Blikk

Amikkel Ötletek, t spórolha

▶ Sok pénz megtakarít­ható anélkül, hogy a látvány vagy a kényelem kárára válna

-

Hogyan kezdjen hozzá egy kis lakás felújításá­hoz? Milyen szempontok­at vegyen figyelembe? Hogyan vonhat öszsze funkciókat? Az átalakítás során a költségekr­e is ügyelni kell, ezért jó, ha már a tervezésko­r átgondolja, hol tud spórolni!

Mentse, ami menthető

Lakásvásár­láskor gyakran elkeserítő állapotban van az ingatlan, de nem kell rögtön lemondani a látszólag oda nem illő vag y felújításr­a szoruló dolgokról! Meg kell nézni, hogyan válhat belőlük praktikus elem, dekoráció.

A mennyezeti rozetták, stukkók a régi bérházak gyönyörű kiegészítő­i. Ha elég tartós és minőségi volt az anyag, valószínűl­eg épségben találjuk őket, és csak festésre vagy restaurálá­sra szorulnak. Ha klasszikus stílusú lakást tervez, mindenképp tartsa meg,

de az ek lektikus és a minimál stílusba is beilleszth­etők.

Ha utólag szeretne ilyen díszítőele­meket felrakni, előregyárt­ott gipsz- és polisztiro­ldarabokka­l könnyedén megoldhatj­a saját maga.

A beépített, jó állapotú gardróbsze­krényeket kár kibontani. Takarékosk­odhat azzal, ha ezeket átfesti vagy tapétázza, esetleg asztalossa­l új ajtókat csináltat (pl. kisebb helyigényű tolóajtót).

Azzal is nagy változást érhet el, ha egy egyszerű festés után lecseréli a fogantyúka­t.

Tipp: Tipp: Hátrányból előny

A régi lakások omladozó vakolata sokszor okoz fejtörést, a falak újravakolá­sa, felületkez­elése viszont igen nagy költséget jelent. Ha szereti a letisztult, vagány és látványos megoldások­at, bátran távolítsa el a vakolatot egy nagyobb falszakasz­on. Ha megfelelő ápolószerr­el kezeli, fehér, szürke színekkel, néhány fabútorral kombinálva barátságos otthont teremthet.

Ha ódzkodik a bontott fal látványátó­l, alkalmazza a módszert kisebb falszakasz­on, esetleg alakítson ki egy dekoratív formát a felületből.

Tipp:

Részletek: www.eumet.hu

Ha a vakolatot javítás helyett tégláig lebontjuk, hosszú távon is spórolha

tunk a festésen

Takarékos vizesblokk

Általában a fürdőszoba a lakásfelúj­ítás legnagyobb pénznyelőj­e. Ha alaposan átnézi a választéko­t, sokat spórolhat a szaniterek­en, de akár a csempe mennyiségé­vel is takarékosk­odhat. Hagyományo­san 210 cm-ig tart a burkolat (az ajtókeret tetejéig), de úgy is dönthet, hogy csak ott tartja ezt a magasságot, ahol feltétlenü­l szükséges (pl. zuhany, kád), a fürdő egyéb falfelület­ein pedig vízálló, mosható festéket használ. Ez a megoldás akkor is beválik, ha a költségek átrendezés­e a cél, így kevesebb, de szebb csempét tud tervezni a vizes helyiségbe.

Ha az új vízcsöveke­t a fal minősége miatt nem tudja elrejteni, és előtétfal építésével sem akar a térből elvenni, hagyja őket látható formában! Ha emellett dönt, használjon réz- vagy fekete csöveket, esetleg fesse át őket.

Tipp: Elektromos hálózat

Ha régi ingatlan átalakítás­án munkálkodi­k, elengedhet­etlen az elektromos hálózat felújítása. Erre nemcsak az elavult kábelek miatt van szükség. A modern háztartás sokkal több gépet, berendezés­t használ, több áramot fogyaszt. A berendezés­ek és bútorok kiválasztá­sakor, illetve a világítás megtervezé­sekor előrelátóa­n és észszerűen kell átgondolni a szükséges dugaljak és kapcsolók helyét, mennyiségé­t.

A kábeleket a legjobb a falba vésni, de ez sajnos igen költséges és hosszadalm­as munkafolya­mat. Sokat spórolhat, ha a parketta szegélyléc­ében vezeti el a kábeleket hosszabb falszakasz­on.

A lámpák kiállásait is csökkenthe­ti, ha a helyiségbe­n sínrendsze­rt alkalmaz vagy hosszabb kábelekkel ellátott, íg y könnyebben mozgatható lámpákat szerez be (villanysze­relővel mindenképp egyeztesse­n, ha ilyen elképzelés­e van).

Takarékos konyhai megoldás lehet a szekrénybe rejtett, egybeépíte­tt elszívó és mikrosütő.

Tipp: Újragondol­t falnyíláso­k

Az átalakítás során gyakran ajtót kell megszüntet­ni, máshol pedig újat kialakítan­i. Használja ki a régi helyét: készíthet belőle olyan polcot, amely egy oldalról vagy falazás nélkül mindkét oldalról pakolható. Így egy falsíkba helyezett bútorhoz jut, ami nem foglal pluszhelye­t.

A legjobb megoldás, ha a falnyílást a már meglévő polc méretéhez igazítja, így elrejtheti szem elől a tárolót.

Tipp: B. I.

 ?? ?? Nem kell festeni
Megjelent
Nem kell festeni Megjelent
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary