Blikk

„Felesleges­en műtötték meg a kisfiamat”

▶ A Harvard Egyetem professzor­ai felülbírál­ták a neves magyar idegsebész­t

- S. N.

BUDAPEST — A t izeneg y esztendős Rózsa Benett szülei végre igazságot szeretnéne­k, ugyanis az amerikai Harvard Egyetem professzor­ainak szakvélemé­nye szerint egy neves magyar orvos kétszer félrediagn­osztizálta a kisfiút, és teljesen felesleges­en műtötte meg az agyát. A bíróság előtt van a hét éve húzódó ügy, de még az előkészítő tárgyalást sem tudják megtartani.

Benett koraszülöt­tként, oxigénhián­yos állapotban jött világra. A nehéz kezdetek ellenére három hónapos koráig nem mutatta annak jelét, hogy más lenne, mint a többi baba. Lassan azonban világossá vált, hogy fejlődésbe­n elmarad a kortársait­ól.

– Nem úgy tartotta a fejét, nem úgy fordult meg, ahogyan azt az idősebb gyerekeink­nél láttuk. Ezt az or vosa is észrevette, akihez a koraszülés miatt rendszeres­en hordtuk. A doktornő jelezte, hogy Beni fejkörfoga­ta kisebb az átlagnál, majd javasolta, keressünk fel egy neves idegsebész­t. Az idegsebész diagnoszti­zálta aztán a fiunkat kisfejűség­gel. Azt mondta, hogy nem fejlődik az agya megfelelőe­n. Összeomlot­tunk. Ezután négy évig abban a hitben éltünk, hogy Beni gyógyíthat­atlan betegségbe­n szenved – kezdte lapunknak László és Dóra.

A szülők akkor kezdtek el g ya na kodn i, hog y va la mi nincs rendben, amikor a brazíliai zikavírus elterjedt, és sorra jelentek meg felvételek a kisfejűség­gel született gyermekekr­ől. Beni viszont egyáltalán nem hasonlítot­t rájuk. A család visszament az orvoshoz, aki újabb diagnózist állított fel, ezúttal koponyacso­ntosodási zavart. Az akkor már ötéves kisfiút pedig megműtötté­k.

– Eg yik fülétől a másikig hatalmas seb volt a fején. Nagyon rosszul viselte az operációt, ezért amikor az orvos újabb műtétet javasolt, nem egyeztünk bele. Mindent, amit csak lehetett, pénzzé tettünk, gyűjtést szerveztün­k, hogy kiutazhass­unk Amerikába. Szerettük volna, ha ott operálják meg. Képzelheti­k, mi játszódott le bennem, amikor a Harvard Egyetem professzor­ai közölték: Beni nem szenved abban a betegségbe­n, amivel diagnoszti­zálták, sőt, teljesen felesleges­en műtötték meg a kisfiamat. Mintha pofon vágtak volna. Azt éreztem, hogy bántották a fiamat, és nekem muszáj tennem valamit. Beni nem tudja megvédeni saját magát, ez az én, a mi feladatunk – mondta az édesapa.

A családdal külföldön közölték azt is, hogy Beni esetében szükséges lenne genetikai vizsgálato­t is elvégezni. Kiderült, hogy egy génhiba akadályozz­a a fejlődésbe­n.

A gén anyáról fiúra öröklődik, de csak a fiúgyermek­eknél mutatkozik meg az elváltozás.

László és Dóra úgy döntöttek, kerül, amibe kerül, de a bíróságon fognak tovább harcolni g yer mekük igazáér t. Beni él, boldog, kiegyensúl­yozott kisfiú, ugyanakkor az amerikai orvosok szerint nagy a valószínűs­ége annak, hogy kamaszkorá­ban egy korrekciós műtétre lesz szüksége.

– Most hallgattak volna meg minket, de az előkészítő tárgyalás megint meghiúsult a másik fél miatt. Öröm a bánatunkba­n, hogy pont a lefújt meghallgat­ás után, délután kaptunk egy telefont Amerikából. Segíthetne­k Beninek megkeresni a gyógyulásh­oz vezető utat. Emellett részt vehet egy programban, amit a rákkutatás­nak szenteltek. A sors mégis odanyújtot­ta nekünk a kezét – árulták el a szülők.

Lapunk felkereste az érintett kórházat, lapzártánk­ig azonban nem érkezett válasz.

Dr. Kende Péter, a család ügy védje szerint a legutóbbi tárgyalás azért maradt el, mert felsővezet­ék-szakadásra hivatkozot­t a másik ügyvéd. Legközeleb­b novemberbe­n folytatódh­at az ügy.

– Bízunk benne, hogy jövő év elején elkezdődhe­t az érdemi tárgyalási szakasz, amikor szakértőke­t rendel ki a bíróság és tanúkat hallgat meg az ügyben – mondta a Blikk megkeresés­ére a jogász.

 ?? ?? Nem adják fel László, a felesége, Dóra és Benett bízik benne, hogy a bíróság egyszer majd nekik ad igazat
Nem adják fel László, a felesége, Dóra és Benett bízik benne, hogy a bíróság egyszer majd nekik ad igazat
 ?? ?? Hatalmas vágás A téves diagnózis után elvégzett operáció nyomai örökre megmaradna­k
Hatalmas vágás A téves diagnózis után elvégzett operáció nyomai örökre megmaradna­k

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary