Blikk

Édeskis bogaram!

▶ A zsuzsókák rendjébe tartozó rovar latin nevében szerepel Gyöngyi

-

BUDAPEST — Nem mindennapi ajándékkal örvendezte­tte meg feleségét Szénási Valentin, a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatósá­g természetv­édelmi őre, aki egy újonnan felfedezet­t bogárfajt nevezett el kedveséről.

– Gyermekkor­om óta érdeklődöm a természet, azon belül pedig a bogarak, a madarak, hüllők és a növények iránt is.

Felnőttkén­t muszáj volt specializá­lnom az érdeklődés­emet, így végül a bogarakat választott­am – kezdte a kutató lapunknak.

Valentin 2001 óta dolgozik a nemzeti parknál, több mint 20 év rutinnal a háta mögött sikerült felfedezni­e a rövidormán­yú zsuzsókát.

– Eg y éjsza ka felmér ni mentünk ki Esztergomb­a a Kincses-hegyhez, ahol tulajdonké­ppen egy lepkét kerestünk. Lámpafénny­el próbáltuk bevonzani, természete­sen több bogár is berepült a képbe, a rövidormán­yú zsuzsókáva­l együtt. Az ormányos bogarak nál valamivel nagyobb, 6-8 milliméter nagyságú, barna színű példány volt.

Első ránézésre nem ismertem fel, ezért befogtam, és hazavittem megnézni.

Ez még 2019-ben volt, így derült ki, hogy egy ismeretlen fajjal állunk szemben – mesélte Valentin.

Jogosan merül fel a kérdés, hogy a felfedezés hírét vajon miért csak 3 évvel később tárták a nyilvánoss­ág elé.

– Hosszú időbe telik, mire bizonyossá­got nyer, hogy valóban egy új fajról van szó. Van egy úgynevezet­t faunakatal­ógusunk, amiben az összes bogárfaj megtalálha­tó, először ezen mentem végig. Ezután következet­t a Természett­udományi Múzeum közel 3 millió példányt számláló bogárgyűjt­eménye, ahol 30-40 fajt tanulmányo­z

Szénási Valentin húsz év rutinnal a háta mögött fedezte fel az eddig ismeretlen tí

pusú zsuzsókát tam át. Ezt követték a könyvtáraz­ások, illetve a külföldi iratok lekérdezés­ei, hogy ki tudjam zárni, hogy egy már ismert fajról van szó – számolt be Valentin a hosszas munkafolya­matról. – A fajról készített cikkemnek csak a lektorálás­i ideje majdnem 1 évet vett igénybe.

A fárasztó kutatómun - kát ugyanakkor utólag elfeledtet­i Valentinna­l felesége, Gyöngyi öröme, aki nagyon boldog volt, amikor megtudta, hogy férje róla nevezte el az új fajt, amely latinul a „Curculio gyongyiae” nevet kapta.

– Megkérdezt­em, mit szólna hozzá, és tetszett neki az ötlet, én pedig nagyon szerettem volna róla elnevezni. 30 éve a feleségem, ezt egy kedves gesztusnak szántam, ami végül is jól sült el – öszszegezt­e mosolyogva a szerető férj.

 ?? ??
 ?? ?? Tudós
Tudós
 ?? ??
 ?? ?? Sz. Sz.
Sz. Sz.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary