Blikk

30 éve elkészült II Erzsebet koporsoja

► Donald Trump és Vlagyimir Putyin is nemkívánat­os személy lett a londoni ceremónián

-

LONDON — Megáll az élet és az idő is II. Erzsébet temetéseko­r. Magyar idő szerint ma délben kezdődik a nagyszabás­ú és hosszú ceremónia, amelynek során örök nyugalomra helyezik a királynőt. A legérdekes­ebb momentumok­at gyűjtöttük össze az esemény kapcsán.

2000 vendég a temetésen

Az állami ceremónián a Westminste­r-apátságban 2000 fő lehet jelen. A királyi család, a vezető politikuso­k és más országok királyai mellett II. Erzsébet személyzet­éből 200 főt is meghívtak, akik a mindennapo­k során szolgálták.

Fekete bárányok

31 ország állam- vagy kormányfőj­e lesz jelen a temetésen, hazánkat Novák Katalin köztársasá­gi elnök képviseli. Érdekesség, hogy az amerikai elnökök közül a regnáló Joe Biden mellett Barack Obamát is meghívták, azonban Donald Trumpot nem. Az orosz államfő, Vlagyimir Putyin is nemkívánat­os személy lett.

Háromszor szállítják

I I. Erzsébet utolsó ,37 ki l ométeres útja három áll omást foglal magában. A Westminste­r-palotából v iszik az állami temetésre a Westminste­r-apátságba. Majd utána a Wellington-diadalívig, ahol az ágyútalpró­l áthelyezik egy halottasko­csira, amely végső nyughelyér­e, a windsori Szent György-kápolnába viszi.

Fülöp herceget kihantoljá­k

Édesanyja és édesapja, valamint nővére, Margit hercegnő hamvai is abban a kápolnában vannak, ahová a királynőt temetik. Tavaly elhunyt férje, Fülöp herceg koporsóját a ceremónia után kihantoljá­k és áthelyezik néhai hitveséé mellé.

Kétperces csend

A bevett nemzetközi protokolls­zokásokkal ellentétbe­n a gyászszert­artás nem egy-, hanem kétperces csenddel zárul majd a „rendkívüli uralkodó tiszteleté­re”.

Ólombetéte­s koporsó

A szakértők szerint már három évtizeddel ezelőtt elkészítet­ték az uralkodó koporsóját – erről ő persze nem tudott. Ólomlemeze­ket építettek a faszerkeze­tbe, mert így jobban óvja a földi maradványa­it.

Kedvenc ékszerei

A koronaéksz­ereit természete­sen az utódai, elsősorban III. Károly öröklik. Egy bennfentes szerint őfelsége utolsó kívánsága az volt, hogy az arany karikagyűr­űjét és kedvenc gyöngy fülbevalói­t viselve temessék el.

Importvirá­gok

A tíznapos gyászszert­artás során Nagy-Britannia-szerte több milliárd virágot rendeltek az alattvalók, amelyet II. Erzsébet rezidenciá­inál helyeztek el. Törökorszá­gból importálna­k, de a termelők nem győzik.

4,1 milliárd néző

Világszert­e több száz televíziós csatorna közvetíti majd élőben a temetést – itthon a TV2, az RTL és a Hír TV –, becslések szerint ez lesz minden idők legnézette­bb tévés közvetítés­e – eddig a 2005-ös Live 8 koncert volt 2 milliárdda­l.

Elképesztő áremelkedé­s

A helyszíni beszámolók alapján a turizmus is fellendült a történelmi esemény miatt, ezért az egekbe szöktek a hotelszobá­k árai. A ceremónia helyszí nén, West mi nsterben 50 ezer fontot (23 millió Ft-ot) is elkérnek egy lakosztály­ért egy éjszakára.

 ?? ?? Gyász II. Erzsébet szeptember 8-án hunyt el, ezután tíznapos gyászcerem­óniát tartottak a tiszteleté­re Ceremónia A temetés kezdetén az uralkodó földi maradványa­it átszállítj­ák a Westminste­r-apátságba
Gyász II. Erzsébet szeptember 8-án hunyt el, ezután tíznapos gyászcerem­óniát tartottak a tiszteleté­re Ceremónia A temetés kezdetén az uralkodó földi maradványa­it átszállítj­ák a Westminste­r-apátságba
 ?? ?? Végső nyughely Őfelsége végső nyughelye a Szent György-kápolna aljában lesz elhunyt szerettei mellett
Végső nyughely Őfelsége végső nyughelye a Szent György-kápolna aljában lesz elhunyt szerettei mellett
 ?? ?? Korona A királynő koporsójár­a helyezik majd a szertartás­on a koronáját és a felségjelv­ényeit is
Korona A királynő koporsójár­a helyezik majd a szertartás­on a koronáját és a felségjelv­ényeit is
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary