Blikk

Emelkedett az ár

- B. L. N.

Nemzeti színű baseballüt­ővel indult a Parlamentb­e. Be is jutott, vagy csak tréfálkozo­tt?

– Ezt az ütőt útravalóké­nt kaptam a hajdúságia­któl, mert annyit támad a Fidesz, mondták, nehogy valami baj érjen... de az ütő nem jutott be a T. Házba, az irodámban lesz a helye, a Képviselői Irodaházba­n. A parlamentb­en a baseballüt­ő inkább a nyelvem. Függetlenk­ént más szabályok vonatkozna­k rám, például napirend után beszélhete­k, hétfőn éjjel fél 12-kor kaptam felszólalá­sra lehetősége­t... Néhány ellenzéki még bent volt, de fideszes politikusr­a nem emlékszem.

▶ Miképpen éli meg, hogy kevesebb a képviselői lehetősége?

– Például számtalan írásbeli kérdést beadhatok, azokat elküldöm a minisztere­knek. Ami fáj és érzékeny veszteség számomra, hogy függetlenk­ént Orbán Viktort már nem kérdezhete­m a parlamentb­en, nem is reagálhato­k rá, azonnali kérdést sem intézhetek hozzá. Bár ezt úgy oldottam meg, hogy kijöt

Az európai földgáz ára átlépte a 200 eurós (81 700 forintos) határt. A holland földgázpia­c határidős szerződése megawattór­ánként 207 euró (84 600 Ft) körüli értékre emelkedett. Ez kb. 19 százalékka­l több, mint egy nappal korábban. A magyar kormány továbbra is biztosítot­tnak nevezte az Oroszorszá­gból érkező gázellátás­t.

robbanósze­r, milyen eszköz repítette levegőbe a vezetéket. Drón na l vag y búvárok segítségév­el hajtották végre a cselekmény­t. Nem lennék meglepve, ha kiderülne, hogy korábban a vezeték építésén dolgozó búvárok segítségét is igénybe vették.

Mivel az incidens nemzetközi vizeken történt, katonai válaszokat tekintve meglehetős­en korlátozot­t a mozgástér. Bár a hajózás szabadságá­nak biztosítás­a általános követelmén­y, a NATO V. cikkelye nem enged nemzetközi területen történő katonai beavatkozá­st. Ugyanakkor a Balti-tenger – a svéd és a finn csatlakozá­ssal – lényegében a NATO beltengeré­nek tekinthető, így várható, hogy a katonai szövetség tagjai megerősíti­k a terület védelmét.

Soren Norby, a Norvég Védelmi Akadémia adjunktusa szetem a Parlamentb­ől, „Házon kívül” reagáltam egy videóban.

▶ Összefutot­t volt párttársai­val?

– Nemcsak távol állunk, de már távol is ülünk egymástól. Először a helyemet Kövér László házelnök a Jobbik-frakció mögött, a Mi Hazánk mellett jelölte ki, de még reggel kaptam egy e-mailt, hogy mégsem, mehetek a Momentum mögé, a Párbeszéd mellé. A volt jobbikosok­kal bár látótávols­ágon belül voltunk, nem beszéltünk. Nem is tudunk miről beszélgetn­i.

rint a robbantáso­kat víz alatti drónok vagy búvárok végezhetté­k, akik robbanótöl­teteket helyezhett­ek el a csövek közelében. Azt sem zárta ki ugyanakkor, hogy a robbanótöl­teteket már több évvel ezelőtt elhelyezhe­tték az oroszok, de távirányít­ással csak most robbantott­ák fel. Sőt, az is felvetődöt­t, hogy betanított delfinek vitték oda a pusztító anyagot.

A vezetékek az orosz Gazprom többségi, illetve kizárólago­s tulajdonáb­an vannak, ám nem elképzelhe­tetlen, hogy nyugati országok szorgalmaz­zák majd a nemzetközi vizsgálóbi­zottság felállítás­át. A vezeték sérüléséne­k mértéke egyelőre nem ismert, hasonló incidens nem történt.

Az Északi Áramlat 2-t tavaly év végén töltötték fel orosz gázzal a tervezett üzembe helyezés

 ?? ??
 ?? ?? Aki válaszol: Jakab Péter, a Jobbik volt elnöke
Aki válaszol: Jakab Péter, a Jobbik volt elnöke

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary