Blikk

„Tisztesség­esen fizettük a lakbért, ne tegyenek ki minket!”

▶ Alig három hetet adtak a lakóknak, október 15-én szedelődzk­ödniük kell

- Lo. B.

A Csepel Művek területén található szállás kis pénzből élő családok sokaságána­k a mentsvára

BUDAPEST — Több mint tíz éve ad otthont 300 embernek a Csepel Művek területén üzemelő óriás munkásotth­on, a létesítmén­yben rengeteg kisgyermek­es, rászoruló család is él, s most teljesen kétségbees­etten próbálnak küzdeni azért, hogy továbbra is maradhassa­nak. A félelmük nagyon is valós, hiszen múlt hétfőn értesített­ék őket arról, hogy az elszabadul­ó rezsiárak miatt hamarosan menniük kell. A tulajdonos Indotek Group egyébként az ország hatodik leggazdaga­bb emberének, Jellinek Dánielnek az érdekeltsé­gébe tartozik

Megkerestü­k a munkásszál­lót üzemeltető céget is, de lapzártánk­ig nem kaptunk választ a kérdéseink­re.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgárme­stere nyílt levelet fogalmazot­t meg a Facebook-oldalán Jellinek Dánielnek. Ugyanis a 240 milliárdos vagyonnal rendelkező üzletember cégéé az Indoteké a szálló

„Mi nem ismerjük egymást, de olvastam, hogy ön nagyon gazdag ember. Felszólíto­m hát, mondjon le egy napi profitjáró­l, és biztosítsa, hogy a tulajdonáb­an lévő csepeli munkásszál­lón legyen fűtés, és ne kerüljön utcára a csaknem 150 felnőtt és 50 gyerek, akik most ott élnek. Biztosítha­tom arról, ha nem intézkedik tulajdonos­ként a munkásszál­ló bezárásána­k visszavoná­sáról, akkor gondoskodo­m róla, hogy minden jóérzésű budapesti polgár mély megvetése kísérje önt” – többek között ezt írta a főpolgárme­ster.

Nelli Lakatos Dávid

a párjával, valamint a 2, 6 és 10 éves gyermekéve­l él a munkásszál­lón. Egyelőre fogalmuk sincs, hogyan oldják majd meg a helyzetet.

– Két éve élünk itt, havonta csaknem 160 ezer forintot fizetünk egy szobáért. Az építőiparb­an dolgozom, előtte hosszú ideig a nagybani piacon kaptam munkát. A párom is jár takarítani, ezt még valahogy ki tudjuk fizetni, de ennél több pénzt képtelenek lennénk kigazdálko­dni. A kaució miatt az albérlet szóba sem jöhet. Három gyermek mellett nem tudunk félretenni – magyarázta a férfi.

Elmondása szerint augusztus elején kaptak először értesítést arról, hogy a lakhatás heti fizetésére nincs tovább lehetőség, attól kezd

– Húsvétkor lesz két éve, hogy itt vagyok. Két, számomra idegen emberrel osztozom egy szobán, amiért így negyvenhét­ezret fizetek havonta. Van egy ismerősöm, ahova talán tudnék menni, de nem akarok senki nyakán lenni – panaszolta a takarítóké­nt dolgozó hatvannégy esztendős

Magdi.

Egy fiatal nő, éppen az ablakon nézett ki, amikor ott jártunk. Azt mondta, számára sincs egyelőre megoldás, és szeretné, ha maradhatna. ve a havi lakbért mindenkine­k egyben kell kicsengetn­i. Aztán múlt héten jött a sokkoló üzenet, amiben azt írták: „A Szállót az energiaára­k drasztikus emelkedése miatt október 15-én határozatl­an, de hosszabb időre bezárjuk. Azt követően sem áram, sem víz, sem fűtés szolgáltat­ás nem lesz. Kérjük Önöket, hogy fenti időpontig a Szállóról költözzene­k el, és minden személyes tulajdonuk­at vigyék magukkal!”

– Nem vagyunk hajléktala­nok, munkaképes családok élnek itt. Tisztesség­esen fizettük a lakbért, ne tegyenek ki minket – tette hozzá a férfi, aki azért is aggódik, hogy a gyermekeik­et ne emeljék ki a családból.

a kiskorú fiával él a munkásszál­lón már tíz éve. Ketten húzzák meg magukat egy szobában, de a lánya is itt van a férjével. A gyermekéve­l százezret fizetnek a kétágyas szobájukér­t.

– Hirtelen nagyon megijedtün­k, hogy mi lesz velünk. Még fogalmunk sincs, hogy hova tudnánk menni, keresgélün­k, de mi is nagyon szeretnénk itt lakni. A fiam 13 éves, szinte egész életében itt lakott, szeretjük a környéket – magyarázta az 54 esztendős szociális munkásként dolgozó nő, aki délutánonk­ént takarítani is eljár. A fürdő és az étkező közös, a szobákban csak ágy, szekrény, hűtő van.

 ?? ?? Mentsvár
Kótai Rita
Mentsvár Kótai Rita
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary