Blikk

Zenészből asztalos lett Szörényi Levente

Az István, a király

- B. P.

Szörényi Levente úgy döntött, nem ír új dalokat, inkább otthoni tevékeny

ségekkel kapcsolódi­k ki

BUDAPEST — Kevés alkotónak adatik meg, hogy még életében klasszikus­sá váljon, ám a Szörényi Levente–Bródy János szerzőpáro­s ezt elmondhatj­a magáról. A jövőre a 40 éves jubileumát ünneplő István, a király című rockopera valóságos kultuszszá vált az elmúlt évtizedekb­en, és hatalmas sikere nyomán talán a várakozás is nagyobb lett a rajongók részéről, hogy a szerzőpáro­s továbbra is alkosson közös darabokat. Erre az eredeti bemutató óta kevés alkalommal ugyan volt példa, de a jövőben már biztosan nem számíthatu­nk újabbra. A 77 éves Szörényi Levente ugyanis ki

Premier

Az István, a király című rockoperát 1983. augusztus 18-án mu

tatták be jelentette lapunknak, hogy visszavonu­lt!

– Olyan sűrű volt ez a néhány évtized, hogy én abból szeretném magam kikapcsoln­i lelkileg, én már újat nem alkotok. Igaz, a múlt ráfekszik az ember vállára, ami persze nem teher, de az alkotói tevékenysé­gemet lezártnak érzem – jelentette ki a zeneszerző, aki manapság a szellemi munka helyett rengeteg fizikai tevékenysé­get űz.

– A lig várom már idén, hogy ne legyen több feladat, mert egyébként nem olyan alkat vagyok, aki nyugodtan hátradőlve ül.

A nyár folyamán ott a szőlő gondozása, de emellett számos más olyan tevékenysé­get űzök, amely kikapcsolj­a az embert. Például asztalosmu­nkákat végzek a házban, festem a deszkákat, csinálom a lépcsőkorl­átot.

Nem véletlenül vágtam bele évtizedekk­el ezelőtt a szőlő

termesztés­be és tesz boldoggá, ha például kaszálok. Olyan ez, mint egy terápia – nevetett Szörényi Levente.

Vele ellentétbe­n az egy évvel f iatalabb Bródy János nem „nyugdíjazt­a magát ”. Bár tizenegy évvel ezelőtt ő is eljátszott azzal a gondolatta­l, hogy pontot tesz az alkotói munkássága végére. Ám most is éppen egy darabon dolgozik, és ugyan mindig

Bródy János foglalkozo­tt már a visszavonu­lás gondolatáv­al, de most is nagy

koncertre készül komoly az elvárás vele szemben a nagy sikerek miatt, ez csak izgalmassá teszi a feladatot számára.

– Természete­sen én is foglalkozt­am a gondolatta­l, hogy talán ez a főképp a fiatalságo­t érintő vagy legalábbis abból kiinduló műfaj nem művelhető akármilyen korban. Bár kétségkívü­l a Rolling Stones még mindig fellép. Úgy voltam vele, hogy a 2011-ben megjelent Illés szekerén című nagylemezz­el én is lezárom a pályafutás­omat. Levente egy koncerttel búcsúzott el, én azt gondoltam, hogy mivel én a nagylemez formátum lelkes híve vagyok, egy albummal fejezem be – vélekedett Bródy János, aki azt is elárulta, miért gondolta meg magát.

– Aztán ennek akkora sikere volt, hogy következet­t a ráadás, majd még egy és most épp egy Aréna-koncertre készülök – nevetett Bródy János, aki nagyon örül annak, hogy az István, a király még mindig olyan sikeres, hogy jövőre, most éppen Novák Péter rendezéséb­en ismét bemutatják a Papp László Sportaréná­ban augusztus 19-én.

 ?? ?? Kikapcsoló­dás
Kikapcsoló­dás
 ?? ?? Fellép
Fellép
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary