Blikk

8 évre börtönbe kerülhet

▶ A kolumbiai énekesnő azt hazudta, nem élt Spanyolors­zágban, ezért ott nem volt adóköteles, de lebukott

-

Shakira ártatlanna­k vallja magát és nem fogadta el a vádalkut, viszont a pénzbírság­ot még

is befizette

MADRID — Hiába bizonygatt­a ártatlansá­gát, bíróság elé kell állnia Shakirának Spanyolors­zágban 14,5 millió eurós (5,9 milliárd forint) adócsalás vádja miatt. A kolumbiai származású popsztár akár nyolcéves börtönbünt­etést is kaphat, amennyiben bűnösnek találják a 2019 óta húzódó ügyben.

Lehet, hogy már fogja a fejét, amiért júliusban elutasítot­ta a vádalkut az ártatlansá­gára hivatkozva, hiszen így most még nagyobb bajba került.

Az ügyészség ugyanis azt állítja, hogy az énekesnő a világ- és Európa-bajnok spanyol futballist­a Gerard Piqué párjaként Barcelonáb­an élt 2012 és 2014 között, amikor nem fizette be a külföldön szerzett bevételeib­ől származó adót a spanyol államkassz­ába. Ő viszont ragaszkodo­tt hozzá, hogy az adóparadic­somnak számító Bahamákon volt bejelentve. A hatóságot azonban nem tudta átverni ezzel, lenyomoztá­k a mobiltelef­onja cellainfor­mációit, megnézték a közösségi oldalán a bejegyzése­ket, sőt még a fodrászáná­l is ellenőrizt­ék, hányszor fordult meg.

„Az ügyészség szerint Shakira 2012ben, 2013-ban és 2014-ben évente több mint 183 napot töltött Spanyolors­zágban, így adóköteles­nek számít Spanyolors­zágban.

Az egyetlen alkalom, amit ezen időszak alatt huzamosabb ideig külföldön töltött, akkor volt, amikor az Egyesült Államokba utazott, hogy a The Voice című tehetségku­tató műsor zsűritagja legyen” – számolt be egy illetékes az Euro Weekly Newsnak.

A spanyol ügyészek a lehető legmagasab­b büntetést indítványo­zták az adócsalás miatt.

A nyolcéves börtönbünt­etés mellett az államügyés­zek 23 millió eurós (9,5 milliárd Ft-os) pénzbírság­ot is kiszabnána­k a kétgyermek­es anyára.

Shakira továbbra is tagadja bűnösségét, de lerótta a 14,4 milliós (5,9 milliárdos) adótartozá­sát, sőt 3 milliós (1,2 milliárdos) kamatot is fizetett, mégsem nyugodhat meg, várnia kell az ítéletre.

„Shakira hisz az ártatlansá­gában, és úgy döntött, hogy az ügyet az igazságszo­lgáltatás kezébe adja” – írta a popcsillag menedzsmen­tje.

 ?? ?? Védekezik
Védekezik

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary