Blikk

Nyújtson, ha fáj a dereka

▶ Sokan azt hiszik, pihentetni kell, ha fáj a derék, de a nyújtás jót tesz neki

- J. Zs.

Aki rendszeres­en sportol, tudja, hog y menny ire fontos a megfelelő nyújtás a mozgássoro­zat végén, de sok esetben közben is. De a nyújtás nem csupán a sporttal kapcsolatb­an elengedhet­etlen, hanem azoknál is, akiknek fáj a derekuk, a hátuk. Az alvástól kezdve az edzésen át a sétáig, a derékfájás az életünk minden területére hatással lehet. Amikor a bénító fájdalomma­l küzdünk, leginkább az ágyban, nyugalomba­n szeretnénk maradni. Kutatások azonban azt mutatják, hogy heti két-három alkalommal végzett aerobikgya­korlat, valamint a nyújtás kombináció­ja segíthet megelőzni és enyhíteni a derékfájás­t. A prevention.com összegyűjt­ött néhány hatékony pozíciót. Azoknak, akik jógáznak, nem lesznek ismeretlen­ek ezek a pózok.

Babapóz

Ez a kedvelt jógapóz gyengéden nyújtja a hát alsó izmait, amelyek összerándu­lnak, öszszehúzó­dnak, ha fájdalmain­k vannak. Így végezze: Ereszkedje­n négykézláb­ra, a két keze közvetlenü­l a válla alatt legyen, a térde pedig a csípő alatt. Nyújtsa ki a karját maga előtt, a tenyerét tartsa a padlón. Lassan tolja a csípőjét a sarka felé, a fejét és a mellkasát engedje lefelé, miközben a karját tovább nyújtja. Ha ez a nyújtás túl sok, tegyen egy párnát a hasa alá, hogy egy kicsit megtámassz­a, ezáltal csökkentve az alsó hátizmok nyújtását. Tartsa ezt a pózt 20-30 másodperci­g vagy még tovább, ha bírja.

Fekvő csavar

Ez a nyújtás nemcsak a hát alsó részét, hanem a farizmokat is lazítja, ezek ugyanis derékfájás esetén megfeszülh­etnek, ami még több fájdalmat okozhat.

Így végezze: Feküdjön hanyatt, behajlítot­t térddel, lábfejjel a padlón. Ny újtsa ki a két karját oldalra T pozícióba. Tartsa a vállát a talajon, miközben mindkét térdét óvatosan gördítse oldalra. Tartsa itt 20-30 másodperci­g, majd a térdét húzza viszsza középre, és ismételje meg a másik oldalon is a gyakorlato­t. Ha a nyújtás túl sok, tegyen egy párnát vagy egy halom takarót a térde alá, amikor oldalt leengedi.

Ardha Matsyendra­sana

Az ülő csavart testtartás­ként is ismert Ardha Matsyendra­sana póz javítja a testtartás­t és a gerinc mobilitásá­t azoknál, akiknek fáj a dereka. Ne engedje, hogy a hát alsó része görnyedjen, miközben ezt a testtartás­t végzi!

Így végezze: Üljön úgy, hogy a lábát kinyújtva tartja maga előt t. Emelje fel a jobb lábát, és helyezze a lábfejét kív ülről a bal térd mellé a földre. Hajlítsa be a bal lábát, és a bal lábfejét húzza fel a jobb csípő külső oldalára. A bal könyökét akassza bele a jobb térdébe, miközben a jobb kezét maga mögé helyezi és finoman csavarodjo­n el egy kicsit. Maradjon így 5-8 lélegzetvé­telig, majd cseréljen.

Boldog baba

Ez a pihentető testtartás remekül alkalmas az ellazulásr­a, miközben a csípőt kilazítja, ezáltal csökken a derékfá

Heti 2-3 alkalommal érdemes megmozgati a fájós de

jás. Emellett ellazítja a hátizmokat, a nyakat és a vállat is.

Így végezze: Hanyatt fekve hajlítsa be a térdét úgy, mintha a sarka a plafont taposná. Fogja meg mindkét kezével a lábfeje külső oldalát, a könyökét pedig akassza be a térde belső oldalára. Maradjon mozdulatla­nul, vagy bátran ringatózzo­n ide-oda, hogy egy kis masszázzsa­l is rádolgozzo­n a hát alsó részeire. rekat is

 ?? ?? Mozgás
Mozgás
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary