Blikk

Talán már nem élne”

▶ Az életmentő műtéteken átesett zenész néha már odaül a zongora mellé

-

BUDAPEST — Biztató hírek, pozitív mondatok Lerch Istvánról. A két agy vérzésen, két életmentő és egy korrekciós koponyaműt­éten átesett legendás zenész olykor már megint zongorázik. Bal kézzel, szenvedély­esen. S közben Enikő, a párja a nap 24 órájában vigyáz rá és gondoskodi­k róla.

Egymásba kapaszkodó napok. Mintha egymást másolnák. Ugyanaz a ritmus, ugyanazok a mozdulatok, ugyanaz a napirend. Mégis ott van bennük rengeteg harmónia, szeretet, apróbb érintések – és sok-sok küzdelem. Enikő harca ez, a szerelemér­t, az összetarto­zásért és mindenekel­őtt Istvánért, aki mindennél fontosabb az életében. Egy csinos asszony, aki látszólag feláldozot­t mindent bajba jutott, súlyos betegségen átesett férjéért. De egy pillanatra sem sajnáltatj­a magát. Azt mondja, az immár kiszolgált­atott helyzetben lévő Lerch István közelsége is boldoggá teszi.

– István jobban van, az állapota minden tekintetbe­n javult, a kommunikác­iója is sokat fejlődött – mondta Enikő. – Apró lépések ezek a korábbi állapotáho­z képest. Öt éve kapott agyvérzést, hogy aztán jöjjön egy újabb. Ám az életmentő műtétek és István élni akarásának köszönhető­en velem, velünk maradt. S engem most boldogságg­al tölt el, hogy együtt kártyázhat­unk, tévézhetün­k. Filmeket, sorozatoka­t és mindenekel­őtt koncerteke­t nézünk. Nemrég láttuk István nagy kedvencéne­k, az Emerson, Lake & Palmernek az előadását, s könnyes szemmel figyeltem, hogy a zene milyen hatással volt erre a csodálatos emberre. Az pedig különleges pillanat volt, amikor Ist ván újra leült a zongorához és bal kézzel játszani kezdett. Legszívese­bben világgá kiabáltam volna az örömömet és a meghatotts­ágomat.

Lerch István szeptember 16-án ünnepelhet­te 69. születésna­pját. De lehet-e valódi ünnepről beszélni ilyen kiszolgált­atottan, 38 hónap kórházban eltöltött időszak után, a halál közelsége láttán. Ám Enikő kitartása, életenergi­ája és István élni akarása talán valóban ünneppé varázsolja nemcsak a születésna­pot, de az eső áztatta hétfőket és keddeket is.

– Úgy fogom föl mindazt, ami velünk, körülöttün­k történik, hogy ez most egy olyan időszak, amikor István megpihen, és nekünk egészben kell néznünk az életünket. Megszámlál­hatatlan közös emlékünk van, rengeteget utaztunk. Szenvedély­esen éltünk, és minden összeköt bennünket. Még 1990-ben ismerkedtü­nk meg, aztán négy év múlva összeházas­odtunk. Öszszetart­ozunk jóban-rosszban. Nekem valóban csak róla szól az életem, már nem érdekel a „kinti világ”, a mi életterünk az otthonunk. Ezt elfogadtam, itt próbálok meg mindent megtenni azért, hogy a körülménye­khez képest boldogok legyünk. Folyamatos­an beszélek Istvánhoz, és ő figyel, kommunikál, a humora pedig a régi. Néha csak legyint rám nevetve, és akkor olyan minden, mint régen – merengett el Enikő.

A V ’ Moto -Ro c k eg y ko - ri népszerű billentyűs­éhez,

BUDAPEST — Már elmúlt hatvanéves, amikor elkezdte tetováláso­kkal díszíteni a testét Vándor Éva. A Jászai Mari-díjas magyar színésznő eddig 11 különböző motívumot varratott magára, és már tervben van a tizenkette­dik is. Ennek pedig igazán szép apropója van, a színésznő a Halhatatla­nok Társulatán­ak örökös tagja lett. Az ATV által újjáéleszt­ett elismerés lábnyomava­tó ünnepségén Vándor Éva azt is elárulta, mit érzett, amikor megtudta, ő is az új díjazottak között van.

– Csodás, hogy az ember életében kimondják róla, hogy gyönyörű slágerek szerzőjéhe­z hol orvos, hol gyógytorná­sz érkezik rendszeres­en. Muszáj tornáztatn­i, megmozgatn­i a rendszeres ülés és fekvés miatt, de lelkesen csinálja a gyakorlato­kat, és nem hagyja el magát.

– Nem szok ta m pa naszkodni, de azt megjegyezn­ém, ha István nem alkotott volna maradandót, talán már nem élne. A munkássága után kiutalt jogdíj segít bennünket, mert István nyugdíja hatvanezer forint, az én ápolói díjam harminceze­r és ehhez jön még újabb harminceze­r forinthalh­atatlan. Mindenki a r ra törekszik, hogy valami nyomot hag y jon maga után. A kik láttak színpadon, azoknak remélem, valamelyes­t megmaradok az emlékezeté­ben – mondta Vándor Éva, aki tetováláss­al ünnepelne. – Lehet, csináltato­k egy lábnyomot.

Rajta kívül Pásztor Erzsit, Dunai Tamást és Alföldi Róbertet is kitüntetté­k.

B. P.

nyi támogatás, aztán nagyjából ennyi... – sóhajtott Enikő. – Összesen százhúszez­er forintból kellene megélnünk, ebből kellene fizetnünk ételt, immár brutális rezsit, orvost és gyógytorná­szt. Lehetetlen vállalkozá­s. Egyébként az úgynevezet­t illetékese­k nem kíváncsiak „onnan föntről” István állapotára. Rengeteg emberben csalódtam. De Horváth Charlie és Solti János, no meg néhány barát a rajongókka­l együtt kitart mellette. Nekik is üzenem, vigyázok rá, amíg csak élek!

 ?? ?? S. G.
Siker Vándor Éva számára megtisztel­ő a kitüntetés
S. G. Siker Vándor Éva számára megtisztel­ő a kitüntetés
 ?? ?? Elismerés Pásztor Erzsi művészetét is elismerték Társulat Dunai Tamás is csatlakozo­tt a társulatho­z
Elismerés Pásztor Erzsi művészetét is elismerték Társulat Dunai Tamás is csatlakozo­tt a társulatho­z
 ?? ??
 ?? ?? Kitart mellette Lerch István közel hat éve kapott agyvérzést, 38 hónapot töltött kórházban, mióta hazatért, párja, Enikő ápolja
Kitart mellette Lerch István közel hat éve kapott agyvérzést, 38 hónapot töltött kórházban, mióta hazatért, párja, Enikő ápolja
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary