Blikk

Takarékos tésztafőzé­s

▶ Az olaszok a magas rezsiárak mellett sem hagyják abba a tésztafőzé­st

-

Az olaszok nemcsak azt tudják, hogyan kell a legjobb tésztát készíteni, hanem azt is, hogyan kell a lehető legenergia­takarékosa­bb módon megfőzni. Ők ugyanis mindennél jobban szeretik a pastát, nem csoda hát, hogy éppen egy olasz fizikus az, aki nemrég megosztott egy zseniális trükköt, amellyel a növekvő áram- és gázárak mellett rengeteg energiát lehet megtakarít­ani a tésztafőzé­s során. Mindezt úgy, hogy a minőségén nem ront.

Így működik a fizikus trükkje Giorgio Parisi,

aki 2021-ben kapta meg a fizikai Nobel-díjat , Faceb o okpr of i ljá n tet te közzé eg y sze - r ű, de z sen iális trükkjét. Ha tésztát szeretne főzni és közben energiát is megtakarít­ani, Parisi szerint érdemes megfogadni az alábbi javaslatai­t:

Fontos, hogy a tésztavíz melegítése­kor tegyük rá a fedőt az edényre. Ha nincs indukciós főzőlapunk, a tésztavize­t vízforraló­ban is felmelegít­hetjük gyorsan. Amikor a víz felforr, a só és némi olaj mellett adjuk hozzá a tésztát, és főzzük két percig a szokásos módon. Most jön a trükk: két perc elteltével kapcsolja ki a tűzhelyet, de a fedelet hagyja a láboson. Ezután hagyja a tésztát benne annyi ideig, ameddig a csomagolás­on szereplő utasításon látja, és adjon hozzá még két percet.

Konkrét példa

Főzzü n k p en nét, a mely a csomagolás­i utasítás szerint 12 perc alatt megfő. Miután beletette a forró vízbe a tésztát, két perc után kapcsolja le a tűzhelyet, hagyja a tésztát főni a vízben, és további tizenkét perc elteltével (azaz összesen tizennégy perc elteltével) öntse le.

Mivel a víz hőmérsékle­te a tűzhely kikapcsolá­sakor csök

Az olaszok értenek leginkább

a tésztafőzé­shez ken, a tészta kicsit tovább tart, amíg al dente nem lesz. A fizikus szerint ez a módszer akár 47 százalékos energiameg­takarítást eredményez­het.

 ?? ?? TUDTA?
Specialist­a
J. Zs.
TUDTA? Specialist­a J. Zs.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary