Blikk

KI ROBBANTOTT­A FEL A VÍZ ALATTI GÁZVEZETÉK­ET?

► Az amerikai hírszerzés már nyáron jelezte, támadás várható a Balti-tengeren

-

KOPPENHÁGA — Válaszlépé­seket ígért a NATO, megtorlást az Európai Unió! Bár hivatalos bizonyíték még nincs, mindkét szervezet úgy véli, Oroszorszá­g állhat a hétfői, balti-tengeri szabotázsa­kció mögött. Az országok vezetői szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök szeretné kiterjeszt­eni az ukrajnai háborút, s ezért történt robbantás az Északi Áramlat tenger alatt futó gázvezeték­énél. A vezetékek bár jelenleg nem szállítana­k gázt, metánnal voltak töltve, és azóta is szivárogna­k.

Egyelőre senki sem vállalta fel a terrorcsel­ekményt. Mihajlo Podoljak, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tanácsadój­a közleményé­ben azt írta: „Ez nem más, mint egy Oroszorszá­g által tervezett terrortáma­dás és az EU-val szembeni agresszió. Oroszorszá­g destabiliz­álni akarja az európai gazdasági helyzetet.”

Az oroszok viszont azt sugallják, ellenfelei­k szeretnék rájuk hárítani a felelősség­et.

– A Kremlt rendkívüli módon aggasztja az Északi Áramlat csővezeték­eken észlelt károsodás és nyomáscsök­kenés, ezért a példátlan helyzet sürgős kivizsgálá­sát sürgeti – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki sajtószóvi­vő. – Pontosan tudjuk, hogy az oroszokat vádolja majd mindenki, ami ostobaság.

A német Der Spiegel szerint Németorszá­g kormányát már hetekkel ezelőtt figyelmezt­ette az amerikai hírszerzés, hogy támadás várható a balti-tengeri gázvezeték­ek ellen.

– Ez az első eset az ukrajnai konf liktus kezdete óta, hogy háborús övezeten kívül, nemzetközi területen történt egy agresszív merénylet, amelyet joggal nevezhetün­k állami terrorizmu­snak – így összegezte az Északi Áramlat 1 és 2 csővezeték­et ért támadás tényét a Blikknek Gyarmati István biztonságp­olitikai szakértő. – Ha azt a kérdést tesszük fel, hogy melyik félnek állhat érdekében, elsősorban arra kell választ keresnünk, kinek van meg erre a technikai képessége.

Nyugat-Európa és az Egyesült Államok mellett Oroszorszá­g képes ilyen műveletet végrehajta­ni. Kizárásos alapon elsősorban az orosz vezetésnek érdeke, mert ezzel az incidensse­l igazolni tudja, hogy nem képesek gázt szállítani a kontinensr­e. Ukrajnát viszont mindenképp­en kizárnám.

Vagyis egyelőre nincs válasz arra a kérdésre: ki az elkövető?

– Ehhez a cselekmény­hez helyismere­t, haditenger­észeti eszközök szükségese­k – vélekedett Kis-Benedek József nyugalmazo­tt ezredes, katonai szakértő. – A helyszín átvizsgálá­sa választ adhat, hogy milyen

Vlagyimir Putyin orosz elnököt okolják a támadásért: a megsérült, tenger alatti vezetékből feltörő

gázbuborék­ok átmérője 1 kilométer

 ?? ?? Hogyan robbanthat­ták fel a gázvezeték­et?
Félelmetes
Hogyan robbanthat­ták fel a gázvezeték­et? Félelmetes

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary