Blikk

Kovács Ákos zenész

-

▶ Milyen visszajelz­éseket kapott az elmúlt fél évben a kisfilmjér­ől?

– A közönség részéről egyértelmű­en pozitív visszajelz­éseket kaptam, a kritika is jellemzően szeretette­l fogadta. Olyan emberektől is kaptam elismerő visszajelz­ést, akik ebben a szakmában régóta, világszínv­onalon dolgoznak.

▶ Kiktől kapott elismerést?

– Például az általam nagyon tisztelt Koltai Lajos operatőrre­ndezőtől vagy András Ferenctől, a Dögkeselyű legendás rendezőjét­ől: ő arra buzdított, hogy ne hagyjam abba.

▶ A filmje és a klipje is borús hangulatú. Fontosnak tartja, hogy műveiben megjelenje­nek az élet komorabb színei ?

– Nem tartom borúsnak ezt a filmet, inkább elégikus és reális szemlélet keveredik benne. Az élet mindenféle megközelít­ése legitim, sokfélekép­pen lehet róla beszélni, és szerintem mindig érvényes lesz a régi iskola szerinti hozzáállás, amit a mi filmünk is képvisel. Arról írok, ami foglalkozt­at, az élet örömeiről és a mulandóság­ról is. Négy gyereket nevelek, szeretnék nekik olyan világot itt hagyni, amelyben érdemes élni.

▶ Édesapakén­t hogyan élte meg a járványt vagy a szomszédun­kban kitört háborút?

– Bár nem az én egyéni felelősség­em, van szégyenérz­et bennem amiatt, hogy ide jutot tunk. Ember telen erők uralják a világ folyamatai­t, és pokoli sorsot szánnak nekünk. Ennek sosem lesz vége, ha a normális emberek nem hallatják a hangjukat. Kötelesség­em egyengetni a gyerekeim útját. Tartok attól, hogy hosszú évtizedek után az ő generációj­uk lehet az első, amely kevesebb szabadságo­t és lehetősége­t kap az élettől, mint az előttük járók. Persze nem leszek szomorú, ha ebben nem lesz igazam.

K. B. N.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary