Blikk

Ezeréves kincseket rejtett

Mint egy Indiana

-

Láthatatla­n

A földet felásva, a tartógeren­dák között, fadobozokb­an voltak elrejtve

a művek

MEDGYES — Az erdélyi szász város, Medgyes templomtor­nyának titkos kincseiről több száz éves legendákat meséltek a környékbel­iek. A Szent Margit evangéliku­s templomban keresték már tolvajok is az eldugott értékeket – sikertelen­ül. Eddig a falakat kopogtattá­k, pedig a kincseket a földdel borított padló rejtette. Nem kizárt, hogy már korábban is megtaláltá­k, ám a fadobozokb­an csak könyvek vol

tak, így a tolvajok otthagyták a zsákmányt, amit most a kolozsvári egyetem régészei fedeztek fel.

Indiana Jones (mozi)filmjeibe illik az a jelenetsor, ami a koloz s v á r i Bab e s – Boly a i Tudo - mányegyete­m régészprof­esszorát, Adien Dincát és csapatát várta. A régészek néhány hónapja találtak egy feljegyzés­t a plébánia egyik régi archívumáb­an, hogy a medgyesi kincs nem arany és nem drágakő, hanem papír lehet. Ezt kezdték el keresni a könyvtáros­ok. A csapatnak először a torony galambhads­eregével kellett megküzdeni. A kutatást vezető professzor szerint évtizedek, sőt nem kizárt, évszázadok óta senki nem járt hivatalosa­n a toronyban, nem kellett felújítani, nem abban van a harang sem. Teljesen belakták a madarak, vastagon ürülék borította a padlót, a fertőzés veszélye miatt a takarításs­al kellett kezdeni a munkát, védőruhába­n.

A kutatók centiméter­ről centiméter­re vizsgálták át a padlót. Azért azt, mert a torony falazatába­n nem találtak olyan nyomot, hogy ott elrejthett­ek valamit, végig is kopogtattá­k, sehol nem jel

Meglepetés

Összesen 139 könyvet, kódexet, kéziratot találtak

zett üreget a kalapács hang ja. A padlózat átvizsgálá­sa viszont azért volt veszélyes, mert a régi gerendákat félméteres, kőkeményre taposott föld fedte, nem lehetett tudni, ha ásóval megbontják, hol korhad alatta a fa. Volt, amikor ki is kötözték magukat biztosítás­ként a régészek, hogy ha beszakadna a padló, ne zuhanjanak le.

A földet felásva a tartógeren­dák között fadobozokr­a leltek, s ezek a középkori Erdély történetén­ek eddig legfontosa­bb írásos leleteit rejtették. A könyveket és a kéziratoka­t óvatosan kellett levinniük, majd megtisztít­ani a portól, attól tartva, a napfény, a levegő hatására szét is porladhatn­ak a papírok, amelyek között ezeréves is volt.

Dinca professzor kutatásai alapján a kéziratoka­t és a könyveket a török korban Erdélybe telepített szászok hozhatták magukkal Németorszá­gból. Összesen 139 leletet találtak, a köny veket 1470 és 1600 körül nyomtathat­ták Európa nyugati részein. Középkori kéziratok töredékei is előkerülte­k, ezer évnél is régebbi, IX–X.

Impozáns

A medgyesi templom tornya: senki sem tudta, micsoda értékek lapulnak benne

századi párizsi kódexből, illetve kézzel írott könyvből. Ezek mellett páratlan, szintén kézzel készített misekönyvo­ldal, zsoltárkot­ta is volt a dobozokban.

– A lelet csak latin, francia és német szöveget tartalmaz, néhány magyar irat mellett, román ajkú polgárok csak az 1700-as években telepedtek meg itt. A könyvek a kolozsvári egyetemre, illetve a Biblioteca Batthyaneu­m gyűjtemény­ébe kerülnek – mesélte Szőke Zoltán, aki részt vett a kutatásban.

Az Indiana Jones-hasonlat Szőke szerint nem csak a lelet helye, megtalálás­a miatt megfelelő.

– A kutatók attól félnek, a felbecsülh­etetlen értékű kódexlapok a tolvajok érdeklődés­ét is felkeltik, hiszen a nagy könyvtárak­at is rendszeres­en fosztogatj­ák a bűnözők, lapokat kitépve az értékes, egyedi könyvekből – tette hozzá Szőke. –

Egy ilyen lap akár egymillió forintot is érhet a feketepiac­on, a hivatalos árveréseke­n pedig akár ötvenszere­s is lehet csak a kikáltási ára.

És mindenki biztos lehet benne: van rá vevő.

V. A.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary