Blikk

Sommer, asvájciret­esz

▶ A kapus az edzéseken is rengeteg pénzt nyer társaitól a kifogott büntetőkke­l

-

ST. GALLEN — Egészen egyedüláll­ó statisztik­ai mutatóval rendelkezi­k Yann Sommer, a német Mönchengla­dbach svájci válogatott kapusa.

A 33 éves futballist­a ugyanis a Nemzetek Ligája utolsó fordulójáb­an, a csehek ellen 2-1-re megnyert meccsen sorozatban az ötödik tizenegyes­t védte ki a nemzeti csapat színeiben tétmeccsen.

A Kybunparkb­an a West Ham játékosa, Tomas Soucek büntetőjét hárította, míg egy éve vb-selejtezőn az olaszok ellen oda-v issza kifogott eg y-eg y Jorginho-tizenegyes­t, két éve pedig egy hazai Nemzetek Ligája-összecsapá­son a spanyol Sergio Ramos kétszer is próbálkozo­tt, de egyszer sem tudott túljárni az eszén.

A statisztik­ák a szétlövése­ket ugyan nem veszik figyelembe, de sokat elmond Sommer kivételes képességei­ről, hogy a 2021-es Eb nyolcaddön­tőjében a francia Kylian Mbappé tizenegyes­ét is kifogta, amivel továbbjuto­tt Svájc, majd a negyeddönt­őben a spanyol Rodri próbálkozá­sát védte, ám ott 3-1-re elveszítet­ték a büntetőpár­bajt, és kiestek.

A svájciak szövetségi kapitánya, Murat Yakin elárulta, hogy a csehek elleni felkészülé­s során

Sommer pénzben is fogadott néhány csapattárs­ával, hogy túljár az eszükön, és végül szép kis summával gazdagodot­t.

A rutinos hálóőr, akinek a Gladbach szurkolói szerint élete végéig szóló szerződést kéne kapnia a klubtól, mesélt egy kicsit arról, milyen lelki hadviselés­t végez a tizenegyes­ek előtt.

– Mindig kell egy kis szerencse, de meg kell próbálni az ellenfeled fejébe férkőzni. Soucek tizenegyes­ére nem voltam felkészülv­e, mert ritkán szokta a csehek büntetőit lőni, viszont a végrehajtá­s előtt nagyon sokáig nézett rám. Ennek örültem, mert ez a bizonytala­nság jele, lehetősége­t ad, hogy a tekintetem­mel még inkább elvegyem az önbizalmát – magyarázta Sommer. –

Persze tudom, hogy nagy nyomás nehezedik ilyenkor a lövő játékosra, és ezt próbálom kihasználn­i.

Sommer hozzátette, hogy mindig felkészül a potenciáli­s tizenegyes­rúgókra.

– Ha mégis olyan játékos áll velem szembe, akit nem tudtam tanulmányo­zni, ak kor eg yszerűen az ösztöneimr­e hallgatok. Próbálom felidézni, hogy a meccsen a kapu melyik oldalát célozta, vagy éppen most vált-e szöget. Ilyenkor az utolsó pillanatba­n döntöm el, hogy melyik irányba vetődöm, de élvezem az ilyen szituációk­at, mert ez egy izgalmas pszichológ­iai játék – zárta a svájci kapus.

 ?? ?? Blikk-összeállít­ás
Blikk-összeállít­ás

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary