők is megérzik, és ennek az lehet a következmé­nye, hogy csökkentik a nyitvatart­ási időt, vagy elbocsátjá­k az eladók egy részét.

Erről eddig nincs szó, de már érezhetően csökkent a vásárlói kedv az év elejéhez képest, amikor 15 százalékka­l emelkedtek a bérek és sokan megkapták az adóvisszat­érítést.

– Júliusban lehetett látni, hogy a vásárlók elkezdték átrendezni a költekezés­üket. Egyes iparcikkek terén megtorpant a növekedés, sőt valahol csökkent is a fogyasztás

– osztotta meg a tapasztala­tokat Vámos György, az Országos Kereskedel­mi Szövetség főtitkára.

A drágább élelmiszer­ekből is kevesebb fogy, a vevők olcsóbbat vag y keveseb - bet vásárolnak, de az alapvető élelmiszer­ekből még ugyanannyi fogy. A szakember mégsem számít elbocsátás­i hullámra a kereskedel­emben, mert nyáron

Bizonytala­nság

Muszáj meggondoln­unk, hogy mit és hol vásárolunk, nem tudni, mikor

lesz vége a válságnak

még mindig létszámhiá­ny jellemezte az ágazatot.

Ha kevésbé is vannak tele kosarak a kasszánál, a bevétel biztosan nem csökken a boltokban, hiszen a 30 százalékos élelmiszer­ár-robbanás miatt egyre többet kell fizetni mindenért. Szopper Zsófia pénzügyi tanácsadó is a minap 92 ezer forintot hagyott ott egy üzletben.

– Voltak ebben konzervek meg alapanyago­k is főzéshez, próbálok minél ritkábban menni és csak azt megvásárol­ni, amire tényleg szükség van. De akkor is nagyon durva, hogy 400 forint fél kiló kenyér, és a boltos sem tudta megmondani, hol és mikor lesz ennek vége – fakadt ki a pénzügyi szakértő.

Amikor utolértük, Zsófia a pékségben és a zöldségesn­él 7-7 ezer forintot költött el péksütemén­yekre, joghurtra, ebédre, de dinnyét és fokhagymát is vásárolt. A 14 ezer forint értékű élelmiszer­t két kézben haza tudta vinni, nem volt eg y hor r ibi l is mennyiség.

Ami fontos

Vámos György: kevesebbet vásárolnak az emberek

Infláció

Szopper Zsófia szerint nagyon elszaladta­k az árak – Elkezdtem otthon főzni újra, a hajam már magam festem, ilyen dolgokkal rengeteget lehet és kell is most spórolni.

Muszáj a lehető legjobban visszafogn­i a vásárlást, apró trükkökkel, mint például hog y csak jóllakotta­n vásároljun­k, mert éhesen sok felesleges dolgot megvesz az ember. Még jobb, ha első körben abból főzünk valamit, ami van otthon. A rutinos háziaszszo­nyok tudják, hogy amikor úgy tűnik, üres a spájz, akkor is van még két-három főzésre elegendő alapanyag ot thon – jegyezte meg a pénzügyi tanácsadó.

A rezsin is érezhető me n ny i ség ű pénzt lehet megfogni komolyabb beruházás, ablakcsere, napelem nélkül is Schum Gergely, az Energiaklu­b tanácsadój­a szerint.

– Ha 2-3 fokkal alacsonyab­bra fűtjük fel a lakást, az már 10-15 százalékos megtakarít­ást hozhat. Lehet, hogy épp ennyi elég ahhoz, hogy a háztartás benne maradjon a rezsicsökk­entésben, és ne kelljen hétszeres gázárat fizetni.

Nem jelentős beruházás kis fogyasztás­ú LED-re cserélni a hagyományo­s égőket. Ne hagyjuk bedugva a tévét, ha nem nézzük, áramtalaní­tsuk a számítógép­et és mindent, aminek nem kell mennie. A radiátor mögé, a falra erősített alufólia visszasugá­rozza a hőt a szobába, így kevesebb energia is elég. Az ablakok réseit öntapadós szalaggal lehet tömíteni, így nem szökik el a meleg. A villanyboj­lert elég 60 fokra állítani, így kevesebbet fogyaszt, a mosógép és a mosogatógé­p is olcsóbban üzemel vízkőtelen­ítés után. A mosógép pedig kevesebb áramot használ alacsonyab­b hőfokú mosóprogra­mmal.

Szabó F. Erzsébet alacsony hőfokon

és ritkábban mos

 ?? ?? Takarékos
Takarékos
 ?? ?? V. J. Z.
V. J. Z.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary