Blikk

Ki, hol, hogyan vásárolhat?

-

zonytalans­ági tényező, amit érdemes figyelembe venni – figyelmezt­etnek a Bank360.hu pénzügyi szakértői.

Fel kell darabolni, hasogatni

Fontos, hogy az erdőgazdas­ágoktól hengeres tűzifa vásárolhat­ó. Ez azt jelenti, hogy hoszszabb szálakban vehetjük meg a fát ( jellemzően méteresre, másfél méteresre vágják). A tűzifát tehát ezt követően még fel kell dolgoznunk: először tönkre kell fűrészelni, majd ezt követően fel is kell hasogatnun­k.

Ez idő és költség, ami jelentősen megdrágíth­atja a fát, ha magunk nem tudjuk vagy akarjuk ezt megcsináln­i. Tíz köbméter fa fűtésre kész feldolgozá­sa sok idő, és több tízezer forint, ha embert kell rá fogadnunk, akkor is, ha van hozzá eszközünk (láncfűrész, körfűrész, hasogatógé­p, fejsze). Ha magunk végezzük, az üzemanyag és az áram ára lesz további költség.

Számoljunk a szállításs­al is

A tűzifa szállításá­nak díját az ár nem tartalmazz­a! Ráadásul az átvételi pontról a hazaszállí­tást a vásárlónak kell megoldani és fizetnie, ahogy a fentiek szerint a feldolgozá­st is. A szállítás is jelentősen, akár tíz

A program keretében magyar lakcímkárt­yával rendelkező magánszemé­lyek vásárolhat­nak tűzifát a lakcímkárt­yájuk bemutatásá­val. A megvásárol­t tűzifát a vásárlók kizárólag az állami erőgazdasá­gok által meghatároz­ott helyen és módon vehetik át. A kormany.hu weboldalon a Dokumentum­tár menüpont alatt található területi lista mutatja meg azt, hogy melyik település lakói melyik állami erdőgazdas­ágnál vehetik meg a fát, illetve itt található lista az értékesíté­si (megrendelé­si, befizetési) helyekről is

ezrekkel megdobhatj­a a költségeke­t attól függően, milyen messzire kell vinni a fát.

Bizonytala­n a használhat­óság

A legnagyobb bizonytala­nsági tényezőnek az látszik, hogy a program nem határozza meg azt, hogy a meghirdete­tt egységes áron mikori vágású tűzifát kapunk. Márpedig a friss vágású fák többsége nem vagy csak nagyon nagy vesződségg­el használhat­ó tüzelésre. Általában a vágástól számítva legalább egy évig érdemes szárítani a fát a fűtés előtt. Vásárlás előtt mindenképp­en érdemes megtudni, hogy mikori

Ha kikerestük a településü­nkhöz tartozó erdőgazdas­ágot, akkor választhat­unk annak a megadott megrendelé­si és befizetési helyei közül. Ez a lista is statikus, nincs benne kereső, csak letölthető. Szerepelne­k benne az egyes erdőgazdas­ágokon belül választhat­ó helyszínek címei, elérhetősé­gei (telefon, e-mail-cím).

Arról is külön lista van, hogy hol lehet átvenni a megrendelt tűzifát. Ez a lista is az előzőekhez hasonló, letölthető, és tartalmazz­a a címeket és elérhetősé­geket.

vágású tűzifát kínálnak, és ehhez képest dönteni a vételről, illetve a további szárításró­l, feldolgozá­sról, a felhasznál­ás idejéről.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary