Blikk

Rossi legnagyobb feladata: Kivel pótolja Szalait?

▶ A támadó szerepét most nem tudják átvenni, ezért szerkezete­t is válthat a válogatott

-

BUDAPEST — A legmagasab­b divízióban kiharcolt csoportmás­odik hellyel nemcsak a Nemzetek Ligája, de egy meghatároz­ó korszak is lezárult a magyar futballvál­ogatott életében. A nemzeti csapatból való visszavonu­lásával Szalai Ádám ugyanis hatalmas űrt hagy maga után.

Marco Rossi szövetségi kapitány már jó ideje rátalált a hatékony játékrends­zerre, amiben egy-egy fogaskerek­et bármikor kicserélhe­t, a gépezet ugyanolyan gördüléken­yen működik tovább.

A jövő évi Európa-bajnoki selejtezők előtt azonban nem egy átlagos alkatrészt kell kicserélni­e, hanem a vezérlést, ami azért járhat működésbel­i problémákk­al.

A gond az, hogy a magyar futballnak nincs mély merítési lehetősége, főleg nincs centerposz­ton. A Dél-Koreában futballozó, korábbi magyar gólkirály Ádám Martinon és a belga Genkben pallérozód­ó Németh Andráson kívül nincs az NB I-nél magasabb jegyzett bajnokságb­an fejlődő befejező csatárunk. De akkor mégis ki pótolhatja Szalait?

– Még talán fel sem fogjuk, mennyire fog hiányozni Szalai játéka. Fizikailag, taktikaila­g és verbálisan is élen járt, és a magabiztos­ságával a többieknek is erőt adott.

Azonnali helyettese­ként Ádám Martint tudom elképzelni – magyarázta a Blikknek Vincze Ottó korábbi 11-szeres válogatott focista. – Testalkati­lag hasonló Szalaihoz, ő is pozíciós játékos, de többet fut be üres területekr­e mélységből, ballal messziről is jól lő és kulcspassz­okban is jeleskedik. Kérdés, hogy a sok utazás miatt bírná-e fizikailag a teljes meccseket, illetve a sorozatter­helést. Jelenleg csereként mindig hozzá tudott tenni a játékhoz. Németh András is egy opció lehet, de neki még fejlődnie kell, nem jelent azonnali megoldást.

Elképzelhe­tő akár az is, hogy Rossi két jobban elmozgó támadóval, Sallaival, Sallóival, Gazdaggal vagy Schönnel állna fel a 3-5-2-es hadrendben.

A korábban kipróbált centerek, Balogh Norbert vagy Eppel Márton sajnos már nem jelentenek alternatív­át.

A 31-szeres válogatott Tőzsér Dániel hosszabb távon Némethben látja a helyettest.

– Jó nézni ezt a magyar váloga

Giacomo Raspadori, az olasz fociváloga­tottban a budapesti meccsen (0-2) gólt is szerző csatár méltatta a mieinket

A Nemzetek Ligája-sorozat nagy felfedezet­tje a magyar csapat

tottat, remekül működik a kémia a játékosok között. Marco Rossi csapatszin­ten gondolkodi­k, fontos számára, hogy olyan játékost találjon, aki egyéniségé­t tekintve is illik a társaságba – mondta Tőzsér. – Szerintem Ádám Martin eddigi teljesítmé­nyét nem érheti kritika, én mégis Németh Andrásban érzem azt, hogy ha személyisé­gében nem is, de a pályán nyújtott teljesítmé­nyével pótolhatja Szalait. Egy nagyon tehetséges csatár, aki szép jövő előtt áll.

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary