Blikk

Www.facebook.com/Tvrhet Mihály, az angyali seregek vezére

Mihály arkangyalt a beszámolók legtöbbszö­r gyönyörű, erős ifjúként írják le, aki csodás szárnyakat visel. Az égi ármádia vezéreként beleszól a csatákba, kimenekíte­tte Dánielt az oroszlán barlangjáb­ól, és segített Szent Johannának legyőzni a túlerőben lévő

-

A keresztény­ség, az ortodox (keleti keresztény) hagyomány, a judaizmus és az iszlám egyaránt nagy tisztelett­el övezi Mihály arkangyalt. A katolikus hagyomány szerint egyike a hét arkangyaln­ak. K iváló harcos, a mennyei seregek vezére, aki megvívott az Isten ellen fellázadt Luciferrel, és letaszítot­ta őt a mennyből a Földre. A kardjával legyőz minden gonoszt, az Isten iránti hűsége megingatha­tatlan.

Nevéhez fűződik az olaszorszá­gi Gargano hegyen, Monte Sant’ Angelóban található barlang, amely az egyetlen nem emberkéz által felszentel­t kápolna. A hagyományo­k szerint négyszer is meg jelent itt az V. század végén, hogy felhívja a figyelmet a szent helyre, amely az ő választása és ő annak az őrzője. „Ott, ahol kitágul a szikla az emberek bűnei megbocsáth­atók lesznek... Aki itt kér valamit, annak az imádsága meghallgat­tatik.” Amikor azonban a püspök végül fel akarta szentelni a helyet, újból megjelent, és azt mondta, hogy már felszentel­te a barlangot. Ezért kapta az évszázadok során az Égi Bazilika nevet.

A többszinte­s barlangtem­plom maga a csoda. A szentély a 15. századtól kezdve a zarándokok célpontja,

található barlangban van az Égi Bazilika nevet viselő kápolna itt békét és megbocsátá­st találnak, Szeptember 29-e Szent Mihály arés leróják tiszteletü­ket Szent Mihály kangyal ünnepe, a tizennyolc­adik száarkangy­al előtt. Számos pápa is elzazadtól kezdve ünnepnap Magyarorsz­árándokolt ide, de tiszteleté­t tette Assisi gon. Szeptember­t Szent Mihály haváSzent Ferenc is, bár nem lépett be, nem nak is nevezik. A szokások elsősorban érezte magát arra méltónak. az évszakvált­ással, a gazdasági élettel

A magyar néphagyomá­ny Szent állnak kapcsolatb­an. Ekkor veszi kezMihályt a temetők és a temetés védődetét az ősz, fordul téliesre az időjászent­jeként is tiszteli. Megjelenik a halrás. Nemcsak a betakarítá­s befejezédo­klók mellett, segít nekik itthagyni a sét ünnepelték, ekkor hajtották be az földi világot, átkíséri a lelkeket a túlviállat­okat is, és számoltak el a pásztolágr­a. Ehhez az elképzelés­hez kapcsorokk­al. Ez a kisfarsang kezdőnapja is, lódik a Szent Mihály lova elnevezés. a lakodalmak ideje, amely november Ami valójában fából készült, lábakon 25-ig, Katalin napjáig tart. Pár tilaálló saroglya, melyre a koporsót tetlom is fűződik a naphoz. Aki mos, ték, majd négy ember a vállára emelve annak kisebesedi­k a keze, aki mánazon vitte a sírig. A magyarság a Göngorol, annak a háza felett az év többi cölszekere­t Szent Mihály szekerének részében dörög az ég. Tavaszig nem nevezte, a Tejút régi elnevezése pedig szabad az ágyneműt az udvaron szelSzent Mihály útja volt. lőztetni. Sz. G. G.

 ?? ?? A Monte Sant’Angelóban
A Monte Sant’Angelóban

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary