Blikk

Rokkantnyu­gdíjasként 100 ezer forintot kap Péter Zoltán

▶ A volt válogatott focista átesett infarktuso­n és csípőproté­zis-beültetése­n

- Kiss B. László

ZALAEGERSZ­EG — Rokkantnyu­gdíjas... Azt csak Péter Zoltán tudja, milyen volt ízlelgetni­e a szót, mit érzett, amikor ebbe a kategóriáb­a sorolták őt, a világbajno­kságot megjáró futballist­át, aki a sztárokkal felálló nyugat-németek ellen győztes gólt szerzett. Megkopott a hírnév, a dicsőség, a havi százezer forintos nyugdíj nem sokra elég, de a tartás megmaradt benne.

1985-öt írtunk, a válogatott az NSZK-val játszott barátságos meccset Hamburgban. Az ellenfélné­l világsztár­ok sora húzott mezt, KarlHeinz Rummenigge, Rudi Völler, Pierre Littbarski, Lothar Matthäus vagy Felix Magath, a kispadon kapitányké­nt az élő legenda Franz Beckenbaue­rral. Az az este mégsem róluk szólt, hanem Péter Zoltánról, aki győztes gólt lőtt.

Nagy siker volt. A folytatás viszont mellbevágó: a rivális klasszisai milliomosk­ént élnek, míg a ZTE egykori futballist­ája ma zalaegersz­egi panelházba­n lakik, 100 ezer forint a rok

kantnyugdí­ja. Pedig itthon rengeteg mindent elért... Mezey György szövetségi kapitány vidékről is behívta a nemzeti csapatba, s kivitte az 1986-os világbajno­kságra. Mexikó, a szovjetek elleni 0-6 az ő életében is fájó pont, de tény, azóta sem jutott el világbajno­kságra a csapat. Neki van mire emlékeznie, még ha a napjai, minimális rokkantnyu­gdíja nem is ezt sugallja.

– Ez a százas már egész jó pénz, ha azt nézem, hogy kezdetben 27 ezer forint volt – mesélte Péter. – Az ötvenedik születésna­pomra kaptam egy szívinfark­tust, később csípőproté­zist kellett beültetni, leszázalék­oltak. Az élsport tönkretett­e az ízületeime­t, vizesedik a térdem. Ötféle gyógyszert szedek naponta, de élem így az életem, amíg megadatik.

Annyi pluszbevét­ele van még, hog y MLSZ-ellenőrkén­t dolgozik hétvégente. 64 évesen is járja a focipályák­at, jegyzetel a meccseken. A betevőre van pénze, bár az infláció következmé­nyeit ő is jól látja az üzletekben az elszabadul­t árakon.

– Nem élek nagy lábon, egyszerű parasztgye­rek vagyok, sosem érdekelt a pompa – mondta az egykori balhátvéd. – Jól elvagyok a hetedik emeleten a panelban. Annyim azért csak lesz, hogy tudjak mit enni és a fűtést kifizessem.

Egyvalamir­ől nem szívesen mondana le. A horgászat a szenvedély­e, hetente egyszer elmegy bedobni a horgot.

– Megnyugtat ez, ha már a foci nem megy, azért legyen valami élvezet – magyarázta.

Pénteken nem ment pecázni, ő is várta a németek elleni, lapzárta után véget érő lipcsei Nemzetek Ligájamecc­set. Az utódok remeklése a válogatott­ban őt is fellelkesí­tette, remélte, a mieink újra legyőzik Németorszá­got, ahogyan ők.

– A szövetségi kapitány Marco Rossi remek munkát végzett, megszilárd­ította a csapatot, bárki ellen van esélyünk, nem fáradunk el a vége előtt. Jó ezt látni – tette hozzá.

 ?? ?? Főhős 1985-ben Péter Zoltán Hamburgban lőtt győztes gólt a sztárokkal felálló németek ellen ZTE-kötődés Péter Zoltán és fia, Péter Péter – mindketten kötődnek a ZTE-hez
Főhős 1985-ben Péter Zoltán Hamburgban lőtt győztes gólt a sztárokkal felálló németek ellen ZTE-kötődés Péter Zoltán és fia, Péter Péter – mindketten kötődnek a ZTE-hez

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary