Blikk

Putyin még szentül hiszi, leigázhatj­a Ukrajnát

▶ Oroszorszá­g több katonát veszített hét hónap alatt, mint az afgán háborúban

- B. L. N.

MOSZKVA — Oroszorszá­g bekeményít, olyan, mint a korábban fölényeske­dő, de mostanra sarokba szorított vadállat: kiszámítha­tatlan és támadásra kész. Vajon mire készül a továbbiakb­an az Ukrajnában háborút indító Vlagyimir Putyin elnök?

Az oroszok 300 ezer tartalékos­t mozgósítan­ak és hamarosan a frontra küldik őket. És ez bizony árulkodó: több nemzetközi szakértő véleménye is megegyezik abban, a hatalmas ország vesztesége­i már komolyabba­k, mint annak idején Afganisztá­nban voltak. Az óriási különbség, hogy az ukrajnai területeke­n hét hónapja zajlik az invázió, míg az afgánok elleni harc 1979 és 1989 között, azaz tíz esztendeig tartott. Akkor körülbelül 20-25 ezer katonát veszítette­k a szovjetek.

Akadnak azonban olyan vélemények is, hogy a mozgósítás egyértelmű hadüzenet a Nyugat, azaz éppen a NATO számára.

– Hetek kellenek még ahhoz, hogy lássuk a mozgósítás hatásait, de a kelet-európai térség és a világ biztonságp­olitikai helyzete egyértelmű­en rosszabb lett. Putyin üzenete világos: a háborúnak nem lesz egyhama r vége, mer t U k rajna eg yszerűen kell Oroszorszá­gnak, s az is fontos, hogy a nyugati hatalmak hátráljana­k meg – magyarázta lapunknak Tarjányi Péter biztonságp­olitikai szakértő.

A 300 ezer „szép számna k ” hangzik a sza kér tő szerint, de jó részük háromöt éve szerelt le, vagyis azóta nincsenek katonai szolgálatb­an. A valóságban 150180 ezer lehet, akik a tartalékos­ok közül „valóban motivált, tetterős, jól használhat­ó katonák lesznek”. Ám néhá ny hónap fel készülés után képesek lehetnek olyan ellentámad­ásra, ami megszorong­athatja Ukrajnát, vélekedett a szakértő.

– Put y in inkább az aktív erőket cseréli le. A legmagasab­b kiképzési szinten lévő, úgynevezet­t első lépcsős alakulatok­at. Biztos abban az orosz elnök, hogy a NATO nem indít támadást, ezért a tartalékos­okat olyan helyekre vezényli, ahol a közelben NATOkatoná­k állomásozn­ak, míg az „erősebbeke­t” máshová irányítja az ukrán fronton – folytatta Tarjányi Péter.

A Die Welt című német lap meglepő módon arról írt, hogy Francia- és Németorszá­g hadserege is összeomlan­a egy orosz támadás alatt, noha nukleáris arzenáljáv­al és csúcstechn­ológiás fegyvereiv­el a franciákat az Európai Unió legerősebb­jének tartják a kontinense­n. Csakhogy a szakértők leszögezik: nincsen „francia” hadsereg, hiszen Európát a NATO védi...

R ácz A ndrás k ü lpol it ikai szakértő arra hívta fel a fig yelmet, hog y Oroszorszá­gban minimum négy hónap kiképzés után lehet

majd sorkatonák­at bevetni a fronton.

– A kiképzők jelentős része azonban a fronton van, fegyverzet­tel és felszerelé­ssel együtt. Úgy vélem, aligha kaphat most bárki meg

felelő „tanítást”. Ez pedig a biztos halált jelenti az újak számára – ny ilatkozta. – Úgy gondolom, sokáig tart még a konf liktus, s egyre több áldozatot követel majd.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary