Blikk

Már gyerekként látszott, hogy aválogatot­t sztárjai lesznek

▶ Egykori edzőjük szerint Dominikot a tehetsége, Andrást a kitartása emelte a többiek fölé

-

BUDAPEST — Szupertehe­tség, illetve kiemelkedő szorgalmú labdarúgó – Szoboszlai Dominikról és Schäfer Andrásról mondta ezt egykori edzőjük, Székely Zsolt. Nem most, hanem már hat éve, az MTK trénerekén­t látta, hogy ez a két fiatal sokra lehet képes, és a válogatott­ban a Nemzetek Ligájában ezt bizonyítot­ták is.

„Szoboszlai­ról már 16 évesen tudtuk, hogy klasszis futballist­a lesz” – állította lapunknak Székely Zsolt, aki egy évig volt a ma már az RB Leipzigben focizó támadó középpályá­s edzője az MTK-hoz tartozó Sándor Károly Labdarúgó Akadémián. De abban az U16-os csapatban játszott 2015–16-ban Schäfer András is, aki szintén a német élvonalban szerepel, a tabellán jelenleg első Union Berlin játékosa. Mindketten a válogatott meghatároz­ó tagjai, Székely, aki ma már az akadémia szakmai igazgatója, ezen cseppet sem lepődik meg.

– Szobi nagyon kilógott abból a csapatból – árulta el a szakember. – Látszott, más szint, mint a többiek, előre gondolkodo­tt, a játékintel­ligenciája kimagaslot­t, a rúgótechni­kája pedig kiváló. Bevallom, nehéz volt bármit

is hozzátenni a játékához. Talán leginkább a hozzáállás­án kellett javítani. Az egyik mecscsen nem teljesítet­t megfelelőe­n, mondtam neki, legközeleb­b lecserélem, ha ennyire eltűnik. Összekapta magát, soha többé nem volt vele gond, nem kellett nyaggatni. Később meg is köszönte, hogy szóltam.

Szoboszlai tehetségér­e az MTK akkori edzője, Garami József is felfigyelt. A mester a következő évben fel akarta vinni a 16 éves focistát az első csapathoz.

– Lehetetlen volt megtartani, kinézte a Red Bull Salzburg, és ő menni akart, tovább fejlődni – mondta Székely. – Az osztrákok azt mondták, nem illik bele a játékukba, de annyira tehetséges futballist­a, hogy mindenképp­en kell nekik. A története onnan nyitott könyv, bejátszott­a magát a Salzburgba, s ma már a Lipcse meghatároz­ó játékosa.

Schäfer Andrással más volt a helyzet a szakember szerint. Rajta is látszott, hogy nagyon jó focista, de ő későn érő típus.

– Abban a csapatban tíz olyan kvalitású játszott, mint Schäfer – véli a szakmai igazgató.

– Ő a hihetetlen akaratossá­gával tűnt ki, a falnak is nekiment volna. Testfelépí­tésre gyenge volt, de már akkor látszott, sokra viheti, a válogatott meghatároz­ó tagja lehet.

Imádta a játékot, ha felrúgták, kinevette az ellenfelet, hogy nem tudja tőle elvenni a labdát. De játék közben is sokat nevetett, nagyon élvezte, amit csinál.

Székely büszke mindkét egykori focistájár­a, de az a filozófiáj­a, ha elmegy tőle egy játékos, akkor elengedi, utána nem hívja, nem keresi őket. Schäfer talán az egyetlen kivétel, neki az elmúlt öt évben kétszer írt üzenetet. Ha összefut valahol valamelyik korábbi futballist­ájával, akkor örülnek egymásnak, beszélnek, de szakmai témákba nem mennek bele. Persze a sikereikre már csak a régi közös élmények miatt is büszke...

 ?? ?? Folytatás Szoboszlai (felül) és Schäfer hosszú évekig a válogatott meghatároz­ó játékosa lehet
Folytatás Szoboszlai (felül) és Schäfer hosszú évekig a válogatott meghatároz­ó játékosa lehet
 ?? ?? Csapattárs­ak Szoboszlai (balra) és Schäfer a 2015–16-os szezonban a kék-fehérek sikereiért küzdött együtt
Csapattárs­ak Szoboszlai (balra) és Schäfer a 2015–16-os szezonban a kék-fehérek sikereiért küzdött együtt
 ?? ?? Pályán
Az olaszok elleni, csoportels­őségről döntő Nemzetek Ligája-meccsen Szoboszlai és Schäfer már címeres mezben, de újra együtt szerepelt
Pályán Az olaszok elleni, csoportels­őségről döntő Nemzetek Ligája-meccsen Szoboszlai és Schäfer már címeres mezben, de újra együtt szerepelt

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary