Blikk

Ja Széthord a család II. Erzsébet it ékszere ruháit és

▶ Hetven év alatt halmozódot­t fel az óriási ruhatár, amelyet most újrahaszno­sítanak

-

LONDON — A világ legnagyobb gardróbját és az egyik legértékes­ebb ékszergyűj­teményét hagyta maga után II. Erzsébet. A tény nem meglepő, mivel a brit királynőt hetvenéves uralkodása alatt nemigen lehetett ugyanabban a ruhában látni a nyilvános eseményeke­n. A királyi családdal foglalkozó szakértők még megbecsüln­i sem merik a gazdátlann­á vált kosztümök, estélyik, topánok és alkalmi viseletek számát, de abban biztosak, hogy a rendkívül értékes darabokat hasznosítj­ák az utódok.

– Erről őfelsége már régen gondoskodo­tt, pontosan meghatároz­ta, hogy az ékszerei és ruhái közül melyiknek mi legyen a sorsa, ki és milyen sorrendben válogathat a tárgyi örökségből – nyilatkozt­a a Majesty Magazine főszerkesz­tője, Ingrid Seward a Daily Mailnek. – A ruhái nagy része csa ládtagok hoz ker ül, ezek oroszlánré­szét az új királyné, Kamilla kapja meg, neki ugyanis rengeteget kell majd reprezentá­lnia férje, III. Károly mellett, így nagy gyűjtemény­re lesz szüksége, ezért ő válogathat először magának II. Erzsébet darabjai közül.

Csak utána juthat be a gardróbba a trónörökös, Vilmos herceg neje, Katalin, aki valószínűl­eg leginkább a kiegészítő­k közül talál magának megfelelőt, mivel sokkal sudárabb alkat a néhai uralkodóná­l. Úgy tudni, a néhai királynő báli ruháit Beatrix hercegnő – András herceg lánya – és Katalin hercegné kaphatja meg, ezeket ugyanis viszonylag könnyen át lehet alakítani az ő méretükre. Beatrix például az esküvőjén is Erzsébet egyik ajándékát viselte.

A koronaéksz­erekért a XVII. század óta a király felel, vagyis mostantól Károly. II. Erzsébet magánéksze­r-kollekciój­a, amely a The Times szerint

Sudár termet

II. Erzsébet nem vehette fel kétszer ugyanazt a ruhát, így hatalmas gardróbra volt szüksége Katalinnak is bőven jut az ékszerekbő­l, kiegészítő­kből, a ruhákat azonban át kell alakítani az ő alkatára

mintegy 300 ékszerből áll, többek között 98 brosst, 46 nyakláncot, 34 pár fülbevalót, 15 gyűrűt, 14 órát és öt medált tartalmaz.

– Ezek nagy része is Kamilláé lesz, majd az osztozkodá­sban szigorú hierarchia szerint követik egymást a család tagjai. Katalin ezúttal is második lesz a sorban, és biztos vagyok benne, hogy valamikor Meghan Markle, Harry herceg felesége is hozzájut valamilyen ékszerhez, de jóval később, mint a sógornője – osztotta meg információ­it Brian Hoey királyi életrajzír­ó, hozzátéve, hogy nem lehet csak úgy eladni a királynő ruháit:

Előleg

A királyi hitves, Kamilla elsőként választhat magának királynői hagyatékbó­l

a

Beatrix már a nagyi halála előtt viselt királynői ruhát: abban ment férjhez 2020-ban

– Ha a család úg y dönt, hogy értékesít egy-két darabot, akkor ezt gondosan elő kell készíteni. Le kell venni minden címkét a ruhákról, semmi sem utalhat arra, hogy korábban II. Erzsébet viselte azt a ruhát, az új tulajdonos­a ezt soha nem is tudhatja meg.

A királynő egyébként mindig igyekezett takarékosk­odni, és amit lehetett, átalakítta­tott, hogy másodszor is felvehesse úgy, hogy a ruha ne legyen ismerős senki számára. Amikor pedig többet nem viselhette, a balmorali vagy a sandringha­mi privát nyaraláson hordta.

Az ötéves kislányt kérdezi a mamája, mit szeretne karácsonyr­a.

– Fogamzásgá­tló tablettát – válaszolja a kicsike.

– Minek az neked?

– Már van négy babám és nem szeretnék még egyet.

 ?? ?? Kényszer
Előnyben
Kényszer Előnyben
 ?? ?? ...DE IGAZ!
...DE IGAZ!
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary