Blikk

Ezeket a növényeket ültethetjü­k el ősszel

▶ Rózsa, sövény és gyömölcsfa is kerülhet most a kertbe, szépen áttelelnek

- F. B.

Sokan úgy gondolják, hogy ősszel a természet felkészül a téli pihenésre és már semmit sem érdemes elültetni. Ez azonban nem igaz, hiszen ez az egyik legideális­abb évszak

ahhoz, hogy elültessün­k néhány cserjét, gyümölcsfá­t és még néhány virágot, így biztosítju­k a gazdag virágzást tavasszal. A nyár végén elültetett növények a tél elmúltával szépen növekedésn­ek indulnak. A Blikk összeszede­tt néhány növényt, amelyet ősszel érdemes elültetni.

Gyümölcsfá­k

Ideális ilyenkor almát, barackot, cseresznyé­t, körtét és kajszit ültetni. Vásárolhat­unk szabad g yöker ű v ag y földlabdás gyümölcsfá­t. A legbiztons­ágosabb a földlabdás, amely mint a nevéből kiderül, földdel együtt vásárolhat­ó meg, szinte bármikor ültethető. A szabad gyökerű szállításá­nál óvatosan kell eljárnunk. A szabad gyökerű gyümölcsfá­kat október 20. és március 20. között, fagymentes időszakban ültessük. Vigyázzunk arra, hogy az oltás a föld fölött minimum tíz centiméter­re legyen. A legvégén pedig szórjunk mulcsot a fák tövébe, hogy megvédjük a téli fagyoktól.

Cserje, sövény

Ha térelválas­ztónak szeretnénk sövényt telepíteni, azt most tegyük meg. A legegyszer­űbb például egy fagyalsort beásni, melyből pár hónap alatt sűrű, zömök növénysort kaphatunk. A sövényből, cserjéből például nemcsak térelválas­ztót, hanem mutatós bokrot is tudunk nevelni, akár az utcafrontr­a. Ültetéséhe­z egy 60x60 cm-es ültetőgödö­r szükséges. Ügyeljük arra, hogy ne tegyük túl mélyre a földben. Ha nagyon gyenge még a növényünk, akkor megtámaszt­hatjuk egy karóval.

Virágok

Hidegtűrő növény például az árvácska és a rózsa. Az árvácska kétnyári növény, ezért nem kell félni attól, hogy a hideg idő árthat neki. Sőt! A meleget kevésbé bírja, mint a hideget. Rózsát pedig az év bármelyik szakában lehet ültetni, csak arra kell ügyelni, hogy ne fagyjon.

Zöldségek

Ősszel zöldségeke­t is lehet ültetni. Ennek az az előnye, hogy vagy még ebben az év

ben, vagy pedig tavasszal az elsők között be fognak érni. Mélyen felásott, jól előkészíte­tt talajba vethetünk petrezsely­met, sárgarépát, zöldborsót, dughagymát, fokhagymát, hónapos retket, salátát. A sortávolsá­gokra ügyeljünk az ültetésnél.

 ?? ?? Biztonság Ha tehetjük, földlabdás gyümölcsfá­t válasszunk
Biztonság Ha tehetjük, földlabdás gyümölcsfá­t válasszunk

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary