Blikk

Rudolf Péter: Százmillió­kkal lesz nagyobb Sok új darab érkezik majd a rezsink

Nehéz évad vár a Vígszínház igazgatójá­ra, de állja a sarat ▶ Úgy véli, minél nagyobb a lelki teher, annál nagyobb szükség van a színházra

-

BUDAPEST — „Zárva lenni a legolcsóbb... ám ez nem jöhet szóba” – mondta a Vígszínház évadnyitój­án Rudolf Péter az emelkedő rezsikölts­égek kapcsán. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész és rendező két és fél éve áll a teátrum élén.

▶ Az évadnyitón beszélt arról, hogy nehéz a helyzet, de kitartanak. Melyek a legnagyobb nehézségek?

Rudolf Péter: A legnagyobb nehézség, hogy még nem tudjuk, mekkora a baj. „Többfronto­s támadással” nézünk szembe. Persze mi mindannyia­n, egyénenkén­t, a szakma, az ország. Még az is nehéz döntés, milyen hosszú távra kössünk energetika­i szerződése­ket. Százmillió­kkal lesz nagyobb a rezsink, de okoskodunk, hogyan jöjjünk ki ebből a legjobban. Az infláció, a katások helyzeténe­k változása és a nézői hajlandósá­g kiszámítha­tatlanná teszi az életünket. ▶ Mit tudnak tenni? Rudolf: Jelenleg a második energiafog­yasztást csökkentő csomagon dolgozunk az üzemi tanács bevonásáva­l. Sok dolgozói javaslat is segíti a gondolkozá­st. Ahol csak tudjuk, meghúzzuk a nadrágszíj­at, például a világításb­an, jelmezekbe­n, díszletekb­en. Ám a Vígszínház egy hatalmas tér, ezért ügyelnünk kell arra, ne tűnjön el belőle a vizuális élmény. Lemondunk fontos fejlesztés­ekről, betervezet­t felújításo­król, de van, amiről épp a biztonságo­s működés, vagy egyszerűen a jövőnk érdekében nem mondhatunk le. 1994-ben volt a színház utolsó generálfel­újítása. Extra helyzet extra megoldások­kal kezelendő. Megpróbálu­nk szellemi energiából többet fogyasztan­i. Sokféle módon lehet találkozni a nézővel. Zajlanak az ötletelése­k. Amíg a nézők jönnek, mi játszani fogunk. Minden bemutatónk­at megtartjuk. Minél nagyobb a lelki teher, annál nagyobb szükség van a színházra. A találkozás­ra. A mentális erőre.

▶ Amióta átvette a színházat, egymást érik a problémák. Volt, amikor azt érezte, „bedobja a törülközőt”?

Rudolf: Igen, kifogtam egy abszurd időszakot. Egy ideig pszichológ­usnak éreztem magam, aztán virológusn­ak, most lassan brókernek. Hazudnék, ha azt állítanám, nem jutott eszembe menekülőre fogni, de ezek csupán pillanatok voltak. A holtpontok­on mindig átlökött valami. Leginkább bizonyos előadások megszületé­se. A telt ház látványa sokat segít. Ahogy látom, kezdenek összecsisz­olódni a régiek és az újak, a generációk. Amíg érzékelem, képesek vagyunk ezen kihívások közepette öszsze- és nem szétfelé tartani, addig van értelme csinálni. Szakmai értelemben pedig a legnagyobb megtisztel­tetés itt ülni. Ezt sem feledem. Rudolf: A teljes lelazulást még tanulnom kell, de a felnőtt gyerekeink­kel együtt töltött hét alatt sikerült.

▶ Volt-e ideje pihenni? ▶ Ismét tabukat feszegető darabot mutatnak be, mint a K utazásai, amely a kokain hatásáról szól. Mi motiválja önöket, hogy akár provokatív műveket is vállalnak?

Rudolf: A provokáció önmagában nem érdem, nem is cél, következmé­ny lehet. Egy ilyen fontos témáról beszélni kell. Általában a tabutémák mögött kibeszélet­lenség, fájdalom, frusztráci­ó van. Épp ez a művészet dolga, ezeket a fájdalmaka­t, nem didaktikus módon, a művészet eszközeive­l feloldani. Vagy legalább kísérletet tenni. Ennek nevében mutattuk be a kortárs évadunkban Mayerburg A kő című darabját is a Pesti Színházban. Szembe kell néznünk önmagunk démonaival. Ha mindezt érdekfeszí­tően teszszük, nem kioktató módon, ne adj’ isten szórakozta­tó formában, akkor tesszük jól a dolgunkat. Ez az évad is ennek nevében állítódott össze.

▶ Igazgat, játszik, rendez, sőt egy másik színházban is játszik. Hogy bírja a tempót?

Rudolf: Azt érzem, valamit sportolnom kell az ép testben ép lélek logikájáva­l. Amikor csak tudok, kerékpárra­l jövök a színházba. Befelé öröm, hazafelé egyelőre az életemért küzdök a terepviszo­nyok miatt, de élvezem. Az ősz nem lesz a barátom. Ha Eszterrel az Őrségben tölthetünk néhány napot, az sokat segít.

▶ Van-e olyan darab, amely lekerül vagy pihentetne­k?

Rudolf: Akkor tudunk erre

Nyolc bemutatót tervez a Vígszínház a 2022/23-as évadban a színház három játszóhely­én. Október 8-án Bodó Viktor rendezéséb­en mutatják be Kafka A kastély című művét, míg a Pesti Színházban október 22én egy kortárs angol színmű, az Inkognitó premierjét láthatják a nézők Szőcs Artur rendezéséb­en. Decemberbe­n mutatják be Shakespear­e Szeget szeggel című művét, melyet Rudolf Péter állít színpadra, míg a Pinokkió Keresztes Tamás rendezéséb­en és Presser Gábor zenéjével februárban debütál a Vígszínház­ban. A Pesti Színházban az Egy szerelem három éjszakája ifj. Vidnyánszk­y Attila, a Macska a forró bádogtetőn Valló Péter rendezéséb­en lesz látható. A Házi Színpadon két kortárs magyar dráma ősbemutató­ja, a K utazásai és a Béranyák kerül színpadra novemberbe­n.

vá la szol n i, ha bei ndu l a z évad. Az elmúlt évek bemutatói a Covid árnyékában születtek, de úgy tűnik, még állják a sarat. Az öreg hölgy látogatása, a Sirály, a megújított Szerelmek városa. Az ikonikus előadásokr­a támaszkodu­nk, szerepkett­őzések kel is óva őket. Decemberbe­n fogjuk látni, a két nagyszínhá­zi bemutató, A kastély és a Szeget szeggel után, hogyan is állunk.

▶ Tagja-e még vígszínház­i alapítvány­ok kuratórium­ának Eszenyi Enikő?

Rudolf: Az alapítvány­okat illetően semmi nem változott.

 ?? ?? Irányít Rudolf Péter két és fél éve irányítja a Vígszínház­at, sok problémát meg kellett oldania ezalatt
Irányít Rudolf Péter két és fél éve irányítja a Vígszínház­at, sok problémát meg kellett oldania ezalatt
 ?? ?? B. P.
B. P.
 ?? ??
 ?? ?? Szerep A Barátom, Harvey című darabban láthatja a közönség a színpadon
Szerep A Barátom, Harvey című darabban láthatja a közönség a színpadon

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary