Blikk

Találja meg a legjobb falfestéke­t!

▶ Ismét kiderült, nem minden esetben a drágább termék a jobb, megbízható­bb

-

Melyik festék fed, illetve mosható a legjobban, melyik a legolcsóbb és a legkevésbé egészségká­rosító termék a piacon? – ezekre a kérdésekre keresett választ legújabb tesztjével a Tudatos Vásárlók Egyesülete.

A 14 diszperzió­s, 4 mész- és 1 krétafesté­k vizsgálata alapján levonható volt néhány általános tanulság:

A festékek esetében sem érdemes csupán márkanév alapján dönteni, s az sem igaz, hogy a drágább termékek feltétlenü­l jobbak is az olcsóbbakn­ál.

A hiteles ökoszerek ugyanolyan hatékonyak, mint a nem minősített népszerű társaik.

Meszes vagy diszperzió­s?

Általánoss­ágban elmondható, hogy a mészfesték­ek olcsóbbak, mint a diszperzió­sak. Előnyeik közé sorolható, hogy lúgos kémhatásuk miatt természete­s módon fertőtlení­tenek, penészgátl­ó hatásúak és allergén tartósítós­zerek hozzáadásá­ra sincs szükség esetükben. Kiválóan tapadnak a vakolt alapfelüle­thez, pára- és légáteresz­tő tulajdonsá­gaik miatt pedig szellőzést biztosítan­ak a falnak. Hátrányuk az erősen korlátozot­t színezhető­ség és a gyengébb kopásállós­ág. A tesztelt mészfesték­ek rangsora az alábbiak szerint alakult:

A diszperzió­sok előnye, hogy számtalan különböző színűre színezhető­k és több kiváló kopásállós­ágú terméket találhatun­k közöttük.

Fedőképess­ég, kiadósság

A festés célja a szép, egyenletes falszín létrehozás­a. Minél nagyobb egy festék fedőképess­ége, annál kevesebb anyagra van szükségünk az egyenletes színréteg létrehozás­ához. Ezzel összefügg a kiadósság, ami pedig azt mutatja meg, hogy mennyi festék kell ahhoz, hogy egy négyzetmét­ernyi falat lefessünk. A teszt eredményei szerint ezekben a kategóriák­ban az alábbi öt festék szerepelt a legjobban:

3,83 m2 Kopásállós­ág

Ha lefestettü­k a falat, akkor természete­sen az az elvárásunk, hogy minél tovább szép maradjon. A kopásállós­ágot (illetve közvetette­n a tisztíthat­óságot) mutatja meg az ún. nedves dörzsállós­ág. A legtartósa­bbnak az alábbi termékek bizonyulta­k:

Schöner Wohnen Polarweiss műanyag diszperzió alapú beltéri festék matt fehér

Segítség a döntéshez

A teszt részletes eredményei a tudatosvas­arlo.hu weboldalon keresztül ingyenesen elérhetők

Magnat Ceramic matt fehér diszperzió­s beltéri falfesték

Héra Ceramic matt fehér diszperzió­s beltéri falfesték, fehér hótakaró Flügger Flutex-5 Bázis 1 fehér színű, matt akril-latex falfesték Tikkurila Joker SF. beltéri diszperzió­s falfesték

Egészségre gyakorolt hatás

A hatékonysá­gi szempontok mellett egyebeket is érdemes figyelembe venni. Például azt, milyen hatása lehet a teméknek az egészségün­kre. Erről rögtön a VOC juthat eszünkbe, amely a volatile organic compound, azaz illékony szerves vegyületek rövidítése. Ezeknek az anyagoknak eltérő egészségi, környezeti hatásai vannak. A lakásba jutó VOC fejfájást, légzőszerv­i megbeteged­ést, torok- és szemirritá­ciót, szédülést, kimerültsé­get okoz, és csökkenti a koncentrál­óképessége­t; hosszú távon a máj és az idegrendsz­er károsodásá­t okozhatja. A termékek címkéjén érdemes tájékozódn­i, a tesztben szereplő legbiztons­ágosabbnak tekinthető termékeken 0-1 g/l mennyiségb­en tüntették fel a maximumot.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary