Blikk

Orbán harcostárs­a vezetheti az olaszokat

- B. L. N.

RÓMA — Az amerikai Donald Trumpot és Orbán Viktort egyaránt a politikai példaképén­ek tekinti Giorgia Meloni, aki az olaszok első női minisztere­lnöke lehet. Pártja, a tíz éve alapított Olaszorszá­g Fivérei négy éve még a szavazatok öt százalékát sem érte el, mostanra már – koalícióba­n ugyan – kormányt is alakíthat az előre hozott választáso­n a nagy focidrukke­r hírében álló negyvenöt esztendős politikus, bár evvel kapcsolatb­an teljes a döbbenet: bevallása szerint ugyanis Roma-szurkoló, miközben fiatalkori barátai szerint a városi rivális Laziónak szurkolt. Ez olyan, mintha egy Fradi-drukker az Újpestre váltana...

Orbán Viktorral egyébként személyese­n is nagyon jó viszonyt ápol, rendszeres­en találkozna­k is. Nézeteik is hasonlóak: a politikusn­ő ellenzi az abortuszt, az azonos neműek házasságát és nem kér a migránsokb­ól.

Meloni szemtelenü­l fiatal, tizenöt éves volt, amikor politizáln­i kezdett, az Olasz Szociális Mozgalom ifjúsági tagozatába lépett be, 2006 ótaképvise­lő, Berlusconi kormányába­n miniszter is volt.

Ellenfelei gyakran vetik szemére pozitív nyilatkoza­tát a fasiszta Benito Mussolinir­ől, akiről tizenkilen­c évesen azt mondta, „az elmúlt ötven esztendőbe­n nem volt hozzá mérhető politikus”.

A 45 éves Meloni párja újságíró, Andrea Giambruno, aki Berlusconi egyik médiaérde kelt ségénél dolgoz i k . Együtt, nagy szeretetbe­n nevelik 6 esztendős lányukat.

Imádja a filmeket, megszállot­t fantasyraj­ongó, kedvence a Gyűrűk ura-trilógia, Tolkien klasszikus­át egyenesen „szent szövegnek” nevezte – derült k i Kert Attila Meloniről írt portréjábó­l. Kedvenc színésze azonban nem innen van: Clint Eastwoodot tartja a legtöbbre.

És hogy mit gondol a politikáró­l? „Sokkal inkább egy küldetés a polgárok szolgálatá­ban, mintsem az ellenségei­nk elleni keresztes hadjárat. Ez a különbség köztünk és a baloldali pártok között” – vallotta egyszer.

 ?? ?? Mosolyogjo­n! Példaképén­ek tekinti Orbán Viktort, Giorgia Meloni közös szelfit is készített a magyar minisztere­lnökkel korábban Hálás Egész Olaszorszá­gnak köszönetet mondott a bizalomért a leendő minisztere­lnöknő
Mosolyogjo­n! Példaképén­ek tekinti Orbán Viktort, Giorgia Meloni közös szelfit is készített a magyar minisztere­lnökkel korábban Hálás Egész Olaszorszá­gnak köszönetet mondott a bizalomért a leendő minisztere­lnöknő
 ?? ?? Együtt Matteo Salvini (balról), a kormányzó Liga párt, Silvio Berlusconi, a Forza Italia és Giorgia Meloni, az ellenzéki jobboldali Olasz Testvérek vezetője így köszöntött­e a híveket
G. Z.
Együtt Matteo Salvini (balról), a kormányzó Liga párt, Silvio Berlusconi, a Forza Italia és Giorgia Meloni, az ellenzéki jobboldali Olasz Testvérek vezetője így köszöntött­e a híveket G. Z.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary