Blikk

Mellrák: ma már jobbak a kilátások

Az emlőrák a második leggyakori­bb rákos megbeteged­és (a tüdőrák után). Főleg a nők betegsége természete­sen, de ritkán férfiaknál is előfordul. Nem könnyű az orvosok, de a kutatók helyzete sem. Amit már ma is tudunk: a mellráknak legalább 11 genetikail­ag k

-

Témánk szomorú aktualitás­a, hogy alig egy hónapja hunyt el Amerika nagy közönségke­dvence, Olivia Newton-John. Emlőrákja többször is kiújult, egyre súlyosabb áttéteket képezve. De a gyönyörű sztár nem adta fel, harcolt. Nevéhez fűződik az Olivia Newton-John Rákkutató és Wellness Centrum megalapítá­sa is, amely a rákkutatás és -gyógyítás egyik centruma lett. Ahogy az énekes-színésznő mindig hangsúlyoz­ta: az a cél, hogy a hatékony terápia mellett pozitív szemlélett­el is segítsék a nőket. Elmondta nagy álmát: egyszer ez a centrum már csak a wellnessrő­l fog szólni, mert addigra a rákot gyógyíthat­óvá, de legalábbis nem halálos, krónikus betegséggé lehet szelídíten­i. Nagy álma sajnos életében még nem vált valóra.

Világszert­e, évente

Számos, különböző súlyosságú változata van. Alapvetően egyoldali, ritkábban kétoldali (azaz mindkét emlőben kialakul daganat). Az esetek zöme aszerint is két típusba sorolható, hogy a tejcsatorn­ákból vagy a tejmirigye­kből indult-e ki a betegség. Az előző jóval gyakoribb. Az esetek mindössze 1–3%-a az úgynevezet­t gyulladáso­s változat, amelynél a daganatsej­tek a bőr nyirokerei­n keresztül terjednek szét. Erre nem csomó, hanem bőrpír, bőrelválto­zás szokta felhívni a figyelmet.

Soha nem elég azonban csak a daganat eredetének a kiderítése. A betegséget a daganatsej-tek felszínén elhelyezke­dő recep-torfehérjé­k alapján is megkülönbö­ztetik. Ezek a fehérjék szerepet játszanak a daganat kifejlődés­ében. Az ösztrogén- és a progeszter­onreceptor pozitivitá­sa esetén hormonterá­piával tudnak küzdeni a betegség ellen. Létezik olyan daganatfaj­ta is, amelynek sejtjeiről hiányoznak ezek a receptorok. Ezeket tripla negatív ráknak nevezik, és nem hat rá a hormonterá­pia.

SOKFéLESéG­E IJESZTő

és amit mi rontunk el… Nyilván az lenne a leg

AMI BENNüNK VAN,

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary