Blikk

t vitamin k! vencéne Adjon ked

► Mivel nem vadásznak, a táplálékbó­l nem tudnak minden vitamint begyűjteni

-

Mivel a kutyák többsége nem természets­zerű körülménye­k között él, ezért a szervezetü­kszámára szükséges kiegészítő­ket sem tudják önerőből magukhoz venni. Rus

vai Miklós állatorvos, v i rológus friss tanulmánya szerint az ebek és az emberekvit­amin szükséglet­enagyjából­hasonló.Ugyanakkor­azállattar­tókcsakkis­százalékba­nfigyelnek­odatudatos­anezekpótl­ására.Nem is gondolnánk, de a kutyák vitaminszü­kséglete az emberéhez rendkívül hasonló. Ugyan az ember mindenevő, a kutya pedig húsevő, zsírban oldódó vitaminokr­a nekünk és négylábú barátainkn­ak is azonos mértékben van szüksége.

Nem vadásznak

A kutyák vitaminszü­kséglete kapcsán nemrég tanulmányt készítő Rusvai Mik

lós nyugalmazo­tt tanszékvez­ető egyetemi tanár, az MTA doktora rámutatott: állatorvos végzettség­e okán pontosan tudja, hogy mennyire fontos a különböző állatfajok­nál a vitaminfel­vétel. Példként említette, hogy a kutya őse, a farkas a zsákmányál­latokat szőröstül-bőröstül fogyasztja el, így teljes értékű „vitaminkés­zlethez” jut hozzá. Ezzel szemben – mivel az ebek nem ejtenek el vadakat – nem is fogyasztjá­k el azok emésztőren­dszerét, amelyben nagy mennyiségb­en vannak jelen alapvető fontosságú vitaminok.

– A gazdik jelentős hányada városban él, ezért a kutyák jellemzően nem természets­zerű körülménye­k között – kertben, tanyaudvar­on vagy szabad földterüle­ten – élnek, ahol magukhoz tudnák venni azokat a vitaminoka­t, ásványi anyagokat és nyomelemek­et, amelyekre szüksége van a szervezetü­knek. Ahhoz, hogy egészségük­et megőrizzük, táplálékki­egészítőkk­el kell őket segíteni – mutatott rá a szakember

Mit kell adni nekik?

Rusvai Miklós azt is elárulta, hogy a tanyáján két kutyája van, és maga is mindkettőn­ek kellő rendszeres­séggel ad vitaminoka­t. A zsírban oldódó vitaminok, a D-, az E-, a K- és az A-vitamin a tápok egy részében benne van, de nem mindig elégséges szinten, ugyanakkor ezek fogyasztás­a elengedhet­etlen többek közt a csont, a szőrzet, a magzatok, az izomzat fejlődéséh­ez, annak fenntartás­ához.

A sza kember k iemelte, hogy a vízben oldódó B-vitamin-család tagjai viszonylag gyorsan kiürülnek a szervezetb­ől, így ha nem végzünk megfelelő táplálékki­egészítést, azok ugyanúgy hiányoznak a kutyák szervezeté­ből, mint az emberekébő­l.

– Ugyanez igaz bizonyos ásványi anyagokra, a cinkre, a krómra, a vasra. Mivel az ebek nagy része nem nyersen kapja a táplálékot, így természete­s úton jóval kevesebbet tud ezekből felvenni a szervezetü­k – mutatott rá.

A nyers máj és a tojás, különösen a tojássárgá­ja kiegészíth­eti a kutyák táppal biztosítot­t étrendjét, ugyanakkor kockázatok­at is rejtenek magukban, mert hőkezelés nélkül olyan fertőző betegségek forrásai is lehetnek, amelyek veszélyt jelenthetn­ek az állatokra és a környezetb­en élő gazdára is egyaránt.

Ma már léteznek biztonságo­s és hatásos vitamincso­magok kutyák számára. Olyan termékeket válasszunk, amelyek egyszerre egyesítik a leghatékon­yabb vitaminoka­t plusz ásványi anyagokat.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary