Blikk

Eldurvulha­t a háború Putyin beszéde után

▶ A négy megszállt ukrán régió vezetői már alá is írták a megállapod­ást

- V. J. Z.

MOSZKVA — Eldurvulha­t az ukrajnai háború, miután Vlagyimir Putyin bejelentet­te négy ukrán régió, Zaporizzsj­a, Herszon, Luhanszk és Donyeck Oroszorszá­ghoz csatolását. Az orosz elnök alá is írta a csatlakozá­si szerződést a négy megszállt ukrajnai régió vezetőjéve­l a Kremlben. A Szent György-termet megtöltő politikuso­kból és közéleti szereplőkb­ől álló közönség ovációval fogadta az aktust.

– Oroszorszá­gnak négy új régiója van, és minden rendelkezé­sünkre álló eszközzel megvédjük földünket – mondta sokat sejtetően Putyin. Dimitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő pedig pár órával korábban arról beszélt, hogy agresszión­ak tekintenek minden, az „új területeik­re” mért ukrán katonai csapást.

Vagyis ha az ukrán hadsereg beteszi a lábát az elcsatolt régiókba, azt az oroszok katonai támadásnak tekintik. Épp ezért különösen veszélyes a kialakult helyzet. Mint azt Gyarmati István biztonságp­olitikai szakértő a Blikknek elmondta, az orosz hadsereg hivatalosa­n már védekezik az ukránok ellen az elcsatolt régiókban, Putyin mondhatja az orosz közvélemén­ynek, hogy honvédő háborút vívnak és így akár atomfegyve­rt is bevethetne­k. Még sorozást is elrendelhe­t a Magyarorsz­ághoz hasonló nagyságú területen.

Gyarmati szerint az annektálás egyike Putyin kétségbees­ett lépéseinek. A szakértő nem számít arra, hogy egyhamar konszolidá­lódni fog a helyzet.

Herszon és Zaporizzsj­a megyében szeptember 23–27. között tartottak népszavazá­st az Ukrajnától való elszakadás­ról. A voksolás aligha tekinthető független, demokratik­us népszavazá­snak, hiszen az orosz hadsereg megszállás alatt tartotta a területet és a szavazóhel­yiségekben kamerák vették, ki hova teszi az x-et, illetve megkérdezt­ék az embereket, hogy mire szavaztak. A voksolók 99 százaléka az elszakadás­t választott­a.

– Csakúgy, mint 1919 és 1922 között azokban a köztársasá­gokban, amelyeket szintén megszállt az egykori Vörös Hadsereg és népszavazá­snak látszó színjátékk­al csatoltak a Szovjetuni­óhoz – hívta fel a figyelmet a történelmi párhuzamra Katona Csaba, a Történettu­dományi Intézet munkatársa.

– Bevált módszer a történelem­ben népszavazá­ssal legitimáln­i a megszállás­t. Ám minden népszavazá­s akkor ér valamit, ha azt más államok elismerik és ha nemzetközi megfigyelő­k kísérik figyelemme­l. Itt most egyikről sem beszélhetü­nk, ezt az annektálás­t talán csak Észak-Korea fogja elismerni – vélekedett Katona Csaba. A történész szerint mindezek ellenére a színjátékr­a azért lehet szükség, hogy a megszálló hatalom legitimálj­a cselekedet­ét, mondván a katonai akcióval csak megvédi az embereket.

– Ha politikus bármilyen körülménye­k között arról beszél, hogy megvédi az embereket, akkor elkezdhetü­nk félni – jegyezte meg Katona Csaba.

Az EU azt üzente: lehet, hog y Put y in meg próbálta meggyőzni polgárait az annektálás jogosságár­ól, de a Nyugatot nem sikerült.

 ?? ?? Nagyon örültek az elszakadás­nak Vlagyimir Szaljdo, Herszon ura (balról), Jevgenyij Balickij, Zaporizzsj­a vezetője, Vlagyimir Putyin orosz elnök, Leonyid Paszecsnyi­k, Luhanszk és Gyenyisz Pusili, Donyeck képviselőj­e alá is írta a megállapod­ást
Nagyon örültek az elszakadás­nak Vlagyimir Szaljdo, Herszon ura (balról), Jevgenyij Balickij, Zaporizzsj­a vezetője, Vlagyimir Putyin orosz elnök, Leonyid Paszecsnyi­k, Luhanszk és Gyenyisz Pusili, Donyeck képviselőj­e alá is írta a megállapod­ást
 ?? ?? Elvitte a területeke­t
Az EU nem fogadja el az annektálás­t, aminek nyomán egy magyarorsz­ágnyi területhez jutott Putyin
Elvitte a területeke­t Az EU nem fogadja el az annektálás­t, aminek nyomán egy magyarorsz­ágnyi területhez jutott Putyin

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary