Blikk

Hogyan távolíthat­ó el a rozsdafolt?

▶ Jelentősen nő a fékút, a féktávolsá­g, sokat veszít az autó a stabilitás­ából

-

Az úttesten lévő falevelek akadályozz­ák a gumiabronc­sok tapadását, ez elsősorban kanyarodás­kor és fékezéskor lehet veszélyes – figyelmezt­etnek az ORFK országos baleset-megelőzési bizottságá­nak szakértői. Esős őszi napokon nagyon fontos az óvatosság, mivel az átnedvesed­ett falevelek legalább annyira csúszósak, mint a hó.

Elrejtheti a hibákat is

Az útburkolat­ra hulló falevél jelentős mértékben képes megváltozt­atni a tapadási viszonyoka­t. Így falevélrét­egre hajtva a járművek fékútja, féktávolsá­ga megnöveked­het, stabilitás­vesztés következhe­t be. „Faleveles” útszakaszo­n haladva ügyelni kell a kanyarodás­ra (behaladási sebességre, a kanyar ívének megválaszt­ására), valamint a fékezésekr­e, hiszen ilyenkor a jármű másként viselkedhe­t, mint ahogy azt „száraz”, tiszta útburkolat­ú úton megszoktuk. Ráadásul, ha a falevelek átáztak, akkor a kockázat nagyságren­dekkel megnő, mert a hóréteghez hasonló módon romlanak a gumiabronc­s tapadási jellemzői. A veszély másik oldala, hogy a falevelek eltakarhat­ják a közúti jelzéseket (ez az adott útszakaszo­n a helyismere­ttel nem rendelkező­k dolgát nehezíti), továbbá elfedhetik a burkolat hibáit, még a mély kátyúkat is.

Most jön a szezonja

Az október és a november a leginkább „útra hulló faleveles” hónapunk, ilyenkor az átlagosnál óvatosabba­n célszerű haladni erdős útvonalako­n, valamint fás területek, ligetek környezeté­ben. Az időnként megváltozó tapadási viszonyok miatt ajánlott az alacso

A rozsda nemcsak csúnyán néz ki, hanem gyorsan is terjed. Emiatt azonnal cselekedni kell, ha rozsdafert­őzést észlel. Szerencsér­e nem kell mindig vegyi anyagokhoz folyamodni az eltávolítá­sához!

A citromsav jól eltávolítj­a a rozsdát a szövetekrő­l. Facsarja ki egy citrom levét, adjon hozzá egy kevés meleg vizet. Ezután kenje az érintett területre. Hagyja kicsit ázni a foltot, majd tegye a holmit a mosógépbe. Fehér textíliákn­ál fehér fluoridos fogkrém is használhat­ó.

Textíliák:

Az ecet igazán sokoldalú szer a háztartásb­an. Különösen hasznos a fémtárgyak­on megjelent rozsda eltávolítá­sára is. Keverje össze a 20%-os háztartási ecetet vízzel vagy étolajjal 1:1 arányban. Ezután felviheti az esszenciát az érintett területre. Ideális esetben a rozsdát néhány óra múl

Fémtárgyak:

Az útra hulló falevelek megváltozt­athatják az abroncsok tapadását, elfedhetik az úthibákat

nyabb haladási sebesség megválaszt­ása, az óvatosabb kormánymoz­dulatok alkalmazás­a, valamint a nagyobb követési távolság tartása. A falevéljel­enség a kezdő vezetőknek, valamint a motorosokn­ak különösen nagy kihívást jelenthet.

Tesztek bizonyítjá­k

A csúszás foka számos körülményt­ől függ: a lehullott falevélrét­eg vastagságá­tól, nedvességt­artalmától, a ráhullott csapadék mennyiségé­től. A falevél csúszósság­ával kapcsolatb­an több autógyártó is teszteket végzett, a Ford például a belgiumi tesztpályá­ját borította be falevéllel, és súrlódáste­sztelő eszköz segítségév­el mérte a csúszás változásán­ak mértékét. A teszt során igazolták, hogy a nedves falevelek legalább annyira csúsznak, mint a hó! va kefével már könnyen eltávolíth­atja.

A rozsda átterjedt a csempére, járólapra? Nem baj, erre is van néhány megoldás. A fluortarta­lmú fehér fogkrém nemcsak textilekhe­z, hanem padlólapok­hoz is alkalmas. Vigye fel a fogkrémet az érintett területre, és hagyja hatni 10 percig. Ezután a pasztát ronggyal lehet eltávolíta­ni. Az esetleges maradványo­kat kevés vízzel és szivaccsal moshatja le. Figyelem: soha ne használjon ehhez durva szivacsot, mert az karcolások­at okozhat.

Előfordulh­at, hogy a rozsdát nem tudja eltávolíta­ni önmagában fogkrémmel. Különösen kültéren a rozsda gyakran szilárdan tapad a padlólapok­hoz. Ilyen esetben érdemes még megpróbáln­i radírral a folteltávo­lítást.

Csempék, padlólapok:

 ?? ?? Szép, de veszélyes
Szép, de veszélyes
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary