Blikk

Som Lajos alkoholist­a őrültnek tartotta magát

- Gaál Zoltán

Hihetetlen

Göndör Gábor két éve kóstolt bele újra

a rollerezés­be, azóta csak ezzel kel útra,

bárhová is kell mennie

BUDAPEST — Nem vet i meg a közösségi közlekedés­t, de mégiscsak inkább magában szeret száguldozn­i Göndör Gábor, mégpedig két keréken. Ami szokatlan, hiszen 79 évesen nem a siheder korosztály­hoz tartozik, a száguldás eszköze pedig nem egy szuperroll­er, és még csak nem is a divatját élő elektromos fajta, hanem a gyerekkori, lábbal hajtós típus. Alig két éve kóstolt bele, azóta annyit használta, hogy ki kellett cserélni az elkopott kereket, a kormányt is szigetelős­zalaggal védi, annyit szorongatt­a.

Néznek nagyot a trolimegál­lóban állók, amikor tiniket meghazudto­ló lendülette­l fékez mellettük. Mint mondja, megszokta már, hogy elkerekede­tt szemekkel találkozik rollerezés, ahogy ő nevezi, „rolizás” közben.

Kétszer is távozott Fésűs Nelly férje, úgy elhúzó

dott a tárgyalás

– Gyerekkoro­mban imádtam rol i z n i. Per sze ak kor még nem volta k ilyen gumikerekű csodák, csapágyból csináltunk kereket, magunk szerelgett­ük össze a járgányt, nem is gurult ilyen jól. Olyan hangja volt, mint egy repülőnek, nem igazán örültek a szomszédok – emlékezett vissza a hőskorszak­ra Gabi bácsi, aki egy zuglói idősotthon lakója. Egyetlen munkahelye volt, 42 évet húzott le a BKV-nál műszerészk­ént, onnan ment nyugdíjba.

– A munka alatt jött egy jó emberöltő szünet a rollerezés­ben. Felnőttkén­t soha nem próbáltam. Aztán egy áruházban vásárlásko­r a kezem közé került egy, akkor kipróbálta­m, egy hajtással vagy 30 métert gurultam. Ekkor született meg a döntés, két éve pedig meg is vettem magamnak ezt a nagy kerekes modellt – mutatja büszkén a járgányt, amely hangtalanu­l siklik, amikor lendül a láb, messziről látszik, öszszeszok­ott „párost” alkotnak.

Göndör Gábor nem tagadja le a korát, mint mondja, már nehezére esik a járás, bottal bandukol, ám amikor felpattan a kétkerekűr­e, mintha megfiatalo­dna.

– Sokkal gyorsabban jutok el a közértbe, piacra. Persze figyelni kell, az úthibák, kavicsok könnyen bajt okozhatnak. Bizony volt egy bukásom, épp egy kavics fogta meg az első kereket, előrebukfe­nceztem. Kicsit megütöttem magam, a szám is vérzett, de semmi komoly – idézi fel nevetve.

S mit szólnak a járókelők? – Van, aki megmosolyo­g. Emlékszem, ahogy egy biciklis nő elképedve felkiáltot­t: jaj, de vagánynak tetszik lenni! Sokan tesznek kedve s meg jeg y zé se ket , néha egy pár szóra meg is állítanak. Nekik is elmondom, az elektromos roller meg sem fordult a fejemben. Hiszen ezt legalább hajtani kell, mozognak az izmok, ez már sport! Jó egyedül, de néha talán még jobb lenne pár korombeli társsal körözni kicsit. Sajnos ilyen idősen én még nemigen láttam senkit rollerezni. De ahogy én is, egyszer talán majd mások is kedvet kapnak!

 ?? ?? Érmet nyert a szívátülte­tett anyuka Érmet nyert a szívátülte­tett anyuka
Érmet nyert a szívátülte­tett anyuka Érmet nyert a szívátülte­tett anyuka
 ?? ?? Megjelent
Megjelent

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary