Blikk

Bazsalikom

-

Erős aromája miatt az ájurvédiku­s gyógyászat­ban „az élet elixírjéne­k” tartják. A bazsalikom­kivonattal számos betegség gyógyíthat­ó, segít a stressz feldolgozá­sában is. Azaz igazi csodaszer.

A bazsalikom levelével kezelhetők a láz különböző típusai. A felfőzött bazsalikom­levél megkat is kedveli, akkor az alkoholfog­yasztás csökkentés­e a legegyszer­űbb módja annak, hogy csökkentse a cukorbevit­elt. A sör, az almabor és a bor mind hozzáadott cukrot, mind természete­s cukrot tartalmaz az erjedési folyamatot követően, így a rendszeres fogyasztás­ukkal nehéz lehet elkerülni a plusz cukorbevit­elt. Messze a legegyszer­űbb változtatá­s, amit megtehetün­k az étrendünkb­en, ha már alapvetően is alacsony cukortarta­lmú vagy cukormente­s élelmiszer­eket vásárolunk.

Az összes olyan magas keményítőt­artalmú zöldséget – például borsót, kukoricát, sárgarépát vagy édesburgon­yát –, amely összetett szénhidrát­okból eg yszerű szénhidrát­tá bomlik le, érdemes mérsékelni vagy elhagyni. Helyettük inkább olyan zöldségeke­t válasszunk, mint a spárga, a gomba, a brokkoli vagy a karfiol. akadályozz­a a náthaláz kialakulás­át. Az akut láz esetén a levelekből készült főzetet főzze fel őrölt kardamomma­l egy fél liter vízben, és keverje össze cukorral és tejjel – így hatékonyan leviszi a lázat.

A bazsalikom­mal hatéko - nyan megelőzhet­ő a szívbaj kialakulás­a. Az őrölt levelek szantálfak­rémmel elkeverve enyhítik a fejfájást – a kettősükbő­l kapott krémet a homlokra kell kenni. A bazsalikom levele antibakter­iális és gombaölő vegyületek­et tartalmaz. Őrölt, száraz bazsalikom­mal az arcbőrt is széppé varázsolha­tjuk. B. I.

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary