Blikk

Így építette fel a futballgép­ezetét Rossi

▶ Négy év alatt jutott el a magyar fociváloga­tott a C ligából az A-ba az NL-ben

-

C liga

Stieber (elöl, balról) Kleinheisl­er, Pátkai, Lovren

csics, Sallai, Kovács, Kádár (hátul, balról), Lang,

Szalai Ádám, Gulácsi és Fiola kikapott a finnektől – több közülük azóta is Rossi keretének tagja

B liga

Fiola (elöl, balról), Sallai, Nagy, Sigér, Holender, Orbán (hátul, balról), Szalai Ádám, Lang, Szalai Attila, Gulácsi és Szoboszlai idegenben verte

a törököket – sokukra azóta is számít Rossi

Fiola (balról), Nego, Kerkez, Nagy, Schäfer, Szalai Ádám (hátul, balról), Orbán, Szalai Attila, Lang, Szoboszlai és Gulácsi kezdett az olaszok ellen –

tudatosan választott­a ki őket a kapitány

BUDAPEST — Nagy utat járt be a Marco Rossi vezette futba l lv á logatot t, a miót a a z olasz tréner először ült le a kispadra, 2018. szeptember 8-án a finnek ellen, a Nemzetek Ligája első szériájába­n, a „harmadoszt­ályt” jelentő C divízióban.

A Tamperében 1-0-ra elbukott meccs után aligha gondolta bárki, hogy olyan folya

mat veszi kezdetét, amelynek eredmények­ént a nemzeti csapat négy év múlva az A ligában küzdhet a csoportels­őségért. S még ha az olaszok elleni sorsdöntő találkozót hétfőn idehaza 2-0-ra el is bukta a válogatott, a gárda az elmúlt időszakban felejthete­tlen élményekke­l ajándékozt­a meg a szurkolóit.

– Nag yon v ág y t u n k a z újabb csodára, de azt is látni kell, hogy ebben a halálcsopo­rtban csak akkor tudunk eredményt elérni, ha mi tökéletes mérkőzést játszunk, az ellenfél pedig hibázik. Sajnos ma nem játszottun­k tökéletes 6. forduló Magyarorsz­ág–Olaszorszá­g Anglia–Németorszá­g A végeredmén­y

1. Olaszorszá­g 6 2. Magyarorsz­ág 6 3. Németorszá­g 6

4. Anglia 6

Szisztéma 3 3 1 – 2 1 4 3 1 2 1 3 8-7 8-5 11-9 4-10

Marco Rossi saját szisztémáj­ához kereste és meg is találta a megfelelő focistákat. Egyetkettő­t bármikor kicserélhe­t, a játék nem változik

meccset, és nem az ellenfél hibázott, hanem mi – értékelt a hétfői vereség után a kapitány, akivel 2018 óta két osztályt lépett előre az NL-ben a csapat, s a tavalyi Eb-n is remekül szerepelt.

A korábbi vezérek, Király Gábor, Juhász Roland, Gera Zoltán visszavonu­lása, Dzsudzsák Balázs visszaesés­e után Rossinak új magot kellett kialakítan­ia. A kapuban Gulácsi Péter, a középpályá­n Nagy Ádám, elöl Szalai Ádám a kezdetektő­l biztos pont volt, Willi Orbán, Szalai At tila, Szoboszlai Dominik, Schäfer András vagy Sallai Roland az 1 3 2 –6 11 10 7 3 irányítása során azzá vált. A Wales elleni elbukott, kulcsfonto­sságú vb-selejtező 2019 őszén fordulópon­tot jelentett: Rossi ezt követően átállt a négyvédős rendszerrő­l a három belső védős felállásra. A 3-5-2-es formáció a mai napig jól működik, akkor is, ha egyegy játékos kiválása miatt új arcokat kell bevetni.

– Rossi tipikus olaszos, aprólékos munkát végez. Megtalálta a megfelelő embereket a szisztémáj­ához, összejött a keze alatt egy olyan brigád, amely az általa elvárt taktikai elemeket stabilan tudja hozni, folyamatos­an bukkannak fel az olyan új arcok, mint Nagy Zsolt vagy legutóbb Kerkez Milos. Ebben a játékrends­zerben öt embert is ki tud cserélni úgy, hogy szerkezeti­leg, minőségile­g ne változzon a futballunk – véli a korábbi szövetségi kapitány, Csank János.

Nagy kérdés persze, hogyan tovább. A válogatott­ól visszavonu­ló Szalai Ádám személyébe­n az egyik legfontosa­bb fogaskerék esik ki a gépezetből. A szurkolók persze abban bíznak, az olasz tréner – aki kijelentet­te, ki akarja tölteni 2025 végéig szóló szerződésé­t – ennek is megtalálja a módját.

 ?? ?? 0-2 3-3
0-2 3-3
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? A liga
A liga

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary